Η Ελλάδα μετά την επανάσταση – Καλλιτεχνικοί θησαυροί από τη συλλογή Κρασάκη

afisa-krasaki

Η Ελλάδα μετά την επανάσταση
Καλλιτεχνικοί θησαυροί από τη συλλογή Κρασάκη

Φορέας: Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Διάρκεια: 30 Oκτωβρίου 2021- 30 Μαρτίου 2022 Εικονική περιήγηση Έκθεσης

Τη μεγαλύτερη διοργάνωση που πραγματοποιείται στην Κρήτη στο πλαίσιο των εορτασμών από τα 200 χρόνια της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης ετοιμάζεται να φιλοξενήσει η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων παράλληλα με τους χώρους του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος». Πρόκειται για τους άγνωστους στο ευρύ κοινό καλλιτεχνικούς θησαυρούς της Συλλογής Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη, που αποτελούν και το αποκλειστικό υλικό της έκθεσης Η Ελλάδα μετά την ΕπανάστασηΚαλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη”. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία και θα εγκαινιάσει την έκθεση στις 30 Οκτωβρίου 2021

Σπάνια έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, λιθογραφίες και σχέδια, χρηστικά αντικείμενα, ρολόγια και φορεσιές, όπλα και εκδόσεις συνθέτουν την έκθεση “Θησαυροί της μετεπαναστατικής Ελλάδας – Συλλογή Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη”. Πρόκειται για υλικό που προέρχεται από την πλούσια ιδιωτική συλλογή του ζεύγους Κρασάκη με έδρα στη Γερμανία και η οποία για πρώτη φορά στις πέντε και πλέον δεκαετίες από τη σύστασή της παρουσιάζεται δημοσίως και μάλιστα στη γενέτειρα του συλλέκτη και δημοσιογράφου της Deutche Welle, Μιχάλη Κρασάκη, την Κρήτη.

Η έκθεση αποτελεί ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό όπου η πορσελάνη συναντά τον ορείχαλκο, το λάδι συμπορεύεται με το πενάκι, το ύφασμα “συνομιλεί” με το μέταλλο και οι δημιουργίες εικαστικών, εικονογράφων και τεχνιτών δημιουργούν τη συνολική εικόνα. Μια εικόνα που δεν εστιάζει μόνο στην Κρήτη και την εμπλοκή της στην Επανάσταση, αλλά με το περιεχόμενό της, που καλύπτει πολλές διαφορετικές πτυχές της επαναστατικής και μετεπαναστατικής περιόδου, αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Τη γενική επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ζωγράφος, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και Aντιπρόεδρος της Πινακοθήκης Χανίων, Δημήτρης Ανδρεαδάκης.

Συνοδεύεται δε, από πλούσια εικονογραφημένο κατάλογο 400 σελίδων (στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά) με κείμενα της συγγραφέως Κατερίνας Σχινά, του συγγραφέα και δημοσιογράφου Νίκου Ψιλάκη, του ιστορικού τέχνης και επιμελητή των συλλογών του Ελληνικού Κοινοβουλίου Θοδωρή Κουτσογιάννη και του ιστορικού-ερευνητή Ευτύχη Τζιρτζιλάκη.

Πληροφορίες έκθεσης

Διάρκεια: 30 Oκτωβρίου 2021- 30 Μαρτίου 2022
Φορέας: Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

Έκθεση κατάλληλη για όλες τις ηλικίες.

Τοποθεσίες Έκθεσης:
Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, Χάληδων 98-102

Φιλολογικός Σύλλογος ¨Χρυσόστομος¨, Χάληδων 83.

Πρόσβαση ΑΜΕΑ:
ΜΟΝΟ στον μουσειακό χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

Έναρξη επισκέψεων για το κοινό,  Κυριακή 31 Οκτωβρίου

  • Τρίτη έως και Σάββατο 10:00π.μ έως 14:00μ.μ και 18:00 μ.μ έως 21:00 μ.μ
  • Κυριακή 10:00 π.μ έως 14:00μ.μ
  • ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΤΑ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Τηλ: +30 28210 92294 & +30 28210 92419

Facebook & Instagram: @MunicipalArtGalleryChania

www.pinakothiki-chania.gr

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΛΥΤΡΑΣ

Προσωπογραφία της βασίλισσας Όλγας, 1867

Ελαιογραφία σε καμβά, 123,5 x 70,5 εκ. Υπογραφή: Ν. Λύτρας. Στο αυθεντικό βασιλικό κάδρο. Μνημειακό ολόσωμο πορτραίτο της νεαρής Όλγας, φιλοτεχνημένο το 1867


ALEXANDRE MARIE COLIN

Κρητικός Αγωνιστής, 1827

Ελαιογραφία σε μουσαμά, 31,5 x 24 εκ. Υπογραφή και χρονολογία: A. Colin 1827 (κάτω δεξιά)


Χρυσοκέντητο Γιλέκο

Κεντητό με χρυσοκλωστή σε κόκκινο βελούδο με πλουσιότατο διάκοσμο με ροζέ φόδρα από μετάξι. Σφραγίδα ραφείου στη φόδρα: Lazzaro Ceffa 19 Set. 1897 Certificate Montenegro.



Ασημένια φιλιγκράν καρφίτσα στήθους, π. 1810

Σπάνια γιαννιώτικη καρφίτσα με εξαίρετο φιλιγκράν διάκοσμο. Επίχρυση με διακοσμητικούς περίτεχνους ρόδακες, επτά πολύχρωμες πέτρες, με κρεμαστό συρματερό στο κάτω μέρος, στη μέση το κρεμαστό φλουρί έχει αντικατασταθεί από κέρμα μίας χάλκινης δραχμής.


pinakothiki-chania.gr