Χάος για 3η μέρα στους ευρωπαϊκούς ουρανούς

Χάος επικρατεί στις πτήσεις αεροσκαφών στη βόρεια Ευρώπη λόγω του νέφους από το ηφαίστειο στην Ισλανδία ενώ σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Αεροπορική Ασφάλεια, τα σοβαρά προβλήματα θα διαρκέσουν πιθανότατα «πολλές ημέρες».

Όπως μάλιστα προειδοποίησε η Eurocontrol, η τέφρα αναμένεται να εξαπλωθεί από τη νότια Γαλλία στη βόρεια Ιταλία και στα Βαλκάνια.



Κλειστός παραμένει ο εναέριος χώρος της Ιρλανδίας, Βρετανίας, Βελγίου, Ολλανδίας, Δανίας, βόρειας Γαλλίας, της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, Λετονίας, Εσθονίας και το μεγαλύτερο μέρος της Γερμανίας.

Την ίδια ώρα, η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των πτήσεων της στο βόρεια Ευρώπη και στις χώρες τις Βαλτικής μέχρι τη Δευτέρα στις 12.00 GMT.

Μέχρι στιγμής, πάνω από το 50% των ευρωπαϊκών πτήσεων έχουν ακυρωθεί εξαιτίας του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία, από τις 22.000 πτήσεις που πραγματοποιούνται υπό κανονικές συνθήκες στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, το Σάββατο  ματαιώθηκαν οι 16.000.

Ταλαιπωρία επιβατών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Χάος επικρατεί και στο Ελ. Βενιζέλος, καθώς έχουν ματαιωθεί για την Παρασκευή δεκάδες προγραμματισμένες πτήσεις με προορισμούς την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία και την Πολωνία.

Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχαν ματαιωθεί τουλάχιστον 83 πτήσεις από και προς το Ελευθέριος Βενιζέλος και τουλάχιστον 10 από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και είναι ακόμη άγνωστο πότε θα αποκατασταθεί η ομαλή διεξαγωγή των πτήσεων.

Η Aegean Airlines ματαιώνει τις πτήσεις:

-A3 610/611 Αθήνα – Παρίσι – Αθήνα

-A3 500/501 Θεσσαλονίκη – Μόναχο – Θεσσαλονίκη

-A3 802/803 Αθήνα – Μόναχο – Αθήνα

-A3 832/531 Αθήνα – Φρανκφούρτη – Θεσσαλονίκη

-A3 620/621 Αθήνα – Βρυξέλλες – Αθήνα

-A3 602/603 Αθήνα – Λονδίνο – Αθήνα

-A3 510/511 Θεσσαλονίκη – Στουτγάρδη – Θεσσαλονίκη

-A3 540/541 Θεσσαλονίκη – Ντίσελντορφ – Θεσσαλονίκη

-A3 840/841 Αθήνα – Ντίσελντορφ – Αθήνα

-A3 852/853 Αθήνα – Βερολίνο – Αθήνα

Εγκλωβισμένοι παραμένουν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης επιβάτες αεροπορικών πτήσεων με προορισμό χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης.

Όπως έγινε γνωστό από τον Αερολιμενικό Έλεγχο του «Μακεδονία», δεκατρείς πτήσεις ελληνικών και ξένων αεροπορικών εταιρειών με προορισμούς πόλεις της Γερμανίας, τη Ζυρίχη, το Λονδίνο, τη Βιέννη και τη Βουδαπέστη, που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν έως νωρίς το απόγευμα, ματαιώθηκαν.

Οι υπόλοιπες πτήσεις με προορισμό το εσωτερικό, αλλά και άλλες χώρες, που δεν επηρεάζονται ως στιγμής από την ηφαιστειακή τέφρα, πραγματοποιούνται κανονικά.

Σωματίδια επικίνδυνα για την υγεία περιέχονται στην τέφρα

Περίπου το ένα τέταρτο της ηφαιστειακής τέφρας που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιαλαγιοκούλ της Ισλανδίας περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια που μπορεί να αποδειχθούν «πιο επικίνδυνα» για την υγεία γιατί διεισδύουν βαθύτερα στους πνεύμονες, υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Τα σωματίδια το μέγεθος των οποίων δεν ξεπερνά τα δέκα μικρά είναι πιο επικίνδυνα επειδή μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στους πνεύμονες», εξήγησε η διευθύντρια του τμήματος δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος του ΠΟΥ, Μαρία Νέιρα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Το μικρόν είναι μονάδα μέτρησης ίση με ένα χιλιοστό του χιλιοστόμετρου.

«Η ανάλυση της τέφρας είναι σε εξέλιξη και μέχρι τώρα εκτιμούμε πως περίπου το 25% των σωματιδίων είναι μικρότερα από 10 μικρά», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία πάντως διευκρινίζεται ότι «δεν θα υπάρξει πιο αυξημένος κίνδυνος για την υγεία» όσο η ηφαιστειακή τέφρα παραμένει σε μεγάλο υψόμετρο.

Τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες του αναπνευστικού (όπως άσθμα, βρογχίτιδα ή εμφύσημα) μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα εάν η τέφρα βρεθεί σε χαμηλότερα ύψη και σε αυξημένες συγκεντρώσεις.

Ολόκληρο το άρθρο στο ΘΕΜΑ