Eσκεμμένα σπρώχνουν την Ελλάδα προς τη χρεοκοπία oι πιστωτές;
Ως επιδιωκόμενο αποτέλεσμα από τους Ευρωπαίους εταίρους διαβάζει το Grexit ο καθηγητής οικονομικών του London School of Economics Πολ Ντε Γκρόουι, σε άρθρο του που αναδημοσιεύει το Social Europe.
Ο Ντε Γκόουι υπογραμμίζει πως η επιμονή των εταίρων της Ελλάδας στη σκληρή λιτότητα και η μη παροχή ρευστότητας στη νέα ελληνική κυβέρνηση οδηγεί στην έξοδο από το ευρώ.
Τώρα, «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει στο άμεσο μέλλον να αποπληρώσει τα δάνειά της προς το ΔΝΤ και τους άλλους δημόσιους οργανισμούς, αλλά δεν έχει τα μετρητά για να το κάνει. Οι πιστωτές αρνούνται να προχωρήσουν, παρέχοντας ρευστότητα όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχεται τις προϋποθέσεις που θέτουν» σχολιάζει ο Βέλγος οικονομολόγος.
Σχολιάζει μάλιστα πως όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης λένε πως «η Ελλάδα είναι παράλογη επειδή δεν αποδέχεται τους όρους», εννοούν την «πλήρη εφαρμογή της λιτότητας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες είχαν συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση». «Ωστόσο, κατά πόσο αυτές οι προϋποθέσεις είναι λογικές;» αναρωτιέται ο Ντε Γκρόουι στο άρθρο.
Κατά το Βέλγο οικονομολόγο «τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν προκάλεσαν στην ελληνική οικονομία καταστροφικά αποτελέσματα. Οδήγησαν εκατομμύρια ανθρώπων στην ανεργία και τη φτώχεια και προκάλεσαν έντονη πολιτική αστάθεια η οποία ευθύνεται για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Το να επιμένουν σε περαιτέρω λιτότητα δεν φαίνεται λογικό όταν οι αποτυχίες αυτής της στρατηγικής είναι τόσο προφανείς».
Ο Ντε Γκρόουι επισημαίνει τη χρήση της “λογικής” από τους πιστωτές: «Οι υπουργοί Οικονομικών συνεχίζουν να ρίχνουν το ηθικό (των Ελλήνων) και νουθετούν τους Ελληνες πως πρέπει να επανέλθουν στη λογική. Το να είσαι λογικός για τους δανειστές ισοδυναμεί με το να αποδεχθείς τους όρους τους, ακόμη κι αν αυτοί απέτυχαν να αποφέρουν θετικά αποτελέσματα». «Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους τα Μέσα υιοθετούν αυτή την εκδοχή» συνεχίζει.
Οσο για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που οι δανειστές επιμένουν στην άμεση επιβολή τους, ο καθηγητής του LSE αναφέρει πως για παράδειγμα «η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος που θα οδηγήσει τους πλούσιους να πληρώσουν επιτέλους τους φόρους τους, είναι κάτι που η κυβέρνηση Τσίπρα, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, έχει την πρόθεση να επιβάλει». Ωστόσο, πάρα πολλές από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες ζητούν οι πιστωτές να προχωρήσει η Ελλάδα, είναι «ολοφάνερα παράλογες».
Ζημιογόνες οι ιδιωτικοποιήσεις τώρα
Μέσα στον παραλογισμό των μεταρρυθμίσεων, ο Ντε Γκρόουι συμπεριλαμβάνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Κατά τον Βρετανό οικονομολόγο, «δεν βγάζει νόημα» η πίεση των πιστωτών για τον εξής απλούστατο λόγο: «Κανένα κράτος δεν πρέπει να πιέζεται στο να διαθέσει τα πολύτιμα περιουσιακά της στοιχεία σε μια εξαναγκαστική εσπευσμένη πώληση. Αυτό θα οδηγήσει σε πολύ χαμηλά έσοδα για την ελληνική κυβέρνηση και θα αποφέρει κέρδος κυρίως στους αγοραστές, κάποιοι εκ των οποίων είναι εταιρείες από τα κράτη των δανειστών».
Επίσης, ο καθηγητής οικονομικών στο βρετανικό πανεπιστήμιο αναλύει και το επιχείρημα που ακούμε τις τελευταίες ημέρες και θέλει την «ευθύνη για την αποτυχία να βαρύνει αποκλειστικά και μόνο την ελληνική κυβέρνηση που παραμένει παράλογη και αναξιόπιστη». «Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο» υποστηρίζει ο Ντε Γκρόουι. «Η αδιαλλαξία των δανειστών και οι παράλογες απαιτήσεις που επιβάλλουν σε μια χώρα είναι υπεύθυνες για το δράμα που εκτυλίσσεται» τονίζει.
Κατά τη γνώμη του, «υπάρχει μια μεγάλη αντίθεση σε αυτή την αδιαλλαξία. Οπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από μια πρόσφατη αναδιάρθρωση χρέους. Οι ωριμάνσεις του χρέους επεκτάθηκαν και τα επιτόκια μειώθηκαν. Σύμφωνα με το think tank των Βρυξελλών, Bruegel, το ενεργό δημόσιο χρέος αντιπροσωπεύει μόλις το 60% του ελληνικού ΑΕΠ. Αυτό δείχνει να είναι βιώσιμο και να παρέχει την προϋπόθεση στην ελληνική οικονομία να λειτουργήσει ομαλά. Για να το θέσω διαφορετικά, η Ελλάδα μπορούμε να πούμε ότι είναι φερέγγυα, αλλά χωρίς ρευστότητα».
«Παρ’ όλα αυτά, οι δανειστές» επισημαίνει ο Ντε Γκρόουι, «κρατούν κλειστή τη στρόφιγγα των χρημάτων. Αυτό έχει αποτέλεσμα, οι αγορές να κερδοσκοπούν και να ποντάρουν στο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην επόμενη προθεσμία αποπληρωμής και άρα θα εξαναγκαστεί σε χρεοκοπία. Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων σκαρφάλωσαν σε επίπεδα που καθιστούν αδύνατη για την ελληνική κυβέρνηση την αυτοτροφοδότησή της από τις αγορές. Η κερδοσκοπία έχει γίνει αυτοεκπληρούμενη και οδηγεί την ελληνική κυβέρνηση στη χρεοκοπία».
«Αυτό, όμως» σημειώνει ο Βέλγος οικονομολόγος, «είναι το αποτέλεσμα της απόφασης των δανειστών να μην παρέχουν ρευστότητα στην ελληνική κυβέρνηση. Συμβαίνει ακριβώς επειδή οι δανειστές δεν θέλουν να παρέχουν ρευστότητα στην Ελλάδα που μπορεί να εξαναγκαστεί σε χρεοκοπία. Δείχνει ότι οι δανειστές πιέζουν την Ελλάδα εσκεμμένα στη χρεοκοπία».
Μεγάλη η ευθύνη της ΕΚΤ
Οσο για την ευθύνη της ΕΚΤ, κατά τον Ντε Γκρόουι είναι «τεράστια». «Με το να παρέχει ρευστότητα θα μπορούσε να χαλαρώσει τη θηλιά που στραγγαλίζει την ελληνική κυβέρνηση και την οποία κρατά η ΕΚΤ. Το να συνεχίζει να αρνείται να της παρέχει ρευστότητα, καθιστά την ΕΚΤ ως τον κυριότερο και σημαντικότερο παράγοντα που θα είναι υπεύθυνος για μια ελληνική χρεοκοπία και ένα πιθανό Grexit».
koutipandoras.gr