• Η έκθεση με έργα και εγκαταστάσεις του εικαστικού Κοσμά Λιλικάκη με τίτλο “Εvergesia Καμ Μπακ / Benefaction Comeback” εγκαινιάζεται το Σάββατο, 9 Μαρτίου στις 19:00, στο ΗΠ12, Σπίτι της Τέχνης, που βρίσκεται στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου 12.
    Η έκθεση, που επιμελείται η μουσειολόγος και ιστορικός Τέχνης Μυρτώ Κοντομιτάκη, θα διαρκέσει έως την Κυριακή 14 Απριλίου.
  • Έκθεση του ζωγράφου Φώτη Λαγουδάκη με τίτλο “Πρόσωπα και Ιστορίας στο Χρόνο” στο φιλόξενο χώρο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων. Η έκθεση θα έχει διάρκεια έως τις 4 Απριλίου και αποτελείται κυρίως από προσωπογραφίες, τοπία αλλά και πορτραίτα ηρώων του ’21. Η πλειοψηφία των έργων δημιουργήθηκαν από τον καλλιτέχνη τα τελευταία 10 χρόνια.

    Ο Φώτης Λαγουδάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1953. Είναι εξπρεσιονιστής ζωγράφος ο οποίος μετά από έρευνα και μελέτη της Ελληνικής παράδοσης και της ευρωπαϊκής κουλτούρας, χαράζει το δρόμο της προσωπικής του αναζήτησης και αποτυπώνει στα έργα του τον προβληματισμό, την αγωνία και την προοδοκlα για αυτογνωσία και αλήθεια.
    Έχει πραγματοποιήσει αρκετές ατομικές έργων του και έχει συμμετάσχει σε ευάριθμες ομαδικές παρουσιάσεις. Φοίτησε στη σχολή Δοξιάδη, έκανε σπουδές στο σχέδιο και στη ζωγραφική και το 1982 δημιούργησε την πρώτη Αίθουσα Εκθέσεων Εικαστικών στα Χανιά με την επωνυμία ”ΝΕΑ ΓΚΑΛΕΡΙ”. Από το 1986 έως το 2011 εργάζεται στο Πολυτεχνείο Κρήτης διοργανώνοντας και συμμετέχοντας σε ραδιοφωνικές εκπομπές επιστήμης και πολιτισμού σε συνεργασία με καθηγητές και φοιτητές του Πολυτεχνείου. Έργα του υπάρχουν στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου και σε ιδιωτικές συλλογές.
  • Η έκθεση του Γιάννη Π. Μαρκαντωνάκη “εν ΣΩΜΑτωση ΙΚΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΗ”, τρισδιάστατο εικαστικό περιβάλλον με 11+1 εγκαταστάσεις και τη φιλική συμμετοχή 50 καλλιτεχνών συνεχίζεται έως τα μέσα Φεβρουαρίου 2024 στον “Χώρο Τέχνης Χανίων” (Παπαναστασίου 59).

Ώρες λειτουργίας Δευτέρα έως Παρασκευή 18:00- 21:00.

  • Έκθεση ραδιοφώνου
    Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου – Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου
    Πνευματικό Κέντρο Χανίων

«Κλείσε τα μάτια για να δεις…»* Ιστορίες Ραδιοφώνου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων
Για δέκα ημέρες, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων γίνεται «Μουσείο Ραδιοφώνου», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό, από τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 θα λειτουργήσει στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου του Κέντρου έκθεση με περισσότερα από 70 ραδιόφωνα και συσκευές ήχου, πομπούς και δέκτες, που εκτίθενται για πρώτη φορά. Ραδιόφωνα, που όλα έχουν να διηγηθούν μια ιστορία. Συσκευές από το μεσοπόλεμο, την Κατοχή και τα χρόνια της ανασυγκρότησης και άνθησης της χώρας, αλλά και της ελληνικής ραδιοφωνίας, που προέρχονται από τις συλλογές των: Νίκου Λαμπράκη, Νίκου Χαβρεδάκη, Δημήτρη Ραϊνάκη, Αρτέμη Πρωιμάκη και Πολύβιου Ουρουτζόγλου.
Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 19.00. Επίσημη προσκεκλημένη, η πρώτη εκφωνήτρια της ΕΡΑ Χανίων, Καίτη Αλέξη.
Ημέρες Λειτουργίας: Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 – Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024
Ώρες λειτουργίας: 10.00 π.μ. -1.00 μ.μ. & 6.00 μ.μ.- 9.00 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη

Έως και 31 Ιανουαρίου 2024, οι Θάλασσες του Κ. ΒΟΛΑΝΑΚΗ στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων❗

Μετά από την αθρόα προσέλευση κοινού, παρατείνεται για έναν μήνα η λειτουργία της έκθεσης «Κωνσταντίνος Βολανάκης: Νόστος της θάλασσας, έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

Η έκθεση με τα 57 έργα, που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα φιλοξενείται στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης έως και τις 31 Ιανουαρίου 2024, λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας και απαίτησης του κοινού.

Η έκθεση «Κωνσταντίνος Βολανάκης: Νόστος της θάλασσας, έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» αποτελεί την πρώτη παρουσίαση της δουλειάς του ζωγράφου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη, 186 χρόνια από τη γέννησή του και 172 από τη στιγμή που μετακόμισε με την οικογένεια του στη Σύρο. Συμπεριλαμβάνονται επίσης ελαιογραφίες που ανήκουν στο Αρχηγείο Ναυτικού, τη Βουλή των Ελλήνων και την Τράπεζα της Ελλάδος.

ΙΝFO: «Κωνσταντίνος Βολανάκης: Νόστος της θάλασσας

Έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» Διάρκεια: 21 Ιουλίου – 31 Ιανουαρίου 2024

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

Τρίτη έως Σάββατο: 10:00-14:00 & 18:00-21:00

Κυριακή: 10:00-14:00

Δευτέρα: Κλειστά

Έκθεση ζωγραφικής
Σάββατο 25 Νοεμβρίου – Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου
Αίθουσα Τέχνης Β. Μυλωνογιάννη – Χαρ. Τρικούπη 14

Η «γεωγραφία των ονείρων» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής του Χρήστου Κεχαγιόγλου που θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στην αίθουσα Τέχνης Β. Μυλωνογιάννη στα Χανιά και θα διαρκέσει έως 15 Δεκεμβρίου.

Μέσα από ένα καθαρά προσωπικό τρόπο έκφρασης ο Χ.Κ. ανακαλεί, αναμοχλεύει και αποτυπώνει πάνω απ’ όλα, την αίσθηση και την ατμόσφαιρα του τοπίου που απορρέει από τη σχέση μιας μεταφυσικής αισθητικής, με τη δύναμη μιας ποιητικής αναπόλησης. Ενεργοποιεί τη φαντασία, τις μνήμες και τα όνειρα και τα μεταπλάθει σε κάτι οικείο και συγκεκριμένο. Συγκεκριμένο αλλά διαφορετικό για τον καθένα. Ο Χρ. Κεχαγιόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1960. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΑΠΘ, παρακολουθώντας παράλληλα το μάθημα ζωγραφικής του Νίκου Σαχίνη. Στη συνέχεια σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα και τέλος έκανε μεταπτυχιακές σπουδές φιλοσοφίας της τέχνης στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι, μελετώντας τις σχέσεις κινηματογράφου και ζωγραφικής. Έχει σκηνοθετήσει δεκάδες ταινίες και έργα βίντεο που παίχτηκαν στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και σε άλλα σημαντικά φεστιβάλ της Ευρώπης, καθώς και σε μουσεία και αίθουσες τέχνης.

Έχει παρουσιάσει τη ζωγραφική του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε 45 ατομικές και σε πάνω από 100 ομαδικές εκθέσεις. Το 2014 η πινακοθήκη Κυκλάδων σε συνεργασία με την γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσίασαν στη Σύρο μια μεγάλη αναδρομική έκθεση του έργου του. Με αφορμή την έκθεση εκδόθηκε από τις εκδόσεις Κριτική το βιβλίο του με τίτλο «με τα μάτια προς τα μέσα να κοιτάνε»
Το έργο του παρουσιάζεται σε δεκάδες βιβλία, καταλόγους, μουσικά άλμπουμ και εξώφυλλα πολλών σημαντικών εκδοτικών οίκων. Έργα του βρίσκονται σε πινακοθήκες, γκαλερί, μουσεία και μεγάλες συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι μόνιμος συνεργάτης της γκαλερί Ζουμπουλάκη και της Theorema gallery στις Βρυξέλες.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί παρουσία του ζωγράφου το Σάββατο 25 Δεκεμβρίου από 18.00 έως 22.00.
Θα είναι ανοικτή για το κοινό 11.00 – 13.00 και 18.00 – 21.00 καθημερινά εκτός Κυριακής.

Την έκθεση σύγχρονης τέχνης «With or without you – Μαζί και χώρια» της Παρασκευής Πλεύρη παρουσιάζουν το Σάββατο 12 Ιουλίου 2022, στις 20:30, στην Αίθουσα Τέχνης Match More, Δημοκρατίας 351 στον Πλατανιά, η Αίθουσα Τέχνης Match More σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον και το εικαστικό πρόγραμμα ΧΑΝΙaRT-2023, με επιμέλεια του Δρ Κωνσταντίνου Πρώιμου και Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση «στην έκθεση «With or without you – Μαζί και χώρια» παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής κυρίως με λάδι πάνω σε καμβά αλλά και έργα μικτής τεχνικής. Η σχηματοποίηση που ακολουθεί στα έργα της η Παρασκευή Πλεύρη συνδέεται με την αφαίρεση και εξυπηρετεί την πρόθεση της ζωγράφου να μεταδώσει στους θεατές απευθείας το συναίσθημα που επιδαψιλεύει για τα ζωγραφικά της υποκείμενα, την μυστική και μελαγχολική της σύνδεση με έναν κόσμο στον οποίο όλες οι οργανικές ποιότητες, τόσο στην τέχνη όσο και στην ζωή, τελούν υπό εξαφάνιση. Όπως ανέφερε και ο Henri Matisse: «Η ακρίβεια δεν ταυτίζεται με την αλήθεια». Αυτή η αλήθεια ενδιαφέρει και την Πλεύρη· είναι η αλήθεια του πρωταρχικού και ουσιώδους συναισθήματος. Οι φιγούρες της ζωγράφου κινούνται και στέκονται με έναν τρόπο που θυμίζουν τις ήσυχες συνθέσεις του Edward Hopper, αν και ο τρόπος που σχεδιάζει η Πλεύρη είναι πολύ διαφορετικός από τον Αμερικανό ζωγράφο, οι εντυπώσεις είναι παράλληλες. Ο κριτικός τέχνης και συνεπιμελητής της έκθεσης Δρ Κωνσταντίνος Πρώιμος σημειώνει: «Η Παρασκευή Πλεύρη εισάγει το θεατή σε ένα μοναχικό, κατάδικό της σύμπαν με περιστασιακές εξάρσεις χρώματος: η καλλιτέχνιδα δίνει την εντύπωση ότι παρατηρεί τον κόσμο χωρίς η ίδια να φαίνεται και κοιτά από απόσταση τα υποκείμενα που αργότερα θα πάρουν μια θέση στους πίνακές της, δύο γυναίκες που πάνε στην παραλία, ένα ζευγάρι που συζητά σε ένα παγκάκι, μια ώριμη κυρία που βρέχει ένα πεζοδρόμιο. Το αδιάκριτο αυτό βλέμμα το μοιράζεται με τους θεατές των έργων της, φροντίζοντας επιπλέον να το κοσμεί με κόκκινα, γαλάζια, ώχρες ή με ανθοστόλιστη ταπετσαρία από χαρτί. Οι πρωταγωνιστές των εικαστικών σκηνών της τοποθετούνται σε απόσταση και σπάνια της ανταποδίδουν την προσοχή που τους δείχνει· κινούνται όπως πάντα, κάνουν τις δουλειές τους ή ξεκουράζονται, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι το εξεταστικό βλέμμα της ζωγράφου τους παρακολουθεί με τη χαρακτηριστική ηδονή που παρατηρεί κανείς τις ζωές των άλλων». Η οργάνωση της έκθεσης γίνεται από την Αίθουσα Τέχνης Match More και εντάσσεται στο εικαστικό πρόγραμμα ΧΑΝΙaRT-2023 για τον εορτασμό των 15 ΧΡΟΝΩΝ του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον, συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Πλατανιά και το Ζεύξις Art Studio. Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι μέχρι το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023. Ανοικτά από Δευτέρα μέχρι Κυριακή 12:00-22:00 με ελεύθερη είσοδο».

  • Στην έκθεση με τίτλο: «ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ (1911 – 2013), Ο Καλός Ποιμήν των Χανίων», παρουσιάζονται 13 έργα που πρόσφεραν Αποκορωνιώτες και άλλοι εικαστικοί, στον Σύλλογο Καταγόμενων από την Κοινότητα Παϊδοχωρίου Χανίων “Η Παναγία”, εις Μνήμην της δεκαετούς εκδημίας του Μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη.Ειδικότερα, η έκθεση περιλαμβάνει έξι πίνακες με στιγμιότυπα της ζωής και του έργου του Μακαριστού Ειρηναίου και 5-6 μικρότερα, αλλά σημαντικά έργα.Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Λευτέρης Λαμπράκης.Τον συντονισμό της εκδήλωσης των εγκαινίων είχε η Κατερίνα Ζομπανάκη.Η έκθεση θα λειτουργεί τις ώρες: 10 π.μ. – 2 μ.μ. και 7 μ.μ. – 9 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.Την έκθεση διοργανώνουν ο Σύλλογος Καταγόμενων από την Κοινότητα Παϊδοχωρίου Χανίων «Η Παναγία» με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, του Δήμου Αποκορώνου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αγία Σοφία», της Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου Χανίων, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων και του Πνευματικού Κέντρου Χανίων.Τα έργα θα παρουσιαστούν, επίσης, στο Νεροχώρι, στο πλαίσιο της γιορτής των Ειρηναίων, την Τρίτη 22 Αυγούστου και από ώρα 7 το απόγευμα.
  • Η Λέσχη κλασικής μοτοσυκλέτας Χανίων διοργανώνει την 18η έκθεση μοτοσυκλέτας και την 9η έκθεση κλασικού ποδηλάτου από τις 14 έως τις 28/08 στον χώρο του Θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «φέτος ένα τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια BMW και με τη συνδρομή του ελληνικού μουσείου μοτοσυκλέτας παρουσιάζονται μοτοσυκλέτες BMW από τα πρώτα βήματα της εταιρείας μέχρι σήμερα. Ώρες επίσκεψης: 19:30 – 24:00, καθημερινά Είσοδος Ελεύθερη. Συνδιοργάνωση: Λέσχη κλασικής μοτοσυκλέτας, Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Χανίων, ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ».

Στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, πέρα από γραπτές πηγές, φυλάσσεται πληθώρα φωτογραφικών τεκμηρίων.
Τα «Στιγμιότυπα από τα Χανιά, μέσα από τον φακό του Τάσου» αποτελούν μία  έκθεση φωτογραφικών απεικονίσεων της πόλης των Χανίων σε βάθος τεσσάρων δεκαετιών: από το 1950 μέχρι το 1987.
Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται είναι επιλογή μέσα από μία μεγαλύτερη συλλογή, την συλλογή φωτογραφιών Τάσου Πρωτοψάλτη.
Στόχος μας είναι η εξοικείωση με το μέσο της φωτογραφίας και τη χρήση του όχι μόνο ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης αλλά και ως πολύτιμου ιστορικού τεκμηρίου για την κοινωνία και τον πολιτισμό.
Πιο συγκεκριμένα, επιλέξαμε φωτογραφίες μέσα από τις οποίες να μπορέσουμε να προβληματιστούμε σχετικά με το πόσα πράγματα έχουν αλλάξει ή έχουν παραμείνει αναλλοίωτα τα τελευταία εβδομήντα πέντε χρόνια.

Λίγα λόγια για τον φωτογράφο:
Ο Τάσος Πρωτοψάλτης γεννήθηκε στα Χανιά το 1930. Με τη φωτογραφία άρχισε να ασχολείται το 1944. Το 1955 άνοιξε δικό του φωτογραφείο το οποίο και διατήρησε μέχρι το 1992 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.  Μετά τη συνταξιοδότησή του και μέχρι σήμερα ασχολείται με το πάθος του, υπηρετώντας την τέχνη της φωτογραφίας. Συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις, ατομικές και ομαδικές και έλαβε πολλές διακρίσεις. Ταυτόχρονα, είναι ενεργό μέλλος σε πολλές ομάδες και συλλόγους των Χανίων.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Χανίων, της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ. και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων.

ΧΡΗΣΙΜΑ

Διάρκεια έκθεσης: Τρίτη 4 έως Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023
Ώρες Λειτουργίας: 18.00-22.00
Άγιος Ρόκκος, Σπλάντζια

Είσοδος Ελεύθερη.

Η νέα έκθεση του Μιχάλη Μανουσάκη: “Ο τόπος του κάποτε – Ήρωες στα σκουπίδια”, πραγματοποιείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων. Περισσότερα από 150 παιχνίδια της προσωπικής συλλογής του ομότιμου καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών που καλύπτουν ένα χρονικό εύρος από το 1821 έως το 1960 έχουν αντικαταστήσει τη ζωγραφική πράξη στη νέα αυτή έκθεση.
“O τόπος του κάποτε – Ήρωες στα σκουπίδια” Διάρκεια: 11 Μαρτίου – 30 Ιουνίου 2023
Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, Χάληδων 98-102
Ωράριο λειτουργίας (έως και 31 Απριλίου 2023)
Τρίτη έως Σάββατο 10:00 -14:00 & 18:00-21:00, Κυριακή: 10:00-14:00
(Από 1η Μαΐου κι έπειτα)
Δευτέρα έως Σάββατο 10:00-14:00 & 19:00-22:00
Κυριακή κλειστά

100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Μικρά Ασία, Έκθεση Προσφυγικού Ελληνισμού

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Περιφέρεια Κρήτης –Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων σε συνεργασία με το

Δήμο Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, τους Συλλόγους Ποντίων Χανίων «Η Ρωμανία» και «Παναγία Σουμελά», την Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος», το Κέντρο Μικρασιατικών και Ποντιακών Ερευνών, το Λύκειο Ελληνίδων

Χανίων και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Δυτικής Κρήτης παρουσιάζουν το επετειακό ιστορικό χρονικό: «Μικρά Ασία, Έκθεση Προσφυγικού Ελληνισμού».

Επιμελητής της Έκθεσης είναι ο Λευτέρης Λαμπράκης, ενώ η οργάνωση και η παραγωγή της ανήκει στην Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης.

Η έκθεση περιλαμβάνει χάρτες, έργα τέχνης, σπάνιες εκδόσεις, εικόνες, εκκλησιαστικά κειμήλια, φωτογραφίες, γκραβούρες, ενδυμασίες, κοσμήματα, χειροτεχνήματα, προσωπικά αντικείμενα, πολεμικά κειμήλια, εκτεταμένο αρχειακό υλικό, εφημερίδες, επιστολές, κάρτες και πολλά άλλα τεκμήρια. Αποσπάσματα από προσωπικές μαρτυρίες συμπληρώνουν την αφήγηση της σημαντικής Ιστορίας. Το υλικό της Έκθεσης προέρχεται από τους συνεργαζόμενους Συλλόγους, καθώς και από ιδιωτικές Συλλογές.

Διάρκεια έκθεσης: Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022 – Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Ώρες Λειτουργίας: 10.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00

Η έκθεση “Μικρά Ασία. Προσφυγικός Ελληνισμός” φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο.
Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023 στις 19:00 θα γίνει νέα οργανωμένη ξενάγηση στην έκθεση, ενώ καθημερινά, από τη Δευτέρα έως Παρασκευή διεξάγονται επισκέψεις τμημάτων σχολε
Την εβδομάδα που συμπληρώνεται ένας αιώνας από τη γέννηση του ζωγράφου John Craxton, εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων η έκθεση- αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του. Πρόκειται για την περιοδεύουσα έκθεση “John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή”, η οποία μετά το ντεμπούτο της στο Μουσείο Μπενάκη, όπου σε πέντε μήνες (Απρίλιο -Σεπτέμβριο) υποδέχτηκε περισσότερους από 25.000 επισκέπτες, εμπλουτισμένη, ετοιμάζεται να καλωσορίσει το κοινό της δεύτερης πατρίδας του Βρετανού καλλιτέχνη, της Κρήτης και ιδιαιτέρως των Χανίων.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 8 Οκτωβρίου 2022 έως 31 Ιανουαρίου 2023.

Το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας οργανώνει ξενάγηση στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, στη Χαλέπα, για τα μέλη και τους φίλους του, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στις 11:00.
Την ξενάγηση θα κάνει η Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, ανασκαφέας του λόφου Καστέλλι Χανίων, πρώην γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «η ανανεωμένη εκδοχή της έκθεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων περιλαμβάνει συνολικά περί τους 100 πίνακες, σχέδια, εκτυπώσεις, φωτογραφίες και αντικείμενα κυρίως από το Craxton Estate, αλλά και  20 έργα, τα οποία παραχώρησαν φίλοι του καλλιτέχνη που ζουν στα Χανιά. Η ταπισερί “Τοπίο με στοιχεία της φύσης” καμωμένη με νήματα 500 διαφορετικών χρωμάτων, την οποία ο Craxton είχε σχεδιάσει όταν κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας αναγκάστηκε να φύγει από την Ελλάδα, θα κατέχει όπως και στο Μουσείο Μπενάκη, κεντρικό ρόλο στην έκθεση, καθώς αποτίνει φόρο τιμής στην κρητική υφαντουργία. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύει εκτός του τόπου δημιουργίας της, του Εδιμβούργου, για χάρη της συγκεκριμένης περιοδικής έκθεσης.
Εξίσου, ωστόσο, θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών και η αναδημιουργία του εργαστηρίου του  Craxton εντός της Δημοτικής Πινακοθήκης. O αυθεντικός χώρος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον εκθεσιακό χώρο, στο παλιό λιμάνι της πόλης, και θα καταστεί επισκέψιμος χάρη σε ψηφιακό πρόγραμμα που ετοιμάζει το Πολυτεχνείο Κρήτης. Ένα επίσης απρόσμενο έκθεμα θα είναι και η  μοτοσυκλέτα εποχής που αποτέλεσε αχώριστο σύντροφο του δημιουργού στα ταξίδια και τις εξερευνήσεις του στα Λευκά Όρη.
Την επιμέλεια της έκθεσης- η οποία πραγματοποιείται με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του καλλιτέχνη και 75 χρόνων από την πρώτη του επίσκεψη στην Κρήτη-  έχει ο φίλος και βιογράφος του καλλιτέχνη, Ian Collins – του οποίου το ευπώλητο βιβλίο “John Craxton: A Life of Gifts” κέρδισε το βραβείο Runciman 2022. Η εν λόγω βιογραφία κυκλοφορεί και στα ελληνικά υπό τον τίτλο “John Craxton, Ο αγαπημένος της ζωής. Μια ελληνική ψυχή” από τις εκδόσεις Πατάκη.
Γεννημένος στο Λονδίνο, σε μια μεγάλη, μουσικόφιλη και μποέμ οικογένεια, ο John Craxton ήθελε μόνο να σχεδιάζει και να ζωγραφίζει. Από μικρός, εμπνεόμενος από τη μυθολογία και τα αρχαιολογικά ευρήματα που έβλεπε στις προθήκες των μουσείων, λαχταρούσε να ζήσει και να εργαστεί στην Ελλάδα. Ο εκ Κρήτης ορμώμενος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος έγινε ο αγαπημένος του ζωγράφος από τη στιγμή που γνώρισε τα έργα του, τα οποία είχε στη συλλογή του ο πατέρας ενός συμμαθητή του.
Ακολούθησε την έμπνευση και τη φαντασία του για να εξελιχθεί σε ένα παιδί-θαύμα. Από την ηλικία των 19 ετών, μεσούντος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μοιραζόταν το ίδιο εργαστήριο με τον καλό του φίλο, Λούσιαν Φρόιντ, ενώ με την πρώτη ευκαιρία που το δόθηκε –τον Μάιο του 1946– προσγειώθηκε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε αρχικά στον Πόρο χωρίς να κοιτάξει ποτέ πίσω. Μέχρι τον θάνατό του, τον Νοέμβριο του 2009, σχεδόν όλη η τέχνη του είχε ως επίκεντρo τη ζωή, το φως και τα τοπία της Ελλάδας.
Ταξίδεψε πολύ σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και τη δεκαετία του 1950 πέρασε μεγάλα διαστήματα στην Ύδρα, στο αρχοντικό του Έλληνα φίλου του ζωγράφου Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα. Την Κρήτη, ωστόσο, τη λάτρεψε από την πρώτη στιγμή που πάτησε το χώμα της, το 1947. Και με τα σχέδια που έφτιαξε για την παράσταση μπαλέτου “Δάφνις και Χλόη” (1951) με τη Μαργκότ Φοντέιν θέλησε να τιμήσει στο νησί που αγάπησε σαν δεύτερη πατρίδα του.
Το καλοκαίρι του 1960 ο Craxton μετακόμισε σε ένα ερειπωμένο σπίτι στο λιμάνι των Χανίων. Το εργαστήριο του βρισκόταν  στον τελευταίο όροφο και γοητεύτηκε από το γεγονός ότι κάτω από τα πόδια του ξεδιπλώνονταν τα διαφορετικά επίπεδα της Ιστορίας του τόπου- οθωμανική, βενετσιάνικη, βυζαντινή, αρχαία ελληνική, μινωική- αίσθηση την οποία θέλησε να αποτυπώσει και  στα γεμάτα έντονα χρώματα έργα του.
Εξαιρετικός πορτρετίστας και τοπιογράφος, αλλά και ταυτόχρονα  κοσμοπολίτης νομάς, μπορούσε τη μία στιγμή να συναναστρέφεται με τους διάσημους φίλους του- ανάμεσα τους συγκαταλέγονται ο συγγραφέας Πάτρικ Λη Φέρμορ (του οποίου σχεδίαζε τα εξώφυλλα των βιβλίων) και ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης,  για το σπίτι του οποίου φιλοτέχνησε τα φωτιστικά με τη μορφή γοργόνας (αντίγραφα τους φιλοξενούνται στην έκθεση)- αλλά και με ταπεινούς ψαράδες, ναυτικούς και βοσκούς με τους οποίους συνομιλούσε και αποτύπωνε στα έργα του θέλοντας να συλλάβει όσο βαθύτερα μπορούσε το αυθεντικό πνεύμα της Ελλάδας.
Η έκθεση μετά την ολοκλήρωσή της στα Χανιά θα συνεχίσει το ταξίδι της στην Κωνσταντινούπολη και το Λονδίνο.
Photo credits: C Estate of John Craxton. All rights reserved, DACS 2022

ΙΝFO:
“John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή”
Διάρκεια:  8 Οκτωβρίου 2022 – 31 Ιανουαρίου 2023
Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
Χάληδων 98-102
Τηλ: +30 28210 92294 και  +30 28210 92419
Ιστοσελίδα: www.pinakothiki-chania.gr
Facebook & Instagram: @MunicipalArtGalleryChania
Ωράριο λειτουργίας:
• Δευτέρα έως και Σάββατο 10:00 έως 14:00 και 19:00  έως 22:00
• Κυριακή κλειστά
Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, Χάληδων 98, Χανιά»

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, από τις 28 Μαΐου έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2022
Μια ιχνηλάτηση στα μονοπάτια της σύγχρονης ελληνικής παραστατικής ζωγραφικής από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα, μέσα από 104 έργα ζωγραφικής 64 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών της συλλογής του Αντώνη και της Άζιας Χατζηιωάννου αποτελεί η έκθεση “Το πάθος του ορατού”, που διοργανώνεται από τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και εγκαινιάζεται το Σάββατο, 28 Μαΐου 2022.
Η πλούσια συλλογή του ζεύγους Χατζηιωάννου, που αριθμεί πλέον των 1.200 έργων, επιστρέφει στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν από 15 χρόνια για να γιορτάσει ένα ορόσημο: τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τη γέννησή της και να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο έναν κύκλο, έτοιμη να ανοίξει έναν επόμενο.
«Τα κριτήρια της επιλογής των έργων και αντίστοιχα της διαμόρφωσης της συλλογής μας είναι απλά: διαλέγουμε έργα τα οποία αρέσουν στα μάτια μας και αυτό είναι όλο» σημειώνουν ο δικηγόρος και συλλέκτης, Αντώνης Χατζηιωάννου και η εκπαιδευτικός, σύζυγός του, Άζια.
Για την έκτη κατά σειρά παρουσίαση μέρους της συλλογής Χατζηιωάννου επιλέχθηκε να δοθεί έμφαση σε νέα αποκτήματα και σε έργα που δεν είχαν εκτεθεί στα Χανιά το 2007, χωρίς, ωστόσο, να απουσιάσουν και από τη νέα διοργάνωση και ορισμένα έργα-πυλώνες.

Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Εικαστικών Δημιουργών “Νεώριον Τέχνης” σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Χανίων και την ΚΗΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης σύγχρονης τέχνης των μελών του συλλόγου με τίτλο “Η ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΙΔΕΑ _ εικονογραφώντας-ιδεογραφικά την αίσθηση ενός τόπου την εποχή της νεωτερικότητας”. Επιμέλεια : Θεόφιλος Σγουρόπουλος
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 04 Ιουνίου 2022 στις 20.00 στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης _Ενετικό λιμάνι Χανίων.
Διάρκεια έκθεσης: 04 Ιουνίου – 19 Ιουνίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.00 – 14.00 και 19.00 – 22.00
Είσοδος ελεύθερη

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Αναστασία Βεργανελάκη – Κοτσιφάκη
Μαγδαληνή Βογιατζή
Άννα Γιουμπάκη – Ξηρουχάκη
Σοφία Δασκαλάκη
Νίκος Ζαμπετάκης
Χρυσή Καπαγιωρίδου
Βασίλης Κοτρώτσος.Ιωάννης Λουπάσης
Νίκος Μπολάκης
Ευφροσύνη Ουσταμανωλάκη
Νίκος Παπουτσάκης
Βάσω Ρεθεμιωτάκη
Μανώλης Ρουκούδης
Θεόφιλος Σγουρόπουλος
Τατιάνα Τουζλούκωφ
Μαρία Χαρκούτση
Εύη Χατζηνικολάου
Ellen Weijers – Γιγουρτάκη

  • Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Εικαστικών Δημιουργών “Νεώριον Τέχνης” σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Χανίων και την ΚΗΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης σύγχρονης τέχνης των μελών του συλλόγου με τίτλο “Η ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΙΔΕΑ _ εικονογραφώντας-ιδεογραφικά την αίσθηση ενός τόπου την εποχή της νεωτερικότητας”. Επιμέλεια : Θεόφιλος Σγουρόπουλος
    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 04 Ιουνίου 2022 στις 20.00 στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης _Ενετικό λιμάνι Χανίων.
    Διάρκεια έκθεσης: 04 Ιουνίου – 19 Ιουνίου 2022
    Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.00 – 14.00 και 19.00 – 22.00
    Είσοδος ελεύθερη
    Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
    Αναστασία Βεργανελάκη – Κοτσιφάκη
    Μαγδαληνή Βογιατζή
    Άννα Γιουμπάκη – Ξηρουχάκη
    Σοφία Δασκαλάκη
    Νίκος Ζαμπετάκης
    Χρυσή Καπαγιωρίδου
    Βασίλης Κοτρώτσος.Ιωάννης Λουπάσης
    Νίκος Μπολάκης
    Ευφροσύνη Ουσταμανωλάκη
    Νίκος Παπουτσάκης
    Βάσω Ρεθεμιωτάκη
    Μανώλης Ρουκούδης
    Θεόφιλος Σγουρόπουλος
    Τατιάνα Τουζλούκωφ
    Μαρία Χαρκούτση
    Εύη Χατζηνικολάου
    Ellen Weijers – Γιγουρτάκη
  • Μια ιδιαίτερη έκθεση εγκαινιάζεται την Κυριακή 15 Μαΐου 2022, ώρα 20.00, στο Γιαλί Τζαμί, στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων. Με υλικό των ποδοσφαιρικών ομάδων που δημιουργήθηκαν από τους Μικρασιάτες, οι οποίοι ήρθαν στον τόπο μας μετά το 1922, η έκθεση περιλαμβάνει τις σημαίες των ομάδων, καθώς και φωτογραφίες, κύπελα, φανέλες από τη διαδρομή τους στο νησί μας. Παράλληλα γίνεται αναφορά σ’ αυτές, όπως και σε ομάδες που συμμετείχαν Μικρασιάτες, μέσα από κείμενα αρχείου των «Χανιώτικων Νέων». Επιμέλεια Έκθεσης: Λευτέρης Λαμπράκης, Μαρία Μιχελογιάννη. Έρευνα: Γιώργος Δρακάκης.
    Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό από την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 έως και την Κυριακή 29 Μαΐου 2022. Ώρες Λειτουργίας: 10.00 – 13.00 & 19.00 – 22.00.
  • Oμαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης “Έλλην Αλεξανδρινός Ποιητής ΙΙ” στις αίθουσες του 1ου ορόφου του Πνευματικού Κέντρου Χανίων έως τις 31 Μαΐου. Είναι ανοικτή από Δευτέρα μέχρι Σάββατο 10:00-14:00 & 18:00-20:00 με ελεύθερη είσοδο.

Εκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Διαλινού «Φυσικά πρόσωπα και εσωτερικές δυστοπίες» στον “Χώρο Τέχνης Χανίων έως τις 9 Μαΐου.Μαθητική έκθεση “Βόλτα σε δυο ρόδες” έως τις 11 Μαΐου στο Γιαλί Τζαμισί. Λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή από τις 10.00 έως τις 12.00 και Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, από τις 19.00 έως τις 21.00.

Ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., το τμήμα κλασικού ποδηλάτου της Λέσχης Κλασικής Μοτοσυκλέτας Χανίων και την Cycling Greece, στο πλαίσιο του «Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας», παρουσιάζουν την έκθεση κλασικού ποδηλάτου με τον τίτλο «Ρόδα είναι πρέπει να γυρίζει», από τις 26/04 έως και τις 29/04, στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 26/04 στις 19.00, στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»

Φανταστικοί μικρόκοσμοι κυριαρχούν στην έκθεση φωτογραφίας της Γεωργίας Ματσαμάκη που παρουσιάζεται στην αίθουσα “SOUTH Space for Photography”. Η έκθεση εγκαινιάστηκε το Σάββατο 2/4 και διοργανώνεται στο πλαίσιο των ετήσιων Φωτογραφικών Συναντήσεων, υπό την αιγίδα του Δήμου Χανίων και της Περιφέρειας Κρήτης και με την υποστήριξη του Goethe-Zentrum Chania σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen.

Η έκθεση με τίτλο «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση – Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από την Συλλογή Κρασάκη», που φιλοξενείται στο πλαίσιο των εορτασμών από τα διακόσια χρόνια της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης, συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία. Η εν λόγω έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, την οποία εγκαινίασε στις 30 Οκτωβρίου 2021 στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης.
Τμήμα της έκθεσης, εκτός από τους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, φιλοξενείται παράλληλα και στις αίθουσες του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος», που είναι το αρχαιότερο πνευματικό και πολιτιστικό σωματείο όχι μόνο της πόλης των Χανίων, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, καθώς ιδρύθηκε το 1899.
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Τρίτη έως και Σάββατο 10:00π.μ έως 14:00μ.μ και 18:00 μ.μ έως 21:00 μ.μ.
Κυριακή 10:00 π.μ έως 14:00μ.μ. Δευτέρα κλειστα.
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Κανονικό : € 2, Μειωμένο (Φοιτητές, Μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών, Κάτοχοι κάρτας του ΥΠΠΟ): € 1.
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: Κάτοχοι κάρτας ICOM, Κάτοχοι κάρτας ανεργίας, Παιδιά και νέοι κάτω των 18 ετών, Άτομα άνω των 65 ετών, Άτομα με ειδικές ανάγκες, Στρατευμένοι

Ξεναγήσεις στην έκθεση “Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση- Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη” θα πραγματοποιηθούν τις Κυριακές 12 και 19 Δεκεμβρίου, στις 11:30 π.μ., από τον γενικό επιμελητή της έκθεσης Δημήτρη Ανδρεαδάκη, στη Δημοτική Πινακοθήκη και τον “Χρυσόστομο.

«Πίνακες ζωγραφικής με υπογραφές όπως των Ιβάν Αϊβαζόφσκι, Βασίλι Πολένοφ, Πέτερ φον Ες και Χανς Κρίστιαν Χάνσεν, του Νικηφόρου Λύτρα, του Θεόδωρου Ράλλη και του Θεόδωρου Βρυζάκη, το μοναδικό γνωστό μπρούτζινο γλυπτό, του γιου του Γύζη, Τηλέμαχου και οι πρωτότυπες υδατογραφίες του ζωγράφου Λούντβιχ Κόλνμπεργκερ του 1834, οι μόνες -παγκοσμίως- που βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια, γίνονται οδηγοί σε ένα ταξίδι που ξεκινά από την Ελλάδα της Παλιγγενεσίας και του Φιλελληνισμού.

Συνεχίζεται στα χρόνια του αγώνα και της ανεξαρτησίας, “παρακολουθεί” τον σκλαβωμένο από τους Οθωμανούς ελληνικό λαό μέσα από το πρίσμα των περιηγητών κι από το βλέμμα των εικαστικών για να φτάσει στα απτά κεντήματα και τα περίτεχνα κοσμήματα, τις ασημένιες πόρπες και τα σφυρήλατα όπλα και να καταλήξει στις πολύτιμες εκδόσεις από κάθε γωνιά της Ευρώπης» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Πινακοθήκης.