Δύο παγετώνες σε βάραθρα στα Λευκά Όρη, ανακάλυψαν σπηλαιολόγοι!

Παράλληλα με τις ξένες σπηλαιολογικές αποστολές, οι άξιοι σπηλαιολόγοι της Κρήτης, συνεχίζουν τις προσπάθειες και έρευνές τους με επιτυχία, για την αποκάλυψη των θησαυρών των Λευκών Ορέων, τους οποίους -τονίζω για πολλοστή φορά- επιμένουν να αγνοούν τελείως οι… άρχοντες κάθε μορφής εξουσίας στην περιοχή μας, ακόμη και οι υποψήφιοι δήμαρχοι σε Δήμους που συμπεριλαμβάνονται ορεινές περιοχές.

Έτσι δυο διαφορετικές αποστολές ασχολήθηκαν με την περιοχή της κορυφής Σπάθη, υψ. 2.046 μέτρων, στην Κεραμειανή Μαδάρα.

Ανατολική πλευρά: Με την έρευνα της ανατολικής πλευράς της κορυφής, ασχολήθηκαν μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας από το παράρτημα Ηρακλείου και ακόμη ο Γιάννης Σκοτεινάκης αλλά και ο Βασίλης Βάγιας, ο τελευταίος από την ομάδα Χανίων.
Σε απόσταση περίπου μιας ώρας από το ορειβατικό καταφύγιο Βόλικα και κοντά στην κορυφή της Σπάθης, ανακάλυψαν και εξερεύνησαν βάραθρο (ντάφκο) βάθους περίπου 150 μέτρων με είσοδο διαμέτρου 8 – 10 μ. και παγετώνα ύψους 40 περίπου μέτρων.
Τα πλέον λεπτομερή στοιχεία θα ανακοινωθούν από την ομάδα προσεχώς, ενώ θα συνεχισθεί η έρευνα στην περιοχή.

Δυτική πλευρά: Από πενταμελή ομάδα του Σπηλαιολογικού Ομίλου Κρήτης (ΣΠΟΚ – Ηράκλειο) και τα μέλη της Σπ. Ο. Χανίων, Μιχάλη Πολυχρονάκη, Γιώργο Ζωγραφάκη, Κατερίνα Χομπιτάκη και Χρ. Μπαλαδήμα, ανακαλύφθηκε βάραθρο (ντάφκος) σε απόσταση πεζοπορίας περίπου μιας ώρας από το καταφύγιο του Βόλικα. Βάθος κατακόρυφο κι αυτό 70 μέτρα, διάμετρος εισόδου 5 – 6 μέτρα και παγετώνας 40 μ. περίπου. Στον πυθμένα έρρεε πηγή νερού.

Από τον ΣΠΟΚ θα δοθούν προσεχώς περισσότερες και λεπτομερείς πληροφορίες γι΄ αυτό, ενώ επίσης ανακαλύφθηκαν άλλα δέκα μικρότερα βάραθρα στην ίδια περιοχή, όπου θα συνεχισθεί η έρευνα.

Ας σημειωθεί ότι ο πάγος μέσα στα βάραθρα δεν αποτελείτο από απλώς παγωμένο χιόνι αλλά συνιστά γνήσιο παγετώνα, που θα πρέπει να έχει ηλικία εκατοντάδων, ίσως και χιλιάδων, ετών.
Η γνωστή στην περιοχή αυτή Μηλέ, απ’ όπου οι Κεραμειανοί κατέβαζαν μέχρι πριν από 50 χρόνια χιόνι στα Χανιά για χρήση αντί πάγου, έχει εξερευνηθεί επίσης, ενώ άλλο σημείο με αιώνιο χιόνι στα Κεραμειά είναι η Σπηλιάρα, στη ρίζα της κορφής Μαύρη – Βενιζέλου. Ο μοναδικός γνωστός παγετώνας ήταν ως τώρα σε σχισμή στο Κατσιβέλι Μιτάτο Σφακίων, ενώ επίσης αρκετό χιόνι είχαν συναντήσει τα μέλη της γαλλικής αποστολής του Αυγούστου στης Λαγκωνιάς τον τάφκο, παρά το γεγονός ότι τον περασμένο χειμώνα είχε ελάχιστα χιονίσει.

Οι κάθε λογής ‘ειδικοί’ και αρμόδιοι ας καταλάβουν επιτέλους την αξία ενός ακόμη θησαυρού της Μαδάρας μας, που όλως απαράδεκτα αγνοούν.

Αν. Πλυμάκης

[Goodnet]