Το Φθινόπωρο τα stress test των ελληνικών τραπεζών

Τα stress tests των ελληνικών τραπεζών θα πραγματοποιηθούν μέσα στο Φθινόπωρο, σύμφωνα με δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Reuters, το οποίο επικαλείται πηγή της Τράπεζας της Ελλάδος.

“Τα stress tests θα γίνουν αργότερα το Φθινόπωρο, πιθανότατα τον Οκτώβριο”, είπε στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, προσθέτοντας ότι “οι ελληνικές τράπεζες ελέγχθηκαν πρόσφατα (σ.σ.: με τα πανευρωπαϊκά stress tests του περασμένου Ιουλίου) και από τότε δεν έχουν αλλάξει πολλά”. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της εφημερίδας “Financial Times”, το οποίο ανέφερε ότι η Τρόικα – Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – συμφώνησε με την Τράπεζα της Ελλάδος να αναβάλει ένα μήνα έως το τέλος Οκτωβρίου τον έλεγχο της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αναβολή θα επιτρέψει να ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα των τραπεζών για το 9μηνο του 2010 καθώς και το αποτέλεσμα της αύξησης κεφαλαίου ύψους 1,7 δις. ευρώ, στην οποία προχωρεί η Εθνική Τράπεζα. “Η επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα επιταχύνει τις εξαγορές και συγχωνεύσεις που συζητούνται”, είπε ανώτατο στέλεχος ελληνικής τράπεζες, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η συμφωνία της Ελλάδας με την Τρόικα προβλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ελέγχονται κάθε τρίμηνο για να διαπιστωθεί η κεφαλαιακή τους θέση. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών stress tests έλαβαν μέρος όλες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες και διαπιστώθηκε ότι υπερκαλύπτουν, με εξαίρεση την Αγροτική Τράπεζα, τα όρια κεφαλαιακής επάρκειας που είχαν τεθεί από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

[sarotiko.blogspot.com]