Στον “πάγο” η αγορά της Κρήτης – “Κραυγή” αγωνίας των επιχειρηματιών
Στον «πάγο» είναι η αγορά στην Κρήτη, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, με τους εμπόρους να καταγράφουν καθημερινά απώλειες.
Αφενός οι κλειστές τράπεζες και κατ’ επέκταση η δυσκολία συναλλαγής με τους προμηθευτές, αφετέρου η πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργεί αρνητική ψυχολογία δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» κλίμα, ενώ οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου απευθύνουν έκκληση για την υπογραφή συμφωνίας, το συντομότερο δυνατόν, για να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα στο εγγύς μέλλον.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Γιώργο Πολιουδάκη, προς το παρόν, δεν καταγράφονται αξιοσημείωτες ελλείψεις προϊόντων, ωστόσο, χωρίς συμφωνία και αύξηση της ρευστότητας από την ΕΚΤ, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι πρόκειται να συμβεί τις επόμενες ημέρες.
Όπως είπε στο «Ράδιο Κρήτη» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων του νησιού, ελλείψεις είναι πιθανόν να υπάρξουν σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια συμφωνία άμεσα, με την παράλληλη αύξηση της ρευστότητας στην αγορά.
Με βάση τα στοιχεία, εάν κάποιος επιχειρηματίας δεν έχει υπηρεσία e-banking, είναι αδύνατη η οποιαδήποτε συναλλαγή. «Η μεταφορά χρημάτων είναι πολύ δύσκολη υπόθεση πλέον για όλους, τα πρακτορεία αρνούνται να αναλάβουν τέτοια ευθύνη. Δεν υπάρχουν χρήματα, με τα 60 ευρώ που δίδονται από τις τράπεζες, τι μπορεί να περιμένει κανείς; Όλοι πια πασχίζουν μόνον για το καθημερινό φαγητό», τόνισε ο κ. Πολιουδάκης.
Μικρή αύξηση καταγράφεται στην αγορά τροφίμων και καυσίμων ενώ μείωση παρατηρείται σε μία σειρά από εισαγόμενα προϊόντα ακριβώς λόγω της ανύπαρκτης ρευστότητας.
Η παράταση της τραπεζικής αργίας και οι περιορισμένες συναλλαγές που μπορούν να πραγματοποιηθούν μετά τον έλεγχο στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων έχουν στερέψει την αγορά. Οι περισσότερες επιχειρήσεις από τον κλάδο της βιομηχανίας κινδυνεύουν να σταματήσουν ακόμα και την παραγωγική διαδικασία καθώς είναι αδύνατο να προχωρήσουν σε εισαγωγές πρώτων υλών.
Ανάλογη και η κατάσταση των εξαγωγικών επιχειρήσεων, οι οποίες επίσης δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους στο εξωτερικό.
Όπως λένε οι επιχειρηματίες, οι προμηθευτές τους για να φορτώσουν εμπορεύματα ζητούν προεμβάσματα 100%, ενώ εξαγωγικές επιχειρήσεις επειδή δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν εγκαίρως πελάτες τους στο εξωτερικό, χάνουν θέσεις σε αγορές και είναι αβέβαιο αν θα μπορέσουν να τις ανακτήσουν στο μέλλον.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται πλέον και αρκετές εταιρείες διαμεταφοράς και logistics, οι οποίες έχουν περιέλθει σε δραματικό αδιέξοδο.
Οι Έλληνες μεταφορείς σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη έθεσαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ζητώντας να προωθηθούν άμεσες λύσεις, προκειμένου να ξεμπλοκάρει ο ανεφοδιασμός της αγοράς με προϊόντα.
Ο Γ. Σταθάκης αναγνώρισε ότι η σημασία των οδικών μεταφορών είναι ζωτικής σημασίας για το σύνολο της αγοράς και της εθνικής οικονομίας.
Οι πρόεδροι των μεταφορέων Ελλάδος εξήγησαν ότι τα προβλήματα ξεκινούν, κυρίως από την αδυναμία εφοδιασμού των φορτηγών με πετρέλαιο και πληρωμής των διοδίων και των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Διεθνούς Διαμεταφοράς και Επιχειρήσεων Logistics τόνισε ότι ναυτιλιακές και αεροπορικές εταιρείες συναλλάσσονται πλέον μόνο με μετρητά.
ekriti