Επιχορήγηση της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ από τον Δήμο Χανίων – αντεγκλήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο

DHMOTIKO-SYMBOYLIO-3Τον δρόμο για την πληρωμή των εργαζομένων της ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ που παραμένουν απλήρωτοι από τον Δεκέμβριο ανοίγει η έγκριση χρηματοδότησης της Επιχείρησης με 755.000 ευρώ από τον Δήμο Χανίων, η οποία πέρασε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής.

Για “επικοινωνιακά παιχνίδια” και “εκβιαστικά διλήμματα” έκανε λόγω η αντιπολίτευση, οι παρατάξεις της οποία κατέθεσαν 2 διαφορετικές προτάσεις που όμως δεν υπερψηφίστηκαν.

Στη συνεδρίαση κυριάρχησαν οι αντεγκλήσεις μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και της αντιπολίτευσης, ενώ το “παρών” έδωσαν οι εργαζομένοι της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ οι οποίοι ζήτησαν να επιλυθεί το πρόβλημα με τη μισθοδοσία τους. Είχε προηγηθεί συνάντηση του δημάρχου Χανίων Τ. Βάμβουκα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για το θέμα αλλά και συνέντευξη Τύπου του δημάρχου όπου εξαπέλυσε πυρά κατά της προηγούμενης διοίκησης της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και της Δημοτικής Αρχής κάνοντας λόγο για “κακοδιοίκηση, αταξία και ακαταστασία”.

Ο κ. Βάμβουκας επανέλαβε τις κατηγορίες κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επισημαίνοντας ότι η “ασάφεια” που υπήρχε στα οικονομικά της Επιχείρησης δεν επέτρεπαν τη σύνταξη προϋπολογισμού αλλά και τη χρηματοδότηση της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ από τον Δήμο Χανίων. “Δεν μπορεί ο Δήμος να δίνει χρήματα σε έναν οργανισμό που δεν ξέρει τι γίνεται στα οικονομικά του”, ανέφερε υπεραμυνόμενος της επιλογής να ερευνήσουν ορκωτοί λογιστές την Επιχείρηση και να ξεκαθαρίσουν την εικόνα. Παράλληλα, τόνισε ότι για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα με την αποστολή των απαραίτητων στοιχείων στην ΕΛΣΤΑΤ, στοιχεία που όπως είπε για αδιευκρίνιστο λόγο σταμάτησαν να στέλνονται από τον Φεβρουάριο του 2014.

Ο κ. Βάμβουκας υποστήριξε ότι μετά την απόφαση του Δήμου Χανίων να εγκρίνει τη χρηματοδότηση της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και μόλις λυθεί το πρόβλημα με την ΕΛΣΤΑΤ οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν, ενώ η πληρωμή των προμηθευτών θα γίνει αμέσως μετά την έγκριση του προϋπολογισμού από την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.

Το σχέδιο προϋπολογισμού της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νεκτάριος Αλεξανδράκης ο οποίος έκανε λόγο για “ελλιπείς εγγραφές” στα βιβλία της Επιχείρησης. Τόνισε δε ότι αν δεν ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ μέσα από την επιχορήγησή της από τον Δήμο Χανίων θα είναι αδύνατον να συνεχιστεί η λειτουργία της.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Χανίων και έγκριση πίστωσης προς την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ με 755.000 ευρώ συνάντησε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας η Νάνσυ Αγγελάκη κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι επιχειρεί να χρεώσει τις “μαύρες τρύπες που δημιούργησε επί της θητείας της στην ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ στη Διοίκηση του 2014”.

“Με βολές και λάσπη προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε το θέμα. Υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι και προμηθευτές και αυτό δεν αφορά την προηγούμενη Διοίκηση”, σημείωσε.

Από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας (η οποία κατέθεσε προς ψήφιση ξεχωριστή πρόταση ζητώντας να δοθούν πόροι μόνο για τους εργαζόμενους, την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των κοινωνικών δομών και τα ανελαστικά έξοδα του πολιτισμού) η Μαρία Κοκκινάκη ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα με τους εργαζόμενους προέκυψε γιατί δεν καταρτίστηκε και ψηφίστηκε έγκαιρα ο προϋπολογισμός της Επιχείρησης.

Ο επικεφαλής της παράταξης “100/5” Άρης Παπαδογιάννης κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι “προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της” και μίλησε για “ερασιτεχνισμούς”.

Ο επικεφαλής της “Πρωτοβουλίας Πολιτών” Γιάννης Σαρρής τόνισε ότι είναι καλό που θα μπει τάξη στα οικονομικά της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ αλλά έκανε λόγο για “επικοινωνιακές μεθοδεύσεις” και “σόου” από μέρους της Δημοτικής Αρχής σχετικά με το θέμα της των εργαζομένων. Μίλησε ακόμα για “εκβιαστικά διλήμματα” σημειώνοντας ότι η Δημοτική Αρχή θέτει ως προϋπόθεση για την πληρωμή των εργαζομένων την κάλυψη του ελλειμματικού ισολογισμού της Επιχείρησης. Από την ίδια παράταξη ο Μηνάς Βουλγαρίδης αναρωτήθηκε γιατί η Δημοτική Αρχή δεν είχε εντοπίσει το πρόβλημα της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ νωρίτερα καθώς βρίσκεται στη Διοίκηση επί 17 μήνες. Τελικά η παράταξη του Γ. Σαρρή ψήφισε την πρόταση της πλειοψηφίας καθώς -όπως αιτιολόγησαν- διαφορετικά όπως ήρθε το θέμα οι εργαζόμενοι οι εργαζόμενοι θα είχαν πρόβλημα με την πληρωμή τους.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκος Παπαντωνάκης κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι “βάζει μπροστά τους εργαζόμενους για να “κλέψει” την ψήφο των συμβούλων και να καλύψει τα ελλείμματα της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ”. Πρότεινε δε μαζί με την παράταξη των κ.κ. Α. Παπαδογιάννη και Σ. Ρίζου να εγκριθεί πίστωση μόνο 250.000 ευρώ προς την Επιχείρηση προκειμένου να καλυφθεί η μισθοδοσία των εργαζομένων για 3 μήνες και να συζητηθεί σε άλλη συνεδρίαση ο προϋπολογισμός της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ.

Ο επικεφαλής της “Ανταρσία στα Χανιά” Σεραφείμ Ρίζος απευθυνόμενος στη Δημοτική Αρχή επεσήμανε ότι “δεν ενδιαφέρεται για την πληρωμή των εργαζομένων αλλά για τα ελλείμματα της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ”.

Τέλος, αίσθηση αλλά και αμηχανία προκάλεσε η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας -και πρώην αντιπροέδρου της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ επί της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής- Ν. Βλαζάκη ο οποίος παρότι τόνισε ότι είναι θετικό που η σημερινή Δημοτική Αρχή βάζει τάξη στα οικονομικά της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, από την άλλη ισχυρίστηκε δεν μπορεί να κατηγορείται η τότε διοίκηση της Επιχείρησης για “αταξία” μιας και τότε οι εργαζόμενοι πληρώνονταν κανονικά σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα.

haniotika-nea.gr