Σαρκοζί-Μπρούνι: Πώς μία φήμη έγινε κρατικό θέμα
Αυτή είναι η ιστορία μιας παιχνιδιάρικης, αλλά ανώδυνης φήμης που είχε σχέση με προβλήματα στο γάμο του Νικολά Σαρκοζί με την Κάρλα Μπρούνι και κατέληξε να γίνει κρατικό ζήτημα με εκρηκτικό χαρακτήρα. Για να συμβεί αυτό, χρειάστηκαν η μεγάλη ταχύτητα διάδοσης στο Internet, η απίστευτη παρέμβαση ενός προεδρικού συμβούλου, η εμπλοκή μιας πρώην υπουργού που απομακρύνθηκε από την εξουσία, μερικά σχόλια του βρετανικού Τύπου, μια έρευνα της αστυνομίας και μια δήλωση της πρώτης κυρίας της Γαλλίας, της madame Μπρούνι- Σαρκοζί.
Όλα ξεκίνησαν στο Twitter πριν από ενάμιση μήνα με ένα μήνυμα που έλεγε ότι ο γάμος Σαρκοζί και Κάρλα πήρε τέλος. Η φήμη αναπαρήχθη στα κοινωνικά δίκτυα, ανακατεύτηκε με άλλες και έγινε είδηση που δημοσιεύτηκε στο μπλογκ της Journal du Dimanche με το ψευδώνυμο Mik107: «Βόμβα! Μετά την Αϊτή, τη Χιλή και την Τουρκία, σημειώθηκε σεισμός στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ!» Ο αρθρογράφος πληροφορούσε το κοινό του ότι ο γάμος του προεδρικού ζεύγους βρισκόταν στα πρόθυρα της διάλυσης και έδινε μάλιστα στη δημοσιότητα τα ονόματα των νέων συντρόφων του ζεύγους: ο Σαρκοζί είχε δεσμό με την υφυπουργό Περιβάλλοντος Σαντάλ Ζουανό και η Κάρλα με τον μουσικό Μπενζαμέν Μπιολέ.
Πολύ γρήγορα, το κείμενο αυτό αφαιρέθηκε από το μπλογκ. Η σκανδαλοθηρική βρετανική εφημερίδα Σαν, όμως, είχε ήδη προλάβει να υιοθετήσει τη φήμη, επικαλούμενη την «έγκυρη κυριακάτικη εφημερίδα Journal du Dimanche». Ο γαλλικός Τύπος αγνόησε το θέμα, αλλά πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες φιλοξένησαν σχόλια
και φωτογραφίες στην πρώτη σελίδα. Και στις 12 Μαρτίου ένας δημοσιογράφος απηύθυνε σχετική ερώτηση στον Σαρκοζί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδινε εκείνος στο Λονδίνο μαζί με τον Γκόρντον Μπράουν. «Δεν θα χάσω ούτε ένα δευτερόλεπτο με αυτή την ιστορία», απάντησε εκείνος. Και όλοι πίστεψαν ότι το θέμα είχε κλείσει.
Μέχρις ότου παρενέβη ο σύμβουλος του προέδρου Πιερ Σαρόν, που δήλωσε σε μια συνέντευξή του ότι η φήμη ήταν αποτέλεσμα μιας συνωμοσίας που οργανώθηκε από κοινού με χρηματοπιστωτικά κέντρα. «Το γεγονός ότι αυτές οι φήμες κυκλοφόρησαν σε αγγλικές, γερμανικές και ελβετικές εφημερίδες», τόνισε, «μας κάνει να πιστεύουμε ότι υπάρχει μια συνωμοσία που σχετίζεται με την ανάληψη της προεδρίας του G20 από τη Γαλλία το 2011».
Οι γαλλικές εφημερίδες, συνειδητοποιώντας ότι το ζήτημα έπαιρνε πολιτικές διαστάσεις – με πρωτοβουλία μάλιστα της προεδρίας – αναπαρήγαγαν με την απαραίτητη ειρωνεία τους ισχυρισμούς του Σαρόν. Εν τω μεταξύ, η Journal du Dimanche είχε ήδη αποπέμψει τον υπεύθυνο της ιστοσελίδας της και τον δημοσιογράφο που ήταν υπεύθυνος για το επίμαχο μπλογκ.
Την ίδια ώρα, η σατιρική εφημερίδα Canard Enchaine, αλλά και η Journal du Dimanche, έγραφαν ότι το προεδρικό μέγαρο απέδιδε τη φημολογία σε κάποιον που δεν είχε καμιά σχέση με διεθνείς συνωμοσίες και τον G20: την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, πρώην εκπρόσωπο του Σαρκοζί στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και φίλη της πρώην συζύγου του (αλλά καθόλου φίλη της σημερινής του συζύγου) Ρασιντά Ντατί. Η τελευταία αποπέμφθηκε το 2009 από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και «εξορίστηκε» στο Ευρωκοινοβούλιο. Από εκεί έλεγε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε μια φίλη της: «Δεν μπορώ άλλο, δεν μπορώ άλλο!»
Να ήθελε να εκδικηθεί η Ντατί επειδή την εκθρόνισαν και της πήραν και το επίσημο αυτοκίνητο; Πριν από λίγες ημέρες, ο Σαρόν ανακοίνωσε σε μια ομάδα βουλευτών ότι η αστυνομία ερευνά τις τηλεφωνικές της συνδιαλέξεις. Το αποτέλεσμα ήταν να βγει η ίδια η Ντατί στο γαλλικό ραδιόφωνο και να διαψεύσει κάθε ανάμιξή της σε αυτή την ιστορία.
Σε μια προσπάθειά της να δώσει τέλος στην υπόθεση, παρενέβη τελικά και η Κάρλα Μπρούνι, δηλώνοντας στον σταθμό Europe 1 (ιδιοκτησίας, όπως και η JDD, στον επιχειρηματία Αρνό Λαγκαρντέρ, φίλο του Σαρκοζί) πως ούτε εκείνη ούτε ο σύζυγός της θεωρούν πως αποτελούν θύματα οποιασδήποτε συνωμοσίας, πως οι φήμες είναι κάτι αναπόφευκτο και πως ο Σαρόν δεν είναι εκπρόσωπός της.
[protothema.gr ]