Prosklisi-2-1

Εκδηλώσεις μνήμης για την 74η επέτειο του ολοκαυτώματος της Καντάνου διοργανώνουν την 1η, 2 και 3 Ιουνίου ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου και η Περιφέρεια Κρήτης σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Καντανία”, τον Α.Ο.Σ. “Υρτακίνα” και τον Σύλλογο Γυναικών “ΤΑΒΙΘΑ”.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τη Δευτέρα 1 Ιουνίου στις 11 π.μ. θα γίνει ο 2ος Αγώνας Δρόμου “Μάχη Φαραγγιού Καντάνου”, στις 12.30 μ. διέλευση οχημάτων Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από το Φαράγγι Καντάνου και στις 2 – 8 μ.μ έναρξη έκθεσης αντικειμένων από τη Μάχη της Κρήτης και ολοκαυτώματος και ακυκλοφόρητων φωτογραφιών (αρχείο Σκαρτσιλάκη Δημ. και Μανούσακα Μαν)
Την Τρίτη 2 Ιουνίου το πρόγραμμα έχει ως εξής:
• 10 π.μ. – 8 μ.μ. Εκθεση αντικειμένων από τη Μάχη της Κρήτης και Ολοκαυτώματος και ακυκλοφόρητων φωτογραφιών.
• 7.30μ.μ.: Αμφιθέατρο Καντάνου: Εκδήλωση με θέμα: “Η διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών σε κρίσιμη καμπή:τεκμηρίωση των Ελληνικών απαιτήσεων, προτάσεις για την κλιμάκωση του αγώνα και προοπτικές δικαίωσης”. Εισηγητής: Μάρκος Μαρινάκης, δικηγόρος μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ενωσης Δικηγόρων για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Οι νομικές διαστάσεις της διεκδίκησης: Αριστομένης Συγγελάκης διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών τη Γερμανίας προς την Ελλάδα. “Οι ιστορικές και πολιτικές διαστάσεις της διεκδίκησης”. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Παρουσίαση τοπικών χορών από την “Καντανία”, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανωγείων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανω Βιάννου και τον Λαογραφικό όμιλο Χανίων.
Τέλος την Τετάρτη 3 Ιουνίου (ημέρα ολοκαυτώματος) στις 10.30 π.μ. θα τελεστεί αρχιερατική δοξολογία στον Ι.Ν. Αναλήψεως Καντάνου. Στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία Καντάνου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσουν χαιρετισμός δημάρχου ομιλία του Αριστομένη Συγγελάκη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλους της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών τη Γερμανίας προς την Ελλάδα με τίτλο: “74 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Καντάνου: Μνήμης και χρέος, δικαιοσύνη και αποζημίωση”, ριζίτικο από τον Σύλλογο “Καντανία”, κατάθεση στεφάνων, παραδοσιακό κέρασμα.
Στις 12.30μ. θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του Νικολάου Βαβουλέ “Εις Μνημόσυνο Αιώνιο Θύματα Μάχης Κρήτης και Κατοχής από και στο Νομό Χανίων”. Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Καντάνου “Μελίνα Μερκούρη” και εγκαίνια Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καντάνου “Δημητρίου Κρομμυδάκη”.