Εξαγοράστηκε ο Thomas Cook Northern Europe|Ποιοι είναι οι νέοι ιδιοκτήτες

Ο Νορβηγός μεγαλοεπενδυτής Petter Stordalen, με σημαντική παρουσία και στον ξενοδοχειακό χώρο, μαζί με τα επενδυτικά funds Altor και TDR Capital, απόκτησαν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του Thomas Cook Northern Europe.

Η συμφωνία υπογράφηκε και ανακοινώθηκε πριν από λίγα λεπτά στη Στοκχόλμη, όπου ο Petter Stordalen μαζί με την Altor και την TDR Capital αποκτούν την πιο επιτυχημένη ταξιδιωτική εταιρεία της Σκανδιναβίας, που κατέχει τα brands Ving, Spies, Tjäreborg, Globetrotter και Thomas Cook Airlines Σκανδιναβία, με περισσότερα από 60 χρόνια εμπειρίας (Ving Group).

Σήμερα, οι νέοι ιδιοκτήτες έδωσαν συνέντευξη Τύπου, όπου η τριάδα Strawberry Group, που ελέγχεται από τον Petter Stordalen μαζί με το Altor Fund V (Altor) και το TDR Capital, εξασφαλίζει μια ισχυρή και μακροχρόνια ιδιοκτησία σκανδιναβικής πλειοψηφίας της επιχείρησης και διασφαλίζει τους 2.300 εργαζόμενους και τις συνεργαζόμενες εταιρίες – ξενοδοχεία.

Υπενθυμίζεται ότι χθες με αφορμή ρεπορτάζ για την πώληση της εταιρίας μέχρι τα Χριστούγεννα, γράψαμε ότι «Ο σκανδιναβικός βραχίονας του χρεωκοπημένου ομίλου Thomas Cook, αναμένεται να έχει πουληθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, χωρίς να αποκλείεται και κάποια άμεση εξέλιξη».

Δηλώσεις

Σε δήλωσή του ο Magnus Wikner, Διευθύνων Σύμβουλος, Ving Group, τονίζει: » Είμαι εξαιρετικά ευτυχής που οι Stordalen, Altor και TDR θα γίνουν οι νέοι μας ιδιοκτήτες. Η μεγάλη τους εμπειρία στην τουριστική βιομηχανία και η οικονομική ισχύς τους, θα μας δώσουν τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα που χρειαζόμαστε, αλλά και νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξή μας στο μέλλον. Η συμφωνία σημαίνει επίσης ότι οι θέσεις εργασίας για τους περισσότερους από 2.300 εργαζόμενους είναι εξασφαλισμένες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ όλους τους πελάτες που μας παρείχαν υποστήριξη τις τελευταίες εβδομάδες. Μαζί με τους νέους σκανδιναβούς ιδιοκτήτες, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας τις καλύτερες εβδομάδες του έτους τους, τις πολύτιμες διακοπές τους».

Ο Petter Stordalen, ιδιοκτήτης του Strawberry Group και νέος ιδιοκτήτης του Thomas Cook Northern Europe, είπε: «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για έναν άνθρωπο που αγαπά την ταξιδιωτική βιομηχανία. Η σκανδιναβική επιχείρηση έχει δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο ισχυρών σκανδιναβικών εμπορικών σημάτων και είναι σήμερα κόσμημα μεταξύ των ταξιδιωτικών πρακτόρων της Βόρειας Ευρώπης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι εξαιρ1ετικά περήφανος που, μαζί με δύο σταθερούς εταίρους, επιτύχαμε λύση, που μας επιτρέπει να εξασφαλίσουμε το μέλλον αυτών των εταιρειών. Και τα 400.000 άτομα οι οποίοι έχουν ήδη κλείσει τις διακοπές τους τα Χριστούγεννα, το Χειμώνα και το Καλοκαίρι μέσω του Ving, των Spies, Tjäreborg και Globetrotter, θα είναι πλέον σίγουρα για τις διακοπές τους. Αυτή η συμφωνία κυρίως σημαίνει ασφάλεια για τους πελάτες και το προσωπικό. Και με μια ισχυρή και μακροπρόθεσμη σκανδιναβική ιδιοκτησία, ο Όμιλος Ving έχει τώρα τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να κάνει το καλύτερο στην δημιουργία μοναδικών εμπειριών για τους πελάτες του».

Τα ποσοστά

Το Strawberry Group και η Altor αποκτούν το 40% της κάθε εταιρείας και η TDR Capital το υπόλοιπα 20%.

Είναι μια φανταστική επιχείρηση που κατέληξε σε μια πολύ ατυχή κατάσταση. Η ομάδα της Ving είναι ο ηγέτης της αγοράς στην ταξιδιωτική αγορά, χάρη στις δικές της ξενοδοχειακές μονάδες, όπως οι Sunwing και Sunprime και έχει επίσης σημαντική θέση στις online κρατήσεις. Μέσω μιας οικονομικής αναδιάρθρωσης, εμείς, ως νέοι ιδιοκτήτες, μαζί με άλλους χρηματοδότες, θα εξασφαλίσουμε περίπου 6 δισεκατομμύρια σουηδικές λίρες ρευστότητα και εγγυήσεις. Η εξέλιξη αυτή διασφαλίζει την λειτουργία και δημιουργεί μια σταθερή βάση για μελλοντική ανάπτυξη, λέει ο Harald Mix, εταίρος στο Altor.

Οι εταιρίες θα «μεταφερθούν» σε ένα νέο όμιλο, όπου η συναλλαγή περιλαμβάνει συνδυασμό περιουσιακών στοιχείων και μετοχών στις εταιρείες από την προηγούμενη νομική δομή του Σκανδιναβικού Ομίλου. Από τεχνική άποψη, αυτό σημαίνει ότι ορισμένες από τις σουηδικές εταιρείες θα καταθέσουν τώρα αίτηση για πτώχευση, προκειμένου όλες οι εργασίες να αναληφθούν άμεσα από τη νέα ομάδα που δημιούργησαν οι ιδιοκτήτες.

Η εξαγορά περιλαμβάνει όλες τις τρέχουσες δραστηριότητες και δεν έχει καμία επίδραση στις τρέχουσες ή επερχόμενες εκδρομές των επισκεπτών του Ομίλου Ving. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η Ving Sweden (καθώς και η Thomas Cook Northern Europe και η Thomas Cook Nordic Holding) θα οδηγηθούν σε πτώχευση, προκειμένου όλες οι πράξεις να αναληφθούν απευθείας από το νεοσύστατο όμιλο, υπό τον όρο ότι η προσφορά γίνει δεκτή. Όλες οι δραστηριότητες και οι εργαζόμενοι αναμένεται να μεταφερθούν και να συνεχίσουν να εργάζονται στη νέα εταιρεία μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Οι εταιρίες

Το Ving Group Ving Group πουλά διακοπές στη Σουηδία, τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία. Η ομάδα περιλαμβάνει τους τουριστικούς πράκτορες Ving, Globetrotter, Spies, Tjäreborg και την αεροπορική εταιρεία Thomas Cook Airlines Scandinavia. Ο όμιλος, με τις δικές του μάρκες ξενοδοχείων, Sunwing Family Resorts, Ocean Beach Club και Sunprime Hotels, έχει περίπου 1.600.000 επισκέπτες ετησίως από τις σκανδιναβικές χώρες.

Το Strawberry Group

Το Strawberry Group αποτελείται από 11 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αρκετούς επιχειρηματικούς τομείς. Ο όμιλος εταιρειών επενδύει κυρίως σε ακίνητα, χρηματοδότηση, ξενοδοχειακές εργασίες και έργα τέχνης. Επιπλέον, υποστηρίζει επιλεγμένες πρωτοβουλίες και οργανισμούς που συμβάλλουν σε μια πιο βιώσιμη κοινωνία. Το Strawberry Group ανήκει στους Petter A. Stordalen, Emilie A. Stordalen, Henrik A. Stordalen και Jakob A. Stordalen.

Η Altor

Η Altor έχει κεφάλαια ύψους 8,3 δισ. Ευρώ από την ίδρυσή της. Επενδύει κυρίως σε μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις της Σκανδιναβίας και της Βόρειας Ευρώπης με έμφαση στη δημιουργία αξίας μέσω ανάπτυξης και επιχειρησιακών βελτιώσεων. Συνολικά, η Altor έχει επενδύσει σε περισσότερες από εξήντα εταιρείες. Μεταξύ των υφιστάμενων και των παρελθουσών επενδύσεων είναι οι Dustin, Rossignol, Helly Hansen, η Revolution Race, η SATS και η Carnegie Investment Bank.

Η TDR Capital

Η TDR Capital είναι μια κορυφαία εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων με δεσμευμένο κεφάλαιο ύψους 8 δισ. Ευρώ. Επενδύει σε μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

money-tourism.gr