BANDTmeorganoΕνα ηχητικό ταξίδι στα μνημεία, τους ανθρώπους, μέσα και έξω από τα τείχη των Χανίων έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν στον χώρο της “Σαμπιονάρα” μέχρι και τις 29 Μαΐου.

Η έκθεση “Ακουστικό Παλίμψηστο” της Αυστραλέζας Μουσικού Ros Bandt, του Konstantin Fischer και της Αnja Zuckmantel.
H έκθεση χωρίζεται σε δύο μέρη, το ηχητικό και αυτό των εικόνων και των φωτογραφιών.
Στο πρώτο μέρος ο επισκέπτης μπορεί να ακούσει ήχους της πόλης.
Τέσσερα ακουστικά στη βόρεια, νότια, δυτική, ανατολική πλευρά με ανάλογους ήχους.
Οπως μας ανέφερε η κα Ros Bandt φίλη των Χανίων που τα επισκέπτεται τακτικά εδώ και 30 χρόνια, η βόρεια πλευρά έχει ήχους της πόλης και των κατοίκων της από το λόφο Καστέλι, την παραλιακή ζώνη του λιμανιού.
Ακολούθως η δυτική πλευρά επικεντρώνεται σε ήχους από την Eβραϊκή, τη Θεοτοκοπούλου, την οδό Ζαμπελίου.
Για τη νότια πλευρά οι ήχοι προέρχονται από την ύπαιθρο της πόλης από περιοχές εκτός των τειχών, ενώ η ανατολική κυριαρχείται από τους ήχους της λαϊκής αγοράς στη Μίνωος και στην Σπλάντζια.
Οι ήχοι αυτοί συγκεντρώθηκαν μετά από προσπάθεια περισσότερων από 10 ετών, ενώ ο όγκος τους ήταν τεράστιος αφού μόνο οι ήχοι από τα περιστέρια φτάνουν στα 6GB!
«Ακούγοντας τους ήχους πιστεύω ότι οι άνθρωποι ταξιδεύουν μέσα στον χρόνο και παράλληλα αγκαλιάζουν την πόλη από άκρη σε άκρη» είπε η κα Βandt Στο δεύτερο μέρος ο Kωνσταντίνος Φίσερ παρουσιάζει εντυπωσιακές φωτογραφίες από μνημεία της πόλης, αναδεικνύοντας το μινωικό, τον ρωμαϊκό, τον οθωμανικό, τον σύγχρονό τους χαρακτήρα.
Μια σειρά από φωτογραφίες με έμφαση στην λεπτομέρεια των μνημείων και την ανάδειξη της πορείας τους στο χρόνο.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Στα εγκαίνια της έκθεσης το βράδυ της Πέμπτης η κα Bandt παρουσίασε ένα μέρος της δισκογραφικής της δουλειάς -διπλό cd- με τίτλο “Tarhu Connections-Συνδέσεις”.
Το πρώτο cd είναι αφιερωμένο στην μουσική παράδοση της Μεσογείου, με ξεχωριστά κομμάτια για τα Χανιά και όχι μόνο, τα οποία η καλλιτέχνις αποδίδει με το παραδοσιακό Αυστραλέζικο έγχορδο όργανο Tarhu.

Χανιώτικα Νέα