Βιβλιοπαρουσίαση Ανδρομάχης Χουρδάκη – “Φεύγουσα” – 6/6

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν το βιβλίο-θεατρικό έργο της Ανδρομάχης Χουρδάκη «Φεύγουσα», τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022, στις 7:30 το απόγευμα, στον κήπο του ξενοδοχείου PORTO VENEZIANO, στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.

Μιλάνε για το βιβλίο:

Ελένη Φουντουλάκη, Δημοσιογράφος στα Χανιώτικα Νέα

Μαρία Φουρουντζόγλου, Φιλόλογος

Ανδρομάχη Χουρδάκη, Ποιήτρια-φιλόλογος

 Διαβάζει αποσπάσματα από το θεατρικό έργο «Φεύγουσα» ο συγγραφέας Ηρακλής Παπαδάκης

 Στο πιάνο ο Δημήτρης Ντρουμπογιάννης

 Χαιρετίζει ο υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς, Χρήστος Τσαντής

Η Ανδρομάχη Χουρδάκη στο θεατρικό έργο «Φεύγουσα» αξιοποιεί στοιχεία της μυθολογίας μας, της τελετουργίας των Ελευσινίων μυστηρίων, της Κρητικής Παράδοσης και της Χριστιανικής πίστης. Η δραματουργική σύνθεση με ολωσδιόλου άλλη ιδεολογική σκευή συναντιέται με τα autos sacramentales – θρησκευτικές αλληγορίες για το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας – του Καλντερόν του ισπανικού χρυσού αιώνα. Η Φεύγουσα ως απόγονος του ιερού θήλεος στην υπαρξιακή της περιπέτεια, αντιμετωπίζει τις θλιβερές συνέπειες πανάρχαιου δόλου. Με το σώμα της ταξιδεύουν θεές και θνητές, διασώζοντας ιερά, κομίζοντας γνώση και θέτοντας ερωτήματα. Κι όλα αυτά η συγγραφέας επιλέγει να φανερωθούν στη γενέτειρά της Ελευσίνα και στην πατρική γη της, στη Δυτική Κρήτη, ρίχνοντας στους δύο τόπους το ημίφως του θρύλου κι  αφήνοντας εντέλει ανοιχτούς δρόμους πολλαπλής ερμηνείας για τη μοίρα της Φεύγουσας που αγαπά πάνω απ’ όλα την ελευθερία.

Στο εξώφυλλο έργο (ζωγραφική σε ύφασμα, μπατίκ 2.40 μ. Χ  0,85 μ.) του Χρήστου Χουρδάκη (1959-1992), αρχιτέκτονα, εικαστικό, αδελφό της συγγραφέως.

Η Ανδρομάχη Χουρδάκη γεννήθηκε το 1963 στην Ελευσίνα και ζει στην Κίσσαμο Χανίων. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας. Μετά την αποφοίτησή της δίδαξε ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τώρα διδάσκει στην Εκπαίδευση Ενηλίκων, σε σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Με «Τα σκουλαρίκια της Περσεφόνης», Εκδόσεις Ραδάμανθυς, το 2018, υλοποίησε την πρώτη παρουσία της στο χώρο της ποίησης. Επίσης αρθρογραφεί για θέματα λογοτεχνίας και ασχολείται με την προώθηση της φιλαναγνωσίας. Το θεατρικό έργο «Φεύγουσα» μαζί με την ποιητική συλλογή «Τα σκουλαρίκια της Περσεφόνης» αποτελούν ένα δίπτυχο αφιέρωμα της συγγραφέως στη γενέτειρά της Ελευσίνα, Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, αλλά και στην Κρήσσα καταγωγή της.

Γεωργίου Ξέπαπα 7, 73136, ΧΑΝΙΑ

Χρήστος Τσαντής, Συγγραφέας – Σύμβουλος ψυχικής υγείας

Υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς και του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής & Αυτογνωσίας

Τηλ. επικοινωνίας 6983 091058