3ο Κινηματογραφικό Πανόραμα Χανιά cine-Ιστορίες

Μερικά από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ τόσο της ελληνικής όσο και της διεθνούς παράγωγης των τελευταίων χρόνων συνθέτουν το πρόγραμμα του 3ου Πανοράματος.


Η έναρξη του φεστιβάλ γίνεται την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου στις 19.30 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων με την ταινία του Λευτέρη Χαρωνίτη «Γεώργιος Ι. Κλάδος-Ένας Δημιουργικός Καινοτόμος Πολίτης» η οποία εστιάζει σε μια από τις τελευταίες εν ζωή σπουδαίες προσωπικότητες της Κρήτης, τον Γιώργο Κλάδο. Της ταινίας θα προηγηθεί η μικρού μήκους ταινία του Στέλιου Κούλογλου «Welcome to Europe» αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα.
Το πρόγραμμα των υπολοίπων ημερών αρκετά πλούσιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: την ταινία «Άκουσε Με» της Μαριάννας Οικονόμου το οποίο παρακολουθεί την διλημματική κατάσταση που δημιουργεί η μετάβαση ενός μαθητή με ειδικές ανάγκες από το δημοτικό στο ειδικό ή στο τυπικό γυμνάσιο, την ταινία «Ο λόγος των αποκλεισμένων» του Γιώργου Κεραμιδιώτη που επιχειρεί να δώσει βήμα σε ομάδες που δεν έχουν «δημόσιο λόγο», την ταινία «The Forecaster» του Marcus Vetter που παρουσιάζει την ιστορία του Martin Armstrong στις ΗΠΑ ο οποίος ανέπτυξε ένα υπολογιστικό μοντέλο βάσει του οποίου λέγεται ότι έχει προβλέψει με τρομακτική ακρίβεια τα σημεία καμπής της παγκόσμιας οικονομίας. αφορμή αυτής της θεωρίας η 12ετης φυλάκιση του χωρίς δικαστική απόφαση,
Η νέα ταινία του Χανιώτη Σταύρου Ψυλλάκη «Το μέσα φως» που εστιάζει στον Γιώργη Μαρκάκη, γιατρό και ιδρυτή του μουσείου Λυχνοστάτη, η ταινία «Παράδοξη Πατρίδα» του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη που αφορά ένα Έλληνα που η οικογένεια του εκτελέστηκε την κατοχή από τους Γερμανούς αλλά τελικά ο ίδιος μέσα από μια μεγάλη διαδρομή αναγκάστηκε την περίοδο της Χούντας να βρει καταφύγιο στην Γερμάνια.
Η πολυβραβευμένη «Agora» του Γιώργου Αυγερόπουλου για την επιβολή των αγορών στον κόσμο, το «Bully» σε σκηνοθεσία Lee Hirsch για το φαινόμενο της σχολικής βίας στις ΗΠΑ, το «Red Obsession» των David Roach, Warwick Ross που καταγράφει την ξέφρενη πορεία των κρασιών του Μπορντό στην Κίνα, η πολυβραβευμένη «Bikes vs Cars» σε σκηνοθεσία Fredrik Gertten που παρακολουθεί την κρίση μέσα από την μάτια των κινημάτων ποδηλάτων σε όλο τον κόσμο, «οι λουόμενοι» της Εύας Στεφανή που παρακολουθεί την ζωή μιας ομάδας λουόμενων σε διαφορετικές λουτροπόλεις της Ελλάδας στη διάρκεια ενός καλοκαιριού και το μουσικό «Encardia» του Άγγελου Κοβότσου που καταγράφει τις μουσικές των ελληνόφωνων της νοτίου Ιταλίας υπάρχουν στο πρόγραμμα.
Επίσης στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και οι μικρού μήκους : «Rue du Cinema» («Οι Δρόμοι του Κινηματογράφου») του Νίκο Θεοδοσίου για την μαγική τέχνη του κινηματογράφου, το Pet shop του Μιχαήλ – Γαβριήλ Ζενέλης για την σχέση ενός παιδιού με ένα σκυλί και την αναπηρία, την «Ζωή από Δεύτερο Χέρι» της Ελένης Πετροπούλου όπου τρεις Κούρδοι μιλάνε για τις συνθήκες εργασίας τους ως συλλέκτες σκουπιδιών, το “Κρίτων ο Ακροβάτης” του Γρηγόρη Βαρδαρινού με πρωταγωνιστή ένα Έλληνα ακροβάτη και το «Ζωντανοί μες το τσιμέντο» του Γιώργος Γκουζένου όπου ο σκηνοθέτης καταγράφει την τέχνη και την τεχνική του γκράφιτι.
Τέλος στο πρόγραμμα υπάρχουν και δυο πειραματικές χανιώτικες ταινίες το «REPLY» του Κώστα Μαρινάκης όπου ένας ναυαγός σε ένα ερημονήσι προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον κόσμο και το «INANIS» της Μαριέττα Μπιρμπίλη ένας φωτογράφος αποθανατίζει συναντήσεις στο αεροδρόμιο.
Ο επίλογος του πανοράματος συνδυάζει βωβό κινηματογράφο με μουσική επιτόπου.
Έτσι την Κυριακή 1η Νοεμβρίου στις 8μμ οι μουσικοί Γιάννης Κατσικανδαράκης , Δημήτρης Μπαρνιάς, Χρήστος Γαρμπιδάκης συνοδεύουν την ταινία “Brumes d ‘ automne” ή “Autumn mists” σε σκηνοθεσία Dimitri Kirsanoff ενώ αμέσως μετά ο πιανίστας Γιώργος Σαλτάρης θα δώσει ένα Κονσέρτο για πιάνο με την παράλληλη προβολή αποσπασμάτων από μερικές από τις καλύτερες ταινίες του Βωβού Κινηματογράφου.
Σημειώνουμε ότι στο 3ο πανόραμα συνεργάζονται για κάποιες από τις προβολές :
«Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων», η ομάδα «Ποδηλάτρεις», η Ένωση Γονέων Χανίων, η Ένωση Οινοποιών,
Επίσης τουλάχιστον δέκα από τις προβολές θα γίνουν παρουσία των σκηνοθετών καθώς και των πρωταγωνιστών των ταινιών
Η είσοδος σε όλες τις προβολές όσο και στις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ΔΩΡΕΑΝ με προαιρετική προσφορά ξηρών τροφίμων για τις κοινωνικές δομές των Χανίων.
Αναλυτικά για το 3ο Κινηματογραφικό Πανόραμα Χανιά cine-Ιστορίες 2015 στο site
http://cine-istories2015.blogspot.gr/
Το 3ο Κινηματογραφικό Πανόραμα Χανιά cine-Ιστορίες 2015 καθώς και η εκπαιδευτική δράση cine-μαθήματα
Υλοποιούνται από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
Με συνδιοργανωτές – υποστηρικτές : Το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, τον Δήμο Χανιών, τον Δήμο Πλατανιά, τον Δήμο Κισάμου, τον Δήμο Αποκορώνου και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων.
Υποστήριξη και την Συνεργασία Των Φορέων του Κινηματογράφου, του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης: Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων,Φεστιβάλ Κινηματογράφου Για Παιδιά και Νέους Ολυμπίας, Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, EXILE ROOM, Εταιρία Διανομής ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ,CINEDOCK, Κινηματογραφικό Εργαστήρι Χανίων, Saferinternet.gr ,ΜΑΙΧ, Ποδηλάτρεις, Ένωση Οινοποιειών, ΛΕΦΚΙ, Εκδόσεις Νήσος
Με την Χορηγία : της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, της ΕΤΑΝΑΠ, του SPA TOURS, της ταβέρνας Μοναστήρι
Με την πάγια Χορηγία του : Porto Veneziano Hotel
Με χορηγούς Επικοινωνίας τους : Νέα Τηλεόραση Κρήτης,Τηλεόραση Κύδων,Χανιώτικα Νέα,Πυξίδα Της Πόλης, Νέοι Ορίζοντες, Σεληνιώτικα Νέα,Flash news, Zarpanews.gr,Cretevents,Δίκτυο fm,Super fm, d-code 962,Efimeridaki, ΕΡΑ Χανίων