Κρητικοπούλα ξετρελαίνει με το “κανονάκι” της… τους Γερμανούς
Ο λόγος για την 20χρονη Ηρακλειώτισσα Ελεάνα Πιτσικάκη που διαπρέπει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Γερμανία, την πόλη που αποφάσισε να σπουδάσει το αγαπημένο της μουσικό όργανο το “κανονάκι”.
Αυτή την περίοδο παρακολουθεί τις σπουδές της στο Pop Akademie στο Μανχάιμ της Γερμανίας, σπουδάζει “World Music” με ειδίκευση στο κανονάκι με τον Muhittim Kemal και επιθυμεί να ζήσει αργά και σταθερά όλα τα βήματα της μουσικής της διαδρομής τιμώντας την αγαπημένη της πατρίδα, στο εξωτερικό.
Mάλιστα στο Γερμανικό Πανεπιστήμιο που σπουδάζει απέδειξε ότι δεν υπάρχει απλά αλλά κάνει κάτι σπουδαίο, προάγει και πολιτισμό. Γιατί ενώ δεν γνώριζαν ότι το “κανονάκι” ήταν Ελληνικό όργανο αλλά Τούρκικο, η νεαρή Ελεάννα στο πρώτο εξάμηνο τους εξήγησε την ιστορία, μέσω εργασίας για την βυζαντινή μουσική και οι παρόντες καθηγητές και οι συμμαθητές της, έμειναν έκπληκτοι όταν έμαθαν ότι το κανονάκι κρατάει από τον Πυθαγόρα και έχει μια μεγάλη μουσική ελληνική ιστορία.
Σε συνέντευξη της στο ekriti.gr είπε:
Τι σου αρέσει στην μουσική;
H μoυσική για μενα είναι το μεγαλύτερο δώρο που μου δόθηκε ποτέ. Είναι τόσο πλούσια που κανένας πότε δεν θα καταφέρει να την κατάκτηση πλήρως. Την αγαπώ γιατί χωρίς αυτήν ο κόσμος και ο πολιτισμός δεν θα προχωρούσε. Το σημαντικό που μου προσφέρει είναι ότι μπορώ μέσω αυτής να εκφράζομαι, είτε ακούγοντάς την είτε παίζοντας. Μου αρέσει που είναι ένας “άλλος“ κόσμος που πάντα έχει κάτι καινούργιο να σου δώσει, σαν να σου λέει κάθε μέρα ένα καινούργιο μυστικό. Η μουσική ως γένους θηλυκού είναι σαν την γυναίκα θέλει αφοσίωση, υπομονή, αγάπη, πίστη αλλά και προσοχή.
Γιατί επέλεξες το “κανονάκι” και όχι κάποιο άλλο μουσικό όργανο;
Νομίζω δεν το επέλεξα, αλλά με επέλεξε και το λέω αυτό γιατί ως παιδί ξεκίνησα με πιάνο, κάτι που δεν με γέμιζε. Όπως τίποτα στη ζωή μας δεν είναι τυχαίο, έτσι και η επιλογή μου αυτή δεν έγινε τυχαία. Το αποφάσισα ένα βράδυ πηγαίνοντας στο Κηποθεάτρο “Μάνος Χατζιδάκης” να ακούσω την μουσική ομάδα του Ross Daily με την οικογένειά μου. Άκουσα τον δεξιοτέχνη Goksel Baktagir και είπα στη μαμά μου, “Mαμά θέλω να μάθω αυτό το όργανο”. Έτσι ξεκίνησα! Το ίδιο καλοκαίρι με παρόντρυνση του Ross Daily παρακολούθησα το σεμινάριο που διοργανώνει ο ίδιος στο μουσικό εργαστήρι “Λαβύρινθός” και έτσι έτυχε να κάνω τα πρώτα μου βήματα διπλά σε εκείνον που εξαιτίας του αποφάσισα να μάθω αυτό το όργανο.
Παιδί της Κρήτης, αποφάσισες να ανοίξεις τα φτερά σου για σπουδές στο εξωτερικό. Τα θετικά και τα αρνητικά της επιλογής σου; Τιμάς με τον τρόπο σου την Κρήτη, το νησί που που γεννήθηκες;
Πάντα ήθελα να βγω στο εξωτερικό για σπουδές. Τα θετικά αυτής της επιλογής είναι πως, μπορώ να γνωρίσω και να δοκιμάσω τον εαυτό μου και όχι μόνο. Στο εξωτερικό υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες. Τα αρνητικά νομίζω είναι αυτονόητα είμαι μακριά από την πατρίδα μου, την οικογένεια μου και τους φίλους μου. Αν τιμώ το τόπο μου δεν το ξέρω το αφήνω να το κρίνουν οι ντόπιοι, εύχομαι όμως να το κάνω γιατί αγαπώ τον τόπο μου και θέλω να τον αναδείξω το πλούτο της παράδοσης μας.
Δημιουργείς και συναναστρέφεσαι με παιδιά από άλλες χώρες. Πόσο ωφέλιμο είναι αυτό για τις γνώσεις σου και την πνευματική σου ανάπτυξη;
Νομίζω είναι πολύ σημαντικό. Γνωρίζω καινούργια πράγματα, άλλες κουλτούρες και άλλες μουσικές παραδόσεις. Οι γνωριμίες αυτές αυξάνουν την ανάγκη μου να εξελιχθώ, να μελετήσω και να δοκιμάσω καινούργια πράγματα.
H μαμά μαέστρος, ο μπαμπάς ιερέας. Σε επηρέασε η δική τους επαγγελματική ιδιότητα στην δική σου επαγγελματική επιλογή;
Η μαμά μου, φυσικά μου έδειξε αυτό τον κόσμο, χωρίς αυτήν ίσως να μην μάθαινα ποτέ μουσική. Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου ακούγαμε στο σπίτι πάντα μουσική και “παίζαμε τις νότες, μου μετέδωσε την αγάπη της προς την μουσική. Ο μπαμπάς μου με την πίστη του και την αφοσίωση του σ’αυτό που κάνει με βοήθησε να επιμένω και να μην παρατάω τα όνειρά μου.
Αυτή την περίοδο συνεχίζεις τις σπουδές σου; Σκέφτεσαι να συνεχίσεις και σε άλλο πτυχίο ή τίτλο σπουδών;
Από το Σεπτέμβρη του 2016 σπουδάζω στο Pop Akademie στο Μανχάιμ της Γερμανίας. Σπουδάζω “World Music” με ειδίκευση στο κανονάκι με τον Muhittim Kemal. Ένα καινούργιο τμήμα, το oποίο είναι το δεύτερο στην Ευρώπη. Μόλις με το καλό πάρω το βασικό μου τίτλο θα ήθελα να συνεχίσω με μεταπτυχιακό.