Κρήτη και Παλαιστίνη ενώνουν φωνές με τον Β. Σκουλά – 16/5
Σε μια πρωτότυπη παράσταση-έκπληξη θα πρωταγωνιστήσει ο Βασίλης Σκουλάς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Σάββατο 16 Μαΐου.
Ο θρυλικός Ανωγειανός ερμηνευτής Βασίλης Σκουλάς θα εμφανιστεί στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ερμηνεύοντας έργα κρητικά, παλαιστινιακά και του Μίκη Θεοδωράκη. Μαζί του ο ιστορικός Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης που θα έρθει από το Ρέθυμνο για να τον τιμήσει και η 25μελής ομάδα χορού Sareyyet Ramallah Folklore Dance Group από τη μακρινή Παλαιστίνη, που για πρώτη φορά επισκέπτεται τη χώρα μας.
Μια παράσταση γεμάτη χρώματα με μοναδικές στολές και κοσμήματα από την ιματιοθήκη του Ramallah Folklore Dance Group και του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης θα κατακλύσει τη σκηνή με δύο ορχήστρες, κρητική και παλαιστινιακή, που θα συμπράττουν ταυτοχρόνως.
Ένα μουσικό διάλογο της κρητικής παραδοσιακής μουσικής και αυτής των προγόνων των Κρητών και των Φιλισταίων που μέρος τους μετακινήθηκε πριν χιλιάδες χρόνια στη Falestine, σημερινή Παλαιστίνη, επιχειρούν να αναδείξουν επί σκηνής αυτοί που σχεδιάζουν την παράσταση και να δικαιώσουν τη δήλωση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ το 1981 στην Αθήνα: «Εμείς οι Παλαιστίνιοι καταγόμαστε από την Κρήτη. Φύγαμε από την Κρήτη και πήγαμε στην Παλαιστίνη. Ξαναγυρίσαμε στην Κρήτη και ξαναφύγαμε από την Κρήτη και ξαναπήγαμε και εγκατασταθήκαμε μονίμως στην Παλαιστίνη…»
(Γιάσερ Αραφάτ, Αθήνα 15 Δεκεμβρίου 1981).
Το χορευτικό συγκρότημα Sareyyet Ramallah Folklore Dance Group, που έχει κάνει εμφανίσεις στο Παρίσι και στην Ευρώπη και συνεργάζεται με πολλές χώρες του κόσμου (πρόσφατα διοργάνωσε Διεθνές Φεστιβάλ Χορού στη Ραμάλα με τη συμμετοχή δεκάδων χωρών), θα έχει την ευκαιρία να συμπράξει με τους Βρακοφόρους Κρήτης και να αναδείξει τα κοινά στοιχεία, μουσικά και πολιτιστικά, των δύο λαών.
Χτυπήματα από κρητικά στιβάνια και παλαιστινιακές μπότες, κρουστά και γρήγοροι ρυθμοί της Μεσογείου έχουν την τιμητική τους με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Σκουλά που θα περνάει από την ένταση των κρητικών τραγουδιών στη μελωδία και την εσωτερικότητα των παλαιστινιακών τραγουδιών. Μαζί του ως guest star ο Haig Yazdjian, γνωστός καλλιτέχνης του αραβικού κόσμου, αναγνωρισμένος και στην Ελλάδα. Συμμετέχει ο πολλά υποσχόμενος νεοεμφανιζόμενος τραγουδιστής Αλέξανδρος Μπελλές, που έχει κάνει αίσθηση για το κρητικό ιδίωμα της φωνής του.
Το μουσικό ταξίδι θα περάσει από την παράδοση και την εναλλαγή των μελωδιών και των χωρών των δύο λαών σε έναν ακόμη κόσμο, αυτόν του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που έγραψε για τους Κρητικούς και για τους Παλαιστίνιους.
Παλαιστίνιοι χορεύουν “πηδηχτό”
“Παγκόσμια πρώτη” θα λέγαμε η σύμπραξη Παλαιστίνιων και Κρητικών χορευτών στον ανωγειανό πηδηχτό και στον παλαιστινιακό Debque, ενώ άλλη μια έκπληξη περιμένει το θεατή: η χορευτική απόδοση του Ζορμπά από τους Βρακοφόρους σε βηματισμό κρητικής σούστας, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης του συνθέτη, όπως και η ερμηνεία του παλαιστινιακού debque από Έλληνες χορευτές.
Το κρητικό μαντίλι θα συναντήσει το αραβικό Kofiyeh (κοφέια), ενώ το τραγούδι “Ήταν κάποτε δύο φίλοι” του Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο αφιέρωσε ως ύμνο στους Παλαιστινίους κατόπιν πρόσκλησης και επίσκεψής του στην Παλαιστίνη από τον Γιάσερ Αραφάτ, θα συναντήσει τα δύο χορευτικά σχήματα επί σκηνής σε βηματισμό εμβατηρίου.
Ο Μαχμούντ Νταρουίς, ο μεγάλος εθνικός ποιητής των Παλαιστινίων, θα συναντηθεί με τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Γιάννη Ρίτσο, τον Ιάκωβο Καμπανέλη, τον Τάσο Λειβαδίτη και τον ποιητή Μίκη Θεοδωράκη, στη σκηνή του Μεγάρου, στα χείλη του Βασίλη Σκουλά.
Η παράσταση σκοπό έχει να αναδείξει τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο λαών. Οι πρόβες πραγματοποιούνται με ταξίδια συντελεστών και διοργανωτών σε Αθήνα και Παλαιστίνη. Για όσους έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν, η διαπίστωση ότι οι δύο λαοί έχουν πολύ μεγάλες ομοιότητες φυσιογνωμικά, στην ψυχοσύνθεση, στην κουλτούρα ακόμη και στη γαστρονομία θα είναι κοινή.
Έργα του Μίκη Θεοδωράκη μοναδικό ερμηνευμένα
Ενδιαφέρον στοιχείο της παράστασης είναι ότι ο κορυφαίος λυράρης και ερμηνευτής Βασίλης Σκουλάς θα ερμηνεύσει έργα Μίκη Θεοδωράκη με το δικό του μοναδικό τρόπο, προσεγγίζοντας μουσικά, υφολογικά αλλά και βιωματικά – λόγω της εντοπιότητας – το μεγάλο Έλληνα συνθέτη. Έχει επιλέξει στην πλειονότητα να παρουσιάσει αγαπημένα έργα σε μουσική και στίχους του Μίκη Θεοδωράκη. Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Παλαιστίνης στην Ελλάδα.