Καθάρισαν οι κάτοικοι κι άλλο μονοπάτι στον Αποκόρωνα-Διαμορφώνουν πανέμορφες περιπατητικές διαδρομές

Δεν το βάζουν κάτω οι κάτοικοι του Αποκόρωνα, που αγαπούν τον τόπο τους, κι αντί να περιμένουν δήμους και υπηρεσίες να πράξουν τα αυτονόητα, χωρίς δεύτερη σκέψη, θυσιάζουν τις Κυριακές τους και λειτουργούν αν αυτών.

Συχνά πυκνά προχωρούν σε δραστηριότητες καθαρισμού και ευπρεπισμού σημείων στα χωριά τους κι αυτή την Κυριακή σειρά είχε ένα παλιό μονοπάτι. 

Πρόκειται για ένα περιπατητικό μονοπάτι μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου, σε σκαλισμένο συμπαγή βράχο, που διέρχεται παράλληλα με το μοναδικό φαράγγι του Κολιακουδέ, (δείτε το εδώ) στολίδι για τον Αποκόρωνα. 

Μια παρέα αντρών, τούτη τη φορά, ανασκουμπώθηκε και καθάρισε από κλαδιά, χόρτα και ότι άλλο υλικό έφραζε το μονοπάτι, υπό τους ήχους του μεγάλου καταρράκτη που δημιουργείται στην περιοχή και έχοντας ως σύμμαχο τον καιρό που ήταν νεφελώδης.

Με τον καθαρισμό του συγκεκριμένου μονοπατιού ολοκληρώθηκαν πλέον δυο κυκλικές διαδρομές. Η πρώτη από Νιο Χωριό προς Μαχαιρούς και η δεύτερη από Παϊδοχώρι προς Μαχαιρούς, μέσω του μοναδικού δάσους στα Καμάρια και του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, μια  διαδρομή συνολικού μήκους περίπου 5 χιλιομέτρων. 

Όλα αυτά, όπως τονίζουν οι άνθρωποι που στηρίζουν αυτές τις πρωτοβουλίες, με μοναδικό κόστος 10 ευρώ για βενζίνη και 3 ώρες προσωπικού χρόνου.

Βέβαια την αποζημίωση για τους συμμετέχοντες στην Κυριακάτικη δράση καθαρισμού δεν τη λες και λίγη…μπάνιο στα παγωμένα νερά του καταρράκτη και αντροπαρέα με μπύρες και βρισκούμενους μεζέδες. Κυρίως όμως αποζημίωση ανεκτίμητη είναι η εικόνα που σιγά σιγά αποκτά ο τόπος τους.

Μάλιστα αποφάσισαν στις αρχές του Ιούλη, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί, να γίνει παρουσίαση του μονοπατιού με αφετηρία το Παϊδοχώρι και τέλος τους Μαχαιρούς έτσι ώστε και άλλοι να δουν την ομορφιά αυτού του τόπου αλλά και όσα μπορεί να πετύχει κανείς όταν μοναδικό κίνητρο του είναι ο τόπος του και η καλή του εικόνα.

Επόμενη δράση τους μάθαμε θα είναι το δάσος του Ρουπακιά με διάνοιξη μονοπατιού προς Λιτσάρδα ή Ξεροστέρνι από εκεί που σταμάτησαν την τελευταία φορά. Θα ακολουθήσει, προς τα τέλη Ιουλίου το Παιδοχώρι με την διάνοιξη του παλιού μεσαιωνικού μονοπατιού που ενώνει το εξωκλήσι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παϊδοχωρίου με τους Μαχαιρούς διαμέσου μνημειακών ελαιοδέντρων άνω των 2000 ετών.

Βλέπετε ο Αποκόρωνας είναι γεμάτος πανέμορφα μονοπάτια κι ένας τόπος που επιλέγει πολύς κόσμος, κυρίως από το εξωτερικό για να ζήσει, λόγω της φυσικής ομορφιάς του, με τους ντόπιους κατοίκους του να πηγαίνουν κόντρα στην εγκατάλειψη των χωριών τους καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνουν ζωντανά και όμορφα. 

Ελπίδα τους όσο περνά ο χρόνος όλο και περισσότερος κόσμος αλλά και Σύλλογοι, να μπουν σε διαδικασία ανάληψης ανάλογων πρωτοβουλιών καθώς ξέρουν καλά πως η συλλογική προσπάθεια αποδίδει τα μέγιστα και οι κοινωνίες λειτουργούν καλύτερα όταν έχουν τις ίδιες στοχεύσεις και ανησυχίες.

7
2
3
8
9
14
10
12

e-storieskritis.gr