Τα μαζεύει ο Καρακώστας για Siemens

Ολική αναδίπλωση επιχείρησε να κάνει ο κ. Παντελεήμων Καρακώστας κατά την δεύτερη εξέτασή του από την επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο Siemens. Να θυμίσουμε πως ο μάρτυρας στην αρχική του κατάθεση είχε παραδεχθεί πως μετέφερε «μαύρο» χρήμα από τους τροφοδότες λογαριασμούς της γερμανικής εταιρείας για λογαριασμό του τότε διαχειριστή των «αμαρτωλών» ταμείων της Siemens κ. Ηλία Γεωργίου.

Η ομολογία του αυτή είχε ως συνέπεια την ποινική του δίωξη από την εισαγγελία για διακίνηση «βρώμικου» χρήματος.

Ο κ. Καρακώστας λοιπόν κατά την σημερινή συμπληρωματική του κατάθεση στην Βουλή αρνήθηκε να πει ο,τιδήποτε κάνοντας χρήση του δικαιώματος της σιωπής που έχει πλέον ως κατηγορούμενος. Επιπλέον κατέθεσε στην επιτροπή σχετικό υπόμνημα με το οποίο επιχειρεί – όπως ισχυρίζεται – «να διορθώσω τα σφάλματα και τις ανακρίβειες, που περιέχονται στην αρχική μου κατάθεση».

Συγκεκριμένα ο κ. Καρaκώστας αναφέρει ότι «δεν κατέβαλα χρήματα σε κανένα πολιτικό πρόσωπο, ούτε σε κανένα στέλεχος οποιουδήποτε δημόσιου οργανισμού».

Δικαιολογεί μάλιστα την αρχική του ομολογία ως εξής : «… αιφνιδιάστηκα, τα έχασα και, μέσα στην σύγχυσή μου, που οφείλεται και στην ψυχολογική μου κατάσταση … ανέφερα, ανακριβώς, ότι κατέβαλα, τάχα, χρήματα, και μάλιστα δυο φορές, σε κάποιον άγνωστο. Η αλήθεια είναι ότι δεν κατέβαλα σε κανένα χρήματα. Κατέθεσα αυτή την ανακρίβεια, γιατί, σφαλερά, νόμιζα ότι, επειδή δεν είχα δηλώσει στην αρμόδια Εφορία τα χρήματα αυτά, θα κινδύνευα να θεωρηθώ φοροφυγάς».

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η σημείωσή του στην οποία αναφέρει ότι όντως τον προσέγγισε ο κ. Γεωργίου, ο οποίος εκπροσωπούσε την Siemens, και του ζήτησε συνεργασία, «στα πλαίσια αυτής ακριβώς της προσπάθειας» συμπληρώνει ο κ. Καρακώστας «κλήθηκα και επισκέφθηκα τον τότε αρμόδιο υπουργό κ. Αναστάσιο Μαντέλη, που ασχολήθηκε με το ζήτημα ακριβώς, γιατί, όπως κατάλαβα, θεωρούσε το θέμα “εθνικό”, δηλαδή ζήτημα προστασίας του εθνικού συμφέροντος».

Οι εργασίες της επιτροπής συνεχίζονται με την κατάθεση του κ. Μιχάλη Σαμπατακάκη επιθεωρητή του υπουργείου Υγείας ο οποίος ενημερώνει τα μέλη για την πορεία της σύνταξης των νέων πορισμάτων για τις προμήθειες των νοσοκομείων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο κ. Σαμπατακάκης εως τις 15 Σεπτεμβρίου θα καταθέσει 20 νέα πορίσματα καθώς και αυτά που αφορούν «Ωνάσειο», «Ερρίκος Ντυνάν» και «Παπαγεωργίου»

[Πρώτο Θέμα]