“Φορτουνάτος”, τρεις παραστάσεις στο Ηράκλειο

ΦΟΡΤΟΥΝΑΤΟΣ του Μάρκου Αντώνιου Φόσκολου

Η Θεατρική Ομάδα Καθηγητών της ΕΛΜΕ Νομού Ηρακλείου (ΘΟΚΝΗ) επαναλαμβάνει για τρεις βραδιές την δεύτερη φετινή της παραγωγή, την κρητική κωμωδία του 17ου αιώνα ΦΟΡΤΟΥΝΑΤΟΣ του Μάρκου Αντώνιου Φόσκολου.

Η παράσταση παρουσιάζεται ξανά την Παρασκευή 3, το Σάββατο 4 & την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010, στις 21:00 στα ενετικά τείχη – Πύλη Βηθλεέμ, έναντι Πανανίου (όπου βρίσκεται η έκθεση αντικειμένων από την ταινία «Ελ Γκρέκο»).

Ο Φορτουνάτος («τυχερός») του Μάρκου Αντώνιου Φόσκολου, είναι η μία από τις τρεις σωζόμενες κωμωδίες της κρητικού αναγεννησιακού θεάτρου (οι άλλες δύο είναι ο  Κατσούρμπος του Γ. Χορτάτση και ο Στάθης), και αποτελεί ίσως την πιο «θεατρική» απ’ όλες στα παραστατικά της μέσα, στους κωμικούς χαρακτήρες και στην καίρια αμεσότητά της. Γραμμένη στην κρητική ανατολική διάλεκτο της περιόδου, την εποχή που οι Τούρκοι πολιορκούν τον ενετικό Χάνδακα-Κάστρο, έφτασε σε μας στο χειρόγραφο του ίδιου του ποιητή της, χρονολογημένο στα 1655. Για τον Μαρκαντώνιο Φόσκολο γνωρίζουμε πολλά βιογραφικά στοιχεία, χάρη στην ακάματη έρευνα του βασικού μελετητή του έργου, νεοελληνιστή κ. Alfred Vincent, στον οποίο και αφιερώνεται η παράσταση.

Ο «Φορτουνάτος» έκανε πρεμιέρα στο Ηράκλειο με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Ιούνιο (18, 19 & 20) στον ίδιο χώρο, κατόπιν εντάχθηκε στο 24ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου (Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010). Μέσα στο φθινόπωρο συνεχίζεται η περιοδεία του εντός Κρήτης, ενώ πρόκειται να «ταξιδέψει» αρχές Οκτωβρίου στην Κύπρο μετά από τιμητική πρόσκληση του καθηγητή κ. Μιχάλη Πιερή συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του 13ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

ΕΛΜΕ

ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Θέρος-Φθινόπωρο 2010

ΜΑΡΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΦΟΣΚΟΛΟΥ

ΦΟΡΤΟΥΝΑΤΟΣ

Κρητική κωμωδία του 17ου αιώνα

(κατά την κριτική έκδοση του ALFRED VINCENT)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ ΝΤΕΣΙΣΛΑΒΑ ΤΟΠΑΛΟΒΑ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΑΚΗΣ

ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑ ΜΑΡΚΟΜΙΧΕΛΑΚΗ

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης)

ΜΙΣΕΡ ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΣ ΑΡΗΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ

ΦΟΥΡΤΟΥΝΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ

ΛΟΥΡΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΕΡΓΟΣ

ΜΠΟΖΙΚΗΣ ΚΩΣΤΗΣ ΜΑΝΙΑΣ –

ΕΛΕΝΗ ΓΙΑΜΑΛΑΚΗ

ΠΕΝΤΑΝΤΕΣ (ΔΑΣΚΑΛΟΣ) ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΕΛΟΥΔΑΚΗΣ

ΤΖΑΒΑΡΛΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΝΕΡΟΛΑΔΑΚΗΣ

ΜΠΕΡΝΑΜΠΟΥΤΣΟΣ ΛΙΤΣΑ ΚΑΛΟΓΕΡΙΔΗ –

ΝΙΚΟΣ  ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΘΟΔΩΡΟΣ ΧΑΡΗΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ

ΠΕΤΡΟΝΕΛΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ

ΑΓΟΥΣΤΙΝΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΡΛΕΤΑΚΗ

ΠΕΤΡΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ

ΜΗΛΙΑ ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΜΟΤΣΟΒΟΛΕΑ

ΦΡΑΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΕΡΟΛΑΔΑΚΗΣ

ΕΛΜΕ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΘΟΚΝΗ