“Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό” εικαστική έκθεση στα Μάλια

malia ekthesi

Το Δ.Σ. του πολιτιστικού συλλόγου “Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό” σας προσκαλεί το Σάββατο 16.5.2015 στις 19.00 στο “Παρθεναγωγείο” Μαλίων“, όπου με αφορμή τον επετειακό εορτασμό για τα 100 χρόνια από την έναρξη των ανασκαφών του αρχαιολογικού χώρου των Ανακτόρων των Μαλίων, εγκαινιάζεται η ομώνυμη εικαστική έκθεση 22 καλλιτεχνών σαν 2ος σταθμός της περιοδείας της στην Κρήτη.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή καθημερινά από 10.00-13.00 & 18.00-22.00 έως το Σάββατο 30.5. στις 13.00. Τα έργα των καλλιτεχνών είναι εμπνευσμένα από τον πλούτο και την ζωντάνια του πολιτισμού των Μινωιτών και αποτελούνται από ζωγραφικούς πίνακες, σκίτσα, φωτογραφίες, κολάζ, ανάγλυφα, μετάλλια, γλυπτά από μέταλλο, ειδώλια, κεραμικά βάζα και κεραμικά σκεύη, αντικείμενα από φυσητό γυαλί. Η έκθεση αποσκοπεί να συνδέσει τους κατοίκους της Κρήτης με τις πολιτιστικές τους ρίζες και να διαδώσει τις μνήμες και το πνεύμα του σπουδαίου αυτού πολιτισμού στους επισκέπτες μας απ’ όλο τον κόσμο.

Οι εκδηλώσεις των εγκαινίων θα τελεστούν στην παραπλήσια αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην Δημαρχείου. Περιλαμβάνει σύντομη ομιλία της προέδρου του συλλόγου Τερέζας Βαλαβάνη με θέμα “Γιατί συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό”. Χαιρετισμούς των συνδιοργανωτών και χορηγών Συλλόγου Γυναικών Μαλίων “ΕΣΤΙΑ”, Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Μαλίων, εθελοντικής ομάδας “Sarpidonistas”, καθώς και του εντεταλμένου πολιτισμού του Δήμου Χερσονήσου Νικηφόρου Λαμπρινού. Θ’ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα, προσφορά του καλλιτεχνικού σχήματος από Χανιά “Είμαστε 2”, με τον συνθέτη Γιώργο Λουτσέτη στο πιάνο και την μουσικό Ελισάβετ Βερούλη να ερμηνεύει μαζί του τραγούδια του έντεχνου ρεπερτορίου. Ο αρχαιολόγος Νίκος Παναγιωτάκης θα μας παρουσιάσει με οπτικοακουστικό υλικό την Επιφανειακή έρευνα της Πεδιάδας και τις Μινωικές Φρυκτωρίες, θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο αφού προγραμματίζουμε σε συνεργασία με την “Πρωτοβουλία Πολιτών για την διάσωση, προβολή και αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδας” και τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής την ασέληνο νύκτα της Κυριακής 17.5.2015, “Διεθνή Ημέρα Τηλεπικοινωνιών” στις 22.30 την αναμετάδοση φωτεινών σημάτων μετά από 4.000 χρόνια από τις 200 φρυκτωρίες της Πεδιάδας σαν μήνυμα ειρήνης και φιλίας της Κρήτης του σήμερα και του χθες στον σύγχρονο κόσμο.