Εγκρίθηκε η σύμβαση για την παραχώρηση των δύο θαλάσσιων περιοχών νοτίως και δυτικά της Κρήτης

Εκδόθηκε και η δεύτερη θετική απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με την οποία εγκρίνεται η σύμβαση για την παραχώρηση των δύο θαλάσσιων περιοχών νοτίως και δυτικά της Κρήτης. Με την απόφαση αυτή του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή των 2 συμβάσεων, η οποία πιθανότατα θα γίνει πριν τις εκλογές στην Κρήτη, παρουσία του υπουργού ενέργειας Γ. Σταθάκη.

Αυτό άλλωστε έχουν ζητήσει και οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία της εκμετάλλευσης, δηλαδή η Total, η ExxonMobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς επιδιώκουν να μη χαθεί ούτε στιγμή και ει δυνατόν να ξεκινήσουν τις αναγκαίες έρευνες εντός του 2019.

Σημειώνεται ότι η υπογραφή των δύο συμβάσεων θα πρέπει να προηγηθεί ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει και η κύρωσή τους από τη βουλή που θα συγκροτηθεί μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Ελεγκτικού αποτελεί το προτελευταίο αναγκαίο βήμα (πριν την κύρωση από την επόμενη βουλή), για την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας η οποία ξεκίνησε το 2017 με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις δύο διεθνείς εταιρείες Total και ExxonMobil, την κατακύρωση στην κοινοπραξία των δύο περιοχών ένα χρόνο αργότερα τον Ιούλιο του 2018 και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων το Μάρτιο του 2018. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, η παραχώρηση θα έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο ετών από την εκδήλωση του ενδιαφέροντος των εταιρειών.

energypress.gr