Τιμητική βραδιά για καλλιτέχνη παραδοσιακής Κρητικής μουσικής στις Μουρνιές

Είναι προτιμότερο, φαίνεται, να τιμώνται οι άξιοι και οι ευεργέτες των τοπικών κοινωνιών εν ζωή, παρά, μετά το θάνατο και γιʼ αυτό, προφανώς, η  προσπάθεια αυτή που γίνεται τα τελευταία χρόνια, βρίσκει… πρόσφορο έδαφος. Χρόνο με το χρόνο οι τοπικές κοινωνίες τιμούν τους ανθρώπους τους.

Έτσι, λοιπόν, μετά την τιμητική εκδήλωση των πνευματικών δημιουργών στο Καστέλι Κισάμου, ακολούθησε κιʼ άλλη το βράδυ της Πέμπτης 11 Αυγούστου, στον προαύλιο χώρο του εξωκλησιού της Αγίας Βαρβάρας στις Μουρνιές, με εμπνευστή Δήμο, που τίμησε έναν Χανιώτη καλλιτέχνη της Κρητικής μουσικής, το λαουτιέρη  και ερμηνευτή Παντελή Κρασαδάκη.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος κ. Εμμανουήλ Κεμεσίδης, τόνισε τα εξής: “Ο Δήμος Ελευθερίου Βενιζέλου μαζί με την Κοινωφελή Επιχείρηση, κάλεσαν απόψε σε αυτόν τον όμορφο φυσικό τόπο δίπλα από την Αγία Βαρβάρα, το σπουδαίο καλλιτέχνη Παντελή Κρασαδάκη για μια Κρητική βραδιά. Αξίζει να τιμήσουμε τον Παντελή για την προσφορά του ως αυθεντικού παλιού καλλιτέχνη της παραδοσιακής Κρητικής μουσικής για όσα έχει προσφέρει μέχρι σήμερα.”

Στη συνέχεια απονεμήθηκε η τιμητική πλακέτα στον καλλιτέχνη, για τον οποίο, αναφέρθηκε ο κ. Εμμανουήλ Μπαλωμενάκης, γνώστης της κρητικής παράδοσης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων: “Στο πρόσωπο του Παντελή Κρασαδάκη, η κρητική μουσική βρήκε τον εκφραστή της, τον καλλιτέχνη με τη σπάνια εκφραστική ικανότητα, την ποιότητα της φωνής, την καλλιέργεια και το ήθος. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι από την αρχή της καριέρας του, όλα σχεδόν τα τραγούδια του γίνανε επιτυχίες. Γεννήθηκε το 1948 στον Κουρνά του Αποκόρωνα  με την ξακουστή και πολυθρύλητη λίμνη του, με τους λεβέντες και τους μερακλήδες του και είναι το 5ο παιδί πολύτεκνης αγροτικής οικογένειας. Από μικρός φάνηκε η κλίση του για τη μουσική. Στο σχολείο ο δάσκαλος, αναγνωρίζοντας τα φωνητικά του προσόντα, αντί για ποίημα τον έβαζε να τραγουδά μαντινάδες για την κάθε γιορτή…”

Η βραδιά συνεχίστηκε με το συγκρότημα του τιμώμενου καλλιτέχνη παντελή Κρασουδάκη στο οποίο συμμετείχαν ακόμα, οι Γιώργος Βογιατζής, Νίκος βρουλάκης, Στέφανος Μαράκης και Γιώργος Αλεβιζάκης.

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση και την απονομή της πλακέτας στην ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο αυλή της Εκκλησίας.

[yanniskakanos.gr]