Απολογισμός έργου απο το Νομάρχη Χανίων Γρηγόρη Αρχοντάκη

Το πολύ υψηλό επίπεδο ωριμότητας και εντάξεων έργων σε κοινοτικές και εθνικές χρηματοδοτήσεις’ είναι το ‘κύριο χαρακτηριστικό της τετραετίας 2007 – 2010 για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων’, όπως επεσήμανε
χθες ο νομάρχης Γρηγόρης Αρχοντάκης, απαντώντας, εμμέσως πλην σαφώς, σε όσους κάνουν λόγο, ειδικά το τελευταίο διάστημα, για ανυπαρξία έργου από την πλευρά της νυν Νομαρχιακής Αρχής.


Ο κ. Αρχοντάκης παρουσίασε περιληπτικά τα πεπραγμένα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων τα προηγούμενα 3,5 χρόνια, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.
«Επειδή πολλοί λένε τι έκανε η Νομαρχιακή Αρχή αυτά τα τέσσερα χρόνια που ηγείται, την ερχόμενη Δευτέρα θα καταθέσουμε τα πεπραγμένα μας με πλήρη στοιχεία, οικονομικά, τίτλους έργων, τίτλους δραστηριοτήτων, πολιτιστικών, αθλητικών, τα πάντα. Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα είναι, από την επόμενη Τρίτη, μονίμως αναρτημένα στο site προκειμένου ο οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση σε αυτά», υπογράμμισε ο νομάρχης Χανίων.
Ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει ότι «οι ρόλοι της Αυτοδιοίκησης είναι διακριτοί, αλλά και οι ρόλοι μεταξύ της Αυτοδιοίκησης και του κράτους πάλι είναι διακριτοί. Η αρμοδιότητα, δηλαδή, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι σε συγκεκριμένους τομείς και γι’ αυτούς απολογούμαστε. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να απολογηθεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για την πολύ κακή εικόνα που έχει ο εθνικός δρόμος, διότι είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Παρόλα αυτά, όμως, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων είχε και έχει άποψη για το τι πρέπει να γίνει στον εθνικό δρόμο προκειμένου να μη συνεχίσει αυτή η κακομοιριά και αυτή η κακή εικόνα».
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο κ. Αρχοντάκης σημείωσε ότι «από τα συνολικά στοιχεία φαίνεται ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων διαθέτει ωριμότητα, ενέταξε και εντάσσει, έργα προϋπολογισμού περίπου 150 εκατ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από αυτό της προηγούμενης τετραετίας. Τόνισε, δε, ότι η Νομαρχία Χανίων «απορρόφησε, πλήρωσε και εκτέλεσε πολύ περισσότερα έργα από την προηγούμενη τετραετία, παρά το γεγονός ότι τα νέα ενταγμένα έργα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει».
Ο νομάρχης Χανίων επεσήμανε ότι «από τα συγκεντρωτικά δεδομένα προκύπτει σε γενικές γραμμές ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων απορρόφησε ιδίους πόρους περίπου 31 εκατ. και παρέλαβε ωριμότητα (ενταγμένα – υπό εκτέλεση έργα) στις 1/1/2007 περίπου 61 εκατ. ευρώ σε επίπεδο προϋπολογισμού δηλαδή λιγότερα από 50 εκατ. σε συμβατικά ποσά. Όσον αφορά τα υπόλοιπα επιπλέον ποσά που απορροφήθηκαν, που είναι άνω των 30 εκατ. ευρώ (έως τα 114 συνολικά), η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων», τόνισε ο κ. Αρχοντάκης, «κατάφερε κυρίως σε σχέση με το Γ’ ΚΠΣ να ωριμάσει εντός της πρώτης διετίας νέα έργα, ή να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους. Αυτά αφορούν κυρίως την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του φράγματος Βαλσαμιώτη, την αναβάθμιση της παλαιάς εθνικής οδού Σούδα – Χανιά – Κολυμπάρι κ.α. Επίσης στα ποσά αυτά συμπεριλαμβάνονται οι επιχορηγήσεις που εξασφαλίστηκαν από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων».

Συγχρηματοδοτούμενα έργα

Ο κ. Αρχοντάκης ανέφερε ότι «η παρούσα Νομαρχιακή Αρχή απορρόφησε – πλήρωσε περισσότερα χρήματα για συγχρηματοδοτούμενα έργα σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι το ΕΣΠΑ, στο οποίο ήδη έχουν ενταχθεί και θα συνεχίσουν να εντάσσονται πλήθος έργων, καθυστέρησε να ξεκινήσει και έτσι δεν εμφανίζονται πληρωμές των νέων έργων».
Ο κ. Αρχοντάκης πρόσθεσε ότι «εκεί όμως που ουσιαστικά κρίνεται η παρούσα Νομαρχιακή Αρχή, είναι στο κατά πόσο μπόρεσε να ωριμάσει και να εντάξει έργα στα προγράμματα της Τέταρτης Προγραμματικής Περιόδου (ΕΣΠΑ, ‘Αλέξανδρος Μπαλτατζής’ κ.ά.). Στο σημείο αυτό φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα ενταγμένα – προς ένταξη ώριμα έργα του Νομού Χανίων είναι διπλάσιου προϋπολογισμού από αυτά της προηγούμενης τετραετίας. Στις κατηγορίες Οδοποιίας και Σχολικής Στέγης, ειδικά για τα έργα που αφορούν το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013, ήδη η σημερινή μας ωριμότητα, αγγίζει και ξεπερνά τη συνολική δυνατότητα χρηματοδότησης έργων του Νομού Χανίων έως και τη λήξη του συγκεκριμένου προγράμματος. Παρά το γεγονός αυτό, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων συνεχίζει να ωριμάζει νέα έργα».

Έργα από εθνικούς πόρους
Ο κ. Αρχοντάκης τόνισε ότι «η παρούσα Νομαρχιακή Αρχή απορρόφησε – πλήρωσε ελάχιστα λιγότερα χρήματα από εθνικούς πόρους για έργα σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι ήταν σε εξέλιξη περισσότερα μεγάλα έργα σχολικής στέγης την προηγούμενη τετραετία, ενώ αυτά που έχουν σήμερα ενταχθεί, καθυστερεί η έναρξή τους είτε λόγω διαδικασιών είτε λόγω των δυσμενών οικονομικών συγκυριών».
Όσον αφορά την ένταξη νέων έργων σε χρηματοδοτήσεις, ο κ. Αρχοντάκης ανέφερε ότι «η σημερινή ετοιμότητα του Νομού Χανίων, είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη (περίπου επταπλάσια) σε σχέση με αυτήν που είχε πριν τέσσερα χρόνια, ειδικά όσον αφορά την κατασκευή νέων σχολείων. Καθίσταται προφανές ότι η αξιοποίηση των εθνικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων από τη Νομαρχία Χανίων, είναι για πρώτη φορά σε τέτοια τάξη μεγέθους, που συμπληρώνει ουσιαστικά τα κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα».

Έργα από ίδιους πόρους
Ο κ. Αρχοντάκης υπογράμμισε, ακόμη, ότι «η παρούσα Νομαρχιακή Αρχή απορρόφησε περίπου τετραπλάσιους ίδιους πόρους σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία. Μέσω αυτών υλοποιήθηκαν κυρίως έργα οδοποιίας, καθώς και έργα δημόσιας διοίκησης, μελέτες και προγραμματικές συμβάσεις κ.ά. Μάλιστα αν ληφθεί υπόψη ότι υπήρξαν και υψηλές εκπτώσεις σε πολλά έργα το συνολικό αποτέλεσμα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Με τη συστηματική δουλειά των αρμόδιων Νομαρχιακών Υπηρεσιών και κυρίως της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, επιτεύχθηκε η πλήρης και ουσιαστική αξιοποίηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων αλλά και των τελών και προστίμων που εισέπραξε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων. Έτσι παρήχθη ένα πλούσιο και στοχευμένο έργο ειδικά στον τομέα της αναβάθμισης της επαρχιακής οδοποιίας σε κάθε σημείο του Νομού Χανίων», επεσήμανε ο κ. Αρχοντάκης.

του Γ.Γεωργακάκη απο τα Χαν/κα Νέα