Πανικός και αγωνία στη νύχτα: ΣΔΟΕ, τσιγάρα, κρίση

Το ΣΔΟΕ βγαίνει… παγανιά. Οι επιχειρηματίες και οι καλλιτέχνες, που ήδη βουλιάζουν στην οικονομική ύφεση, αντιδρούν και προβάλλουν τη δική τους οπτική γωνία. Χαριστική βολή η απαγόρευση του καπνίσματος

Οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι καλλιτέχνες σε μεγάλο προβληματισμό. Τίποτα στη νυχτερινή διασκέδαση δεν θα είναι το ίδιο πια, τόσο λαμπερό. Τα λουριά έσφιξαν, το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί ότι τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ θα κάνουν επισταμένους ελέγχους και κανένας παραβάτης δεν θα μένει ατιμώρητος.

«Φτάσαμε να έχουμε πιάσει πάτο;» αναρωτιούνται οι περισσότεροι και νιώθουν ότι ο φετινός χειμώνας είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την αβεβαιότητα, την άσχημη ψυχολογία του κόσμου και την οικονομική κρίση, που σημαίνει ότι πολλές καμπάνες θα χτυπήσουν…

Πανικός και αγωνία στη νύχτα. Ολοι φοβούνται και προτείνουν κάποιες λύσεις. Να μειωθούν τα κασέ; Να πέσουν οι τιμές; Ολα καλά ακούγονται, το θέμα είναι τι θα γίνει στην πράξη. Κάπου θα υπάρχει ένα φως στο τούνελ, λένε οι πιο αισιόδοξοι, και μέσα στην ανασφάλειά τους αυτό ψάχνουν να βρουν επιχειρηματίες και καλλιτέχνες, που κάνουν προτάσεις και σκέφτονται ότι το αύριο της νυχτερινής ζωής φαίνεται χλομό…
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΡΙΟΒΟΛΟΣ / Επιχειρηματίας και εκπρόσωπος Πανελλήνιου Σωματείου Κέντρων Διασκεδάσεως Αττικής
«Θα κλείσουν πολλά μαγαζιά, είναι δεδομένο»

«Δεν είναι μόνο στο χέρι μας να βρούμε τον τρόπο για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Σε μεγάλο βαθμό ευθύνη έχει και η κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση. Δεν πρέπει να μας αντιμετωπίζει με καχυποψία και να κυνηγάει εμάς τους επιχειρηματίες, αλλά θα πρέπει να μας βοηθάει και να μας επικροτεί που απασχολούμε τόσο εργατικό δυναμικό. Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, μας έχει ξεφύγει ο έλεγχος, και μιλάω για εμάς, που είμαστε μια μερίδα επιχειρηματιών των αμιγώς κέντρων διασκέδασης από τα οποία ζουν διακόσιες χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα. Σαφώς οι συνεχόμενοι έλεγχοι μας φοβίζουν και δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας. Αν μη τι άλλο, το κράτος θα έπρεπε να είναι δίπλα μας για τις θέσεις εργασίας που παρέχουμε.

»Για να βάλουμε φτηνότερες τιμές πρέπει να μειώσουν τα μεροκάματά τους οι καλλιτέχνες, εκείνοι όμως δυστυχώς, και αυτό είναι δική μου διαπίστωση, είναι οι τελευταίοι που θα καταλάβουν την κρίση, γιατί δεν την έχουν νιώσει ακόμα. Κάθε χρόνο μειώνονται οι μέρες εργασίας κι εκείνοι αυξάνουν το μεροκάματό τους για να αποκαταστήσουν τη ζημιά, οπότε δεν αλλάζει τίποτα. Πιστεύω ότι ο φετινός χειμώνας είναι καθοριστικός για τα νυχτερινά μαγαζιά και πολλά είναι αυτά που θα κλείσουν, είναι δεδομένο αυτό. Εκεί που έφτασε το θέμα δεν μπορεί να κάνει τίποτα κανένας επιχειρηματίας. Τι θα πάρεις εκ του μη έχοντος;

»Αλλο σοβαρό θέμα είναι η απαγόρευση του καπνίσματος. Το τσιγάρο είναι απαραίτητο στα μπουζούκια, για να χαλαρώσει ο πελάτης. Κάποιοι που δεν καπνίζουν ας μην πάνε σε αυτά τα μαγαζιά ή ας επιλέξει ο κάθε επιχειρηματίας εάν θα κάνει στην επιχείρησή του χώρο καπνιζόντων ή μη. Και το σοβαρότερο που πρέπει να δούμε όλοι και η κυβέρνηση, γιατί εθελοτυφλούν όλες οι κυβερνήσεις χρόνια τώρα, είναι το εξής: εμείς για να βγάλουμε μια άδεια διασκεδάσεως παίρνουμε άδεια πυρασφαλείας, παίρνουμε μέτρα πυρασφαλείας, προστασίας του πελάτη από οτιδήποτε, υγιεινής, ηχομόνωσης και φτάσαμε στο σημείο να έχουν επιτρέψει στις καφετέριες, που δεν πληρούν όλα αυτά τα μέτρα, να παίζουν μουσική μέχρι το πρωί, να διοργανώνουν και live χωρίς ηχομόνωση, χωρίς τίποτα, ενοχλώντας τους πάντες και να μας ανταγωνίζονται. Το σοβαρότερο: εμείς πληρώνουμε ΦΠΑ 23% και Δημοτικό Φόρο 5% και οι καφετέριες πληρώνουν Δημοτικό Φόρο 0,5%».

η συνέχεια εδω