Π. Ρόμπινσον: “Το Airbnb θα μπορούσε να καλύψει την αυξημένη τουριστική ζήτηση στην Ελλάδα”

454280-airbnb-robinson-702336Η Αθήνα έγινε η πρώτη αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την οποία το Airbnb, η πλατφόρμα που επιτρέπει σε ιδιοκτήτες να ενοικιάζουν επ’ αμοιβή τους χώρους τους σε επισκέπτες και τουρίστες,

διεξήγαγε μελέτη οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία της σε αυτήν (ανάλογες μελέτες έχουν γίνει και για τις αγορές του Λονδίνου, του Παρισίου, του Βερολίνου, της Βαρκελώνης και του Άμστερνταμ), κάτι που αναμφισβήτητα είναι αποκαλυπτικό για τις προθέσεις – αν μη τι άλλο για το ενδιαφέρον – της εταιρείας για την ελληνική αγορά.

Στην ελληνική πρωτεύουσα βρέθηκε, μαζί και με άλλα στελέχη της εταιρείας με ευθύνη για την περιοχή EMEA, ο Πάτρικ Ρόμπινσον, επικεφαλής ζητημάτων πολιτικής της εταιρείας για την περιοχή και το Startupper.gr είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του για το ρυθμιστικό πλαίσιο υπό το οποίο λειτουργεί η Airbnb και οι χρήστες της σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, τις προθέσεις της εταιρείας για ανάλογα ζητήματα στην ελληνική αγορά και τις επαφές της με τις τοπικές αρχές, αλλά και για το κατά πόσον θεωρεί η Airbnb μία ευκαιρία για αυτήν τα στοιχεία που δείχνουν πως παρ’ ότι τα επόμενα χρόνια αναμένονται συνεχείς αυξήσεις του εισερχόμενου τουριστικού «ρεύματος» εν τούτοις οι υποδομές της χώρας δεν θα επαρκούν για να καλύψουν αυτή τη ζήτηση.

Ο Ρόμπινσον τονίζει πως η ελληνική αγορά ακολουθεί τη σημαντική ανάπτυξη που καταγράφει η πλατφόρμα παγκοσμίως, ωστόσο η εταιρείαθέλει να δει την προσφορά που υπάρχει στις ελληνικές πόλεις να συμβαδίσει με την αυξανόμενη ζήτηση που υπάρχει για φιλοξενία στην Αθήνα. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Airbnb στους Έλληνες δημοσιογράφους, από το 2009 μέχρι σήμερα την Αθηνα επισκέφθηκαν 74.500 τουρίστες μέσω της πλατφόρμας, ενώ ο αριθμός οικοδεσποτών που είναι εγγεγραμμένοι σε αυτήν ανέρχεται σε 2.500 για την Αθήνα και 11.500 για ολόκληρη την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά στο θεσμικό πλαίσιο υπό το οποίο λειτουργεί η Airbnb, ο Ρόμπινσον εξηγεί ότι η εταιρεία διέπεται από τις ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις διαδικτυακές εταιρείες, αλλά η κατάσταση περιπλέκεται σε ό,τι αφορά στους χρήστες της πλατφόρμας και κυρίως στους οικοδεσπότες, καθώς πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς που ισχύουν για την ενοικίαση χώρων ή καταλυμάτων σε εθνικό, περιφερειακό, πολλές φορές και σε δημοτικό επίπεδο. Στόχος της εταιρείας είναι, τονίζει, ο Ρόμπινσον να εντοπίσει ποια είναι τα εμπόδια που αποτρέπουν τους ανθρώπους από το να μοιράζονται τα σπίτια τους και να εμπλακεί σε συζητήσεις με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να τα εξαλείψει. Ο επικεφαλής της Airbnb για ζητήματα πολιτικής για την περιοχή EMEA αναφέρεται και σε παραδείγματα πόλεων τα οποία μετά από την εξάπλωση της χρήσης της πλατφόρμας και το διάλογο με την ίδια την εταιρεία προχώρησαν σε αναμόρφωση του θεσμικού τους πλαισίου, όπως για παράδειγμα το Λονδίνο το οποίο επιτρέπει το διαμοιρασμό ενός σπιτιού έως και 90 ημέρες τον χρόνο χωρίς να χρειάζεται κάποια εξειδικευμένη άδεια από το αρχές.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο Ρόμπινσον γνωστοποιεί πως η εταιρεία έχει ξεκινήσει μία σειρά πρώιμων συζητήσεων τόσο με την νέα όσο και με την προηγούμενη κυβέρνηση, προκειμένου να προωθηθεί ένα απλούστερο πλαίσιο για όσους επιθυμούν να ενοικιάζουν τις ιδιοκτησίες τους. Τονίζει πως οι σχετικές ρυθμίσεις στην Ελλάδα αφορούν σε όσους δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην ενοικίαση καταλυμάτων και δεν αφορούν στην κοινότητα του Airbnb, η μεγάλη πλειονότητα της οποίας όπως θεωρεί η εταιρεία αποτελείται από ανθρώπους που ενοικιάζουν για μερικές εβδομάδες τον χρόνο τις ίδιες τους τις ιδιοκτησίες, προκειμένου να προσθέσουν στο εισόδημά τους.

Τέλος, ο Ρόμπινσον αναφέρει ότι η χρήση της πλατφόρμας της Airbnb με στόχο μία πόλη να μεγαλώσει την προσφορά χώρων διαμονής όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ανάγκες δεν είναι μία ασυνήθιστη κατάσταση για την εταιρεία και μιλά χαρακτηριστικά για το παράδειγμα της Πόλης του Ρίο ντε Τζανέιρο και της Ολυμπιακής Επιτροπής της Βραζιλίας, οι οποίες προσέγγισαν την Airbnb προκειμένου να αυξήσουν το διαθετούμενο δυναμικό κλινών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, γνωρίζοντας πως ο αριθμός των τουριστών δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνο από τα ξενοδοχεία. Ανάλογες συμφωνίες, αναφέρει ο Ρόμπινσον, έχουν γίνει και με πόλεις όπως το Μιλάνο ή η Βαρκελώνη, προκειμένου η κοινότητα χρηστών της πλατφόρμας να καλύψει την αυξημένη ζήτηση σε περιόδους σημαντικών εμπορικών και επιχειρηματικών εκθέσεων.

«Υπάρχουν πολλές συζητήσεις που θα μπορούσαμε να κάνουμε στην Ελλάδα. Έχουμε αρκετούς ανθρώπους που εργάζονται με συγκεκριμένη εστίαση στην ελληνική αγορά, προκειμένου να εντοπίσουν τέτοιους είδους συνεργασίες που θα κάνουν καλό και στην Ελλάδα και στην κοινότητά μας», απαντά στην ερώτηση κατά πόσον η σύναψη μίας ανάλογης συμφωνίας και με τις ελληνικές αρχές είναι ένας στόχος της εταιρείας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με μελέτη του 2014 από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, μέχρι το 2021 η Ελλάδα θα χρειασθεί να προσθέσει 150.000 νέες κλίνες και να αναβαθμίσει 100.000 υφιστάμενες προκειμένου να ανταποκριθεί στο προβλέπομενο τουριστικό ρεύμα. Σύμφωνα με πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ, μάλιστα, 4.000 καταλύματα έχουν λάβει το Ειδικό Σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ για ενοικίαση εξοχικών, επαύλεων και άλλων τύπων ιδιοκτησιών, ωστόσο 500.000 κλίνες εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς να συμμορφώνονται με το θεσμικό πλαίσιο που εισήχθη πέρυσι.

emea.gr