Κατάργηση της βάσης του 10 και αλλαγές στην εκπαίδευση

Την κατάργηση από φέτος της βάσης του «10» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που παρουσίασε η Αννα Διαμαντοπούλου στο υπουργικό συμβούλιο. Υστερα από μελέτη αρκετών εναλλακτικών σεναρίων για την αντικατάσταση της περίφημης βάσης από κάποιο άλλο βαθμολογικό όριο, η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά την πλήρη κατάργησή της, και μάλιστα από τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Υλοποίησε έτσι την προεκλογική της δέσμευση και χαροποίησε χιλιάδες υποψηφίους που θα δηλώσουν τις σχολές της προτίμησής τους χωρίς το άγχος του «10».

«Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την υιοθέτηση της ρύθμισης αυτής, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ή μελέτη που να αποδεικνύει ότι (…) πέτυχε στο ελάχιστο την άνοδο της ποιότητας σπουδών στο Λύκειο ή τα τριτοβάθμια ιδρύματα», ανέφερε η κυρία Διαμαντοπούλου στην εισήγησή της στο υπουργικό συμβούλιο, προσθέτοντας ότι η βάση του «10» έγινε η αιτία για την ερήμωση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και την αύξηση της φοιτητικής μετανάστευσης.

Ωστόσο, ο κορμός του νομοσχεδίου-σκούπα αφορά τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών και τη λειτουργία των σχολείων, προβλέποντας μεταξύ άλλων:

– Τη θέσπιση του πιστοποιητικού παιδαγωγικής κατάρτισης ως προϋπόθεσης για την είσοδο στην εκπαίδευση.
– Την πρόσληψη δασκάλων και καθηγητών αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ από το σχολικό έτος 2012-2013 και «κλείδωμα» του πίνακα προϋπηρεσίας στις 30/6/2010.
– Την εισαγωγή των θεσμών του δόκιμου εκπαιδευτικού και του μέντορα του νεοδιοριζόμενου.
– Την υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών στον τόπο πρώτου διορισμού για τουλάχιστον τρία χρόνια.
– Την καθιέρωση του θεσμού του αναπληρωτή με μειωμένο ωράριο και τον περιορισμό του θεσμού των ωρομισθίων.
– Την υποχρεωτική αναπλήρωση κάθε εκπαιδευτικού που μετατίθεται ή αποσπάται.
– Την καθιέρωση της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου ανά σχολική μονάδα κ.ά.

Η ΟΛΜΕ αντιδρά στις εργασιακές αλλαγές του κλάδου και δεν αποκλείει κινητοποιήσεις ακόμη και μέσα στις πανελλαδικές, ενώ η Διδασκαλική Ομοσπονδία θα πάρει θέση στη σημερινή της συνεδρίαση. Δάσκαλοι και καθηγητές θα συζητήσουν το θέμα αύριο με την κυρία Διαμαντοπούλου, ενώ ωρομίσθιοι, αναπληρωτές και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο.

Το νομοσχέδιο επιφέρει αλλαγές και στη λειτουργία των ΑΕΙ, καθιερώνοντας ηλεκτρονικό σύστημα διανομής συγγραμμάτων και μειώνοντας σε δεκαπέντε τον μέγιστο αριθμό εκλεκτόρων για την εκλογή μελών ΔΕΠ. Εκπληξη αποτελεί η μη υλοποίηση του αιτήματος των πρυτάνεων για συνυπολογισμό της ψήφου των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους.

Τέλος, το υπουργείο Παιδείας προχωρά στην αναθεώρηση του νόμου για τα κολέγια, που έχει κριθεί αντικοινοτικός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και στην έκδοση νέων αδειών λειτουργίας με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο. Η Επιτροπή Κολεγίων καταργείται και τον ρόλο της αναλαμβάνει το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΕΠΙΣ), που αναβαθμίζεται.

περισσότερα