Η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος του Δήμου Χανίων-Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, παρουσιάζει το έργο του ακαδημαϊκού, διακεκριμένου αρχιτέκτονα Νίκου Βαλσαμάκη. Η έκθεση με τίτλο Νίκος Βαλσαμάκης, Αρχιτέκτων φιλοξενείται από την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου έως και τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022 στο Μεγάλο Αρσενάλι.

Η έκθεση-αφιέρωμα στο έργο του αρχιτέκτονα Νίκου Βαλσαμάκη, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 το 2007. Περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα από την αρχή της επαγγελματικής του διαδρομής, μιας διαδρομής που σημάδεψε το αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι του τόπου μέχρι σήμερα, και εντάσσεται στο πλαίσιο του εκθεσιακού προγράμματος της συνεργασίας των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη και του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου-Κ.Α.Μ. με τίτλο «Το Μουσείο Μπενάκη έρχεται στο Κ.Α.Μ.».

Ο Νίκος Βαλσαμάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924 και σπούδασε αρχιτεκτονική στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου απ’ όπου αποφοίτησε το 1953. Έκτοτε διατηρεί γραφείο αρχιτεκτονικών μελετών, στο οποίο εργάζεται αδιάκοπα έως σήμερα με ολιγομελή ομάδα συνεργατών, ώστε να μπορεί να ελέγχει πλήρως κάθε μελέτη.
Γρήγορα καθιερώθηκε στη σύγχρονη αρχιτεκτονική με τους απλούς γεωμετρικούς όγκους του και παρέμεινε στην πρωτοπορία υπηρετώντας τις αρχές του για την αναζήτηση της ομορφιάς και της λειτουργικότητας προσαρμοσμένες κάθε φορά στο θέμα, τον τόπο και το περιβάλλον. Στα κτήριά του τα ενταγμένα στο κλίμα και το φως της Ελλάδας, το ύπαιθρο συνδιαλέγεται με τον εσωτερικό χώρο ακολουθώντας τις αρχές που διέπουν την αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική και τη λαϊκή μας παράδοση. Το πλούσιο συνθετικό του έργο, αριθμεί πάνω από τριακόσιες εφαρμοσμένες συνθέσεις, και περιλαμβάνει: κτήρια δημόσιας χρήσης, κατοικίες, τουριστικά συγκροτήματα και ξενοδοχεία.
Πολλά από τα έργα του όπως η πολυκατοικία της οδού Σεμιτέλου, οι κατοικίες της Αναβύσσου, τα ξενοδοχεία «Αμαλία» κ.ά., αποτελούν ορόσημα για την ανανέωση και την εξέλιξη της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής. Η προσωπική του κατοικία στη Φιλοθέη είναι αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονήματα της Ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα και επιλέχθηκε για να κοσμήσει το εξώφυλλο του βιβλίου «Εκατό κατοικίες εκατό Ευρωπαίων αρχιτεκτόνων του 20ου αιώνα», (“One hundred Houses for one Hundred European Architects for the 20th century”), ανάμεσα από τις κατοικίες των Alvar Aalto,Le Corbusier, Charles Rennie Mackintosh, Otto Wagner.

Η έκθεση έχει εμπλουτιστεί με επιλεγμένα έργα από το 2007 μέχρι και σήμερα. Την έκθεση συνοδεύει η προβολή οπτικού υλικού με το σύνολο του έργου του Νίκου Βαλσαμάκη, καθώς και μακέτες από έργα του.
Επίσης θα διοργανωθεί ημέρα διαλέξεων σχετικά με το έργο του μεγάλου αυτού αρχιτέκτονα με ομιλητές την κα Αμαλία Κωτσάκη, Δρ. Αρχιτέκτων ΕΜΠ, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης και τον κ. Ηλία Κωνσταντόπουλο, Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών στις 25/02/2022, καθώς και ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό.

Η σύλληψη και ο σχεδιασμός της έκθεσης, καθώς και η επιλογή των έργων που παρουσιάζονται έχουν γίνει από τον ίδιο τον Νίκο Βαλσαμάκη. Την επιμέλεια της μεταφοράς της έκθεσης στα Χανιά και της προσαρμογής της στο χώρο του Μεγάλου Αρσεναλιού έχουν αναλάβει οι αρχιτέκτονες Γιώργος Δασκαλάκης και Ξανθή Μπαλαδήμα, μέλη του αρχιτεκτονικού γραφείου Ixnos Architects, σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Επιτροπή της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ (Λευτέρης Βεργεράκης, Βαλίνα Γεροπάντα, Γιώργος Καλλιγέρης, Ζαχαρίας Πιστόπουλος, Δημήτρης Τσακαλάκης).

Διάρκεια Έκθεσης: 18 Φεβρουαρίου 2022- 14 Μαρτίου 2022
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 9.00-15.00 και 18.00-21.00
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

 

«Νίκος Βαλσαμάκης / Σκιαγραφώντας τον σπουδαίο Έλληνα αρχιτέκτονα» – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Ε’ και ΣΤ’ Τάξης Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου

Στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο, «Νίκος Βαλσαμάκης, Αρχιτέκτων», που θα φιλοξενηθεί από την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου έως και τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022 στο Μεγάλο Αρσενάλι, ο Δήμος Χανίων και η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ, διοργανώνουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές – τριες της Ε’ και ΣΤ’ Τάξης Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου με τίτλο «Νίκος Βαλσαμάκης / Σκιαγραφώντας τον σπουδαίο Έλληνα αρχιτέκτονα».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τους επιμελητές της μεταφοράς της έκθεσης από το Μουσείο Μπενάκη στα Χανιά και της προσαρμογής της στο χώρο του Κ.Α.Μ., τους αρχιτέκτονες, Γιώργο Δασκαλάκη και Ξανθή Μπαλαδήμα, μέλη του αρχιτεκτονικού γραφείου «Ixnos Architects», τα μέλη της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ-Κ.Α.Μ, Λευτέρη Βεργεράκη, Βαλίνα Γεροπάντα, Γιώργο Καλλιγέρη, Ζαχαρία Πιστόπουλο, Δημήτρη Τσακαλάκη, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων .

Η δράση αποτελεί μια διαδρομή μέσα στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, με γνώμονα την αναφορά του Νίκου Βαλσαμάκη για το αρχιτεκτονικό έργο ως πολύπλοκης διαδρομής. Προσομοιώνοντας παιδαγωγικά τη διαδρομή αυτή, οι μαθητές θα ακολουθήσουν μια πορεία μέσα στο Αρσενάλι, που περιλαμβάνει τέσσερεις στάσεις/ εργαστήρια: α. Αρχή ξενάγησης, β. Σκαριφήματα προτάσεων και ιδεών, γ. Αποτυπώσεις με μολύβι και χαρτί, δ. Κατασκευή μακέτας.

Η παιδαγωγική δράση στοχεύει στο να γνωρίσουν οι μαθητές τη ζωή και το έργο του πρωτοπόρου της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα αρχιτέκτονα αλλά και μέσω αυτού να εξοικειωθούν με τη διευθέτηση του χώρου. Η επιρροή του χώρου μέσα στον οποίο ζούμε στην ποιότητα ζωής, οι έννοιες της αρμονίας, της κοινωνικότητας και της ιδιωτικότητας, η σημασία της λειτουργικότητας και της στατικότητας είναι έννοιες, που προσβλέπει η δράση να φέρει πιο κοντά στους μαθητές.

Περισσότερες πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2821341686. Η ξενάγηση και τα εργαστήρια θα γίνονται από τα μέλη της αρχιτεκτονικής επιτροπής της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ. και από φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης σε συνεργασία με την επιμελήτρια του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Αντίστοιχη δράση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης 2.3. 2022, 18.00 – 20.00, για παιδιά 10 έως 15 ετών ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2821341686.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει επιμεληθεί η Άννα Νεμπαυλάκη, ειδική σύμβουλος σε θέματα Παιδείας στο Δήμο Χανίων, συγγραφέας και εκπαιδευτικός.