“Σάρκα και οστά” παίρνει το Μουσείο Μικρασιατών

mouseio mikrasiatwnΣτον εξοπλισμό του Μουσείου Ερευνας και Κέντρου Πολιτισμού Μικρασιατών στα Χανιά στην οδό Σφακίων 25, προχωρά η Αδελφότητα Μικρασιατών που για τον σκοπό αυτό διοργανώνει εκδήλωση οικονομικής ενίσχυσης στα “Κανάρια” στις 7:30 το απόγευμα την ερχόμενη Δευτέρα.


Η εκδήλωση που γίνεται παραμονή του προστάτη της Αδελφότητας Αγ. Πολυκάρπου, περιλαμβάνει μικρασιάτικες μελωδίες από την Χορωδία Μικρασιατών Χανίων με τη συμμετοχή του χορευτικού συλλόγου Αροδαμός
Ηδη αρκετοί Μικρασιάτες έχουν προσφέρει κειμήλια από την Μικρά Ασία ή έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να προσφέρουν ώστε το Μουσείο να αποτελέσει μια μικρή εικόνα του Μικρασιάτικου πολιτισμού.
Η πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Χανίων Στέλλα Γκοζάνη – Χαριτάκη εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, τον πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης καθώς και την κα Αννα Νικολουδάκη για την παραχώρηση του χώρου στην οδό Σφακίων προκειμένου να χρησιμοποιείται ως Σπίτι-Μουσείο των Μικρασιατών.
Η κα Γκοζάνη κάλεσε τους Μικρασιάτες οι οποίοι έχουν κάποιο κειμήλιο από τις αλησμόνητες πατρίδες να τα εμπιστευθούν στην Αδελφότητα για να τοποθετηθούν στο Μουσείο Ερευνας και Κέντρου Πολιτισμού. «Να μας βοηθήσουν ώστε αυτό το Σπίτι να πάρει “ψυχή” και να αποτελέσει μια μικρή εικόνα του μικρασιάτικου πολιτισμού, είτε πρόκειται για έγγραφα βαπτίσεων, κοινωνικών εκδηλώσεων, κειμήλια, φωτογραφίες, κεντίδια κ.ά» επεσήμανε η κα Γκοζάνη-Χαριτάκη η οποία έκανε λόγο για ένα μεγάλο όνειρο που τώρα αρχίζει να “παίρνει σάρκα και οστά”.
Από την πλευρά της η κα Μαράκη – Τσίκα, που αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μέλη της Αδελφότητας, τόνισε ότι το Μουσείο Μικρασιατών είναι ένας χώρος «τιμής, μνήμης μέσα από τον οποίο ο επισκέπτης θα “ταξιδεύει” στο παρελθόν, θα θυμάται τον Μικρασιάτη παππού, τη γιαγιά, τη μητέρα. Η μνήμη με τον συνειρμό φέρνει πολλές αναμνήσεις, κι αυτό είναι το σπουδαίο. Φεύγοντας από τις εκδηλώσεις του Μουσείου οι επισκέπτες θα είναι σαν να παίρνουν “αποσκευές” μαζί τους. Για μας η Κρήτη είναι η πατρίδα που γεννηθήκαμε αλλά η Μικρασία παραμένει η πατρίδα της ψυχής μας και είναι πάντα μέσα στην καρδιά μας». Η κα Καλαϊτζίδου – Ποντικάκη, μέλος της Αδελφότητας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην 99χρονη μητέρα της Κρήτη Ποντικάκη – Καράλη η οποία σήμερα είναι από τους ελάχιστους εν ζωή πρόσφυγες της Μικρασίας που βρίσκονται στα Χανιά. «Αυτό το Μουσείο είναι το όνειρο της μητέρας μου όπως και όλων των Μικρασιατών, έτσι ώστε όλος ο κόσμος και ιδιαίτερα οι νέοι να μάθουν, οι παλιότεροι να θυμηθούν την ιστορία τους και να είναι υπερήφανοι γι’ αυτόν. Να μεταλαμπαδεύσει αυτό το Μουσείο τον μικρασιάτικο πολιτισμό που έδωσε “φώτα” και υπήρξε κοιτίδα πολιτισμού».
Τέλος ο αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Κυριάκος Μπαλής, η καταγωγή του οποίου είναι από τον Κιρκιτζέ της Σμύρνης, εξέφρασε την συγκίνηση του που ένα όραμα των Μικρασιατών σιγά-σιγά υλοποιείται.
Χανιώτικα Νέα