Ντοκιμαντέρ για τη Νέα Χώρα στο σινέ Κήπος

Στη μνήμη του δασκάλου και ιστορικού ερευνητή Γιώργου Πιτσιτάκη

Μετά από μία περιπετειώδη διαδρομή δώδεκα χρόνων το ντοκιμαντέρ του Κώστα Νταντινάκη “Η αλίβρεκτος Νέα Χώρα” ολοκληρώθηκε και προβάλεται σε πανελλήνια πρώτη την Πέμπτη 9 και Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022 στον Δημοτικό Κινηματογράφο “Κήπος”.

Η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ, διάρκειας 180 λεπτών, είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ακούραστου ιστορικού ερευνητή και δασκάλου Γιώργου Πιτσιτάκη ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Ο Γιώργος Πιτσιτάκης με την Αργυρώ Μαυρεδάκη είναι οι δύο επιστημονικοί συνεργάτες της ταινίας οι οποίοι συνομιλούν με τους εξήντα και πλέον Νεοχωρίτες που εμφανίζονται και καταγράφουν με τις μαρτυρίες τους την ιστορία της θρυλικής συνοικίας των Χανίων. Το ντοκιμαντέρ, εξάλλου, βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο “Η αλίβρεκτος Νέα Χώρα” (έκδοση 2012) στο οποίο και οι δύο είναι τα βασικά μέλη της συγγραφικής, ερευνητικής και συντακτικής ομάδας.
Έτσι, το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τα κεφάλαια του βιβλίου: Η Νέα Χώρα στην αρχαιότητα. Περίοδος Ενετοκρατίας. Τουρκοκρατία. Κρητική Πολιτεία. Μεσοπόλεμος. Γερμανική Κατοχή & Εμφύλιος. Οι Εβραίοι στην Καινούργια Χώρα. Η μετανάστευση. Οικονομική, κοινωνική ζωή & θρησκευτική ζωή. Μουσική & μουσικοί της Νέας Χώρας. Το ποδόσφαιρο. Παιδικές & νεανικές αναμνήσεις. Στις όχθες του Κλαδισού.
Ο Νίκος Κοκοβλής, η Βικτωρία Θεοδώρου, ο Σταμάτης Αποστολάκης, ο Μανώλης Μανούσακας αλλά και οι αρχαιολόγοι Μαρία Βλαζάκη, Μιχάλης Ανδριανάκης και Σταυρούλα Μαρκουλάκη είναι μόνο μερικοί από τους εξήντα γνωστούς και άγνωστους πολίτες των Χανίων που καταγράφουν με τις συνεντεύξεις τους την ιστορία της Νέας Χώρας από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.
Οι περισσότεροι από τους ηλικιωμένους κατοίκους που κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους για την ιστορική συνοικία των Χανίων έχουν φύγει πλέον από τη ζωή, αφού τα γυρίσματα ξεκίνησαν το 2008 και ολοκληρώθηκαν αρχές του 2010.

haniotika-nea.gr