Το πρόγραμμα του Γρηγόρη Αρχοντάκη – Υπαίθριο θέατρο στους Αγ. Αποστόλους

«Στην παραπολιτική απαντάμε με πολιτική», υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης σχολιάζοντας χθες τις φήμες περί υποψηφιότητάς του στην Περιφέρεια Κρήτης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση των γενικών αρχών του συνδυασμού του αναφορικά με το αστικό περιβάλλον και τους ελεύθερους χώρους.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε-όχι τυχαία, όπως σημείωσε ο κ. Αρχοντάκης- στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων. Για τη συγκεκριμένη περιοχή έκανε ειδική αναφορά ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων, επισημαίνοντας ότι «στόχος μας είναι να μετεξελιχθεί σε μητροπολιτικό πάρκο του νέου ‘Καλλικρατικού’ Δήμου Χανίων. Δεν θα επιτρέψουμε καμία αλλοίωση στον δημόσιο χαρακτήρα της περιοχής και στην ελεύθερη πρόσβαση και χρήση από τους πολίτες».
Ο κ. Αρχοντάκης σημείωσε ότι «η εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή τα τελευταία χρόνια είναι σαφώς βελτιωμένη, καθώς, εξαιτίας και του καθεστώτος ιδιοκτησίας, για μια μακρά περίοδο παρουσίαζε σημάδια εγκατάλειψης και άναρχης χρήσης από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή. Οι συνδιαχειριστές της περιοχής, που είναι ο Δήμος Χανίων και ο Δήμος Νέας Κυδωνίας, έβαλαν τάξη στις καντίνες, βελτίωσαν τις αθλητικές και άλλες υποδομές, και διατηρούν την καθαριότητα και την τάξη σε όλη την περιοχή. Ο νέος Δήμος Χανίων με την εφαρμογή του ‘Καλλικράτη’ θα έχει εξ ολοκλήρου τη διαχείριση της περιοχής των Αγίων Αποστόλων και τη δυνατότητα ουσιαστικών παρεμβάσεων για τη δημιουργία ενός πόλου ψυχαγωγίας, αθλητισμού και πολιτισμού, πάντα βέβαια με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής».
Ο κ. Αρχοντάκης δεσμεύτηκε «για την κατασκευή ενός υπαίθριου θεάτρου, το οποίο θα φέρει το όνομα του συμπατριώτη μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και θα είναι σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής των Αγίων Αποστόλων. Ο συγκεκριμένος χώρος θα χρησιμοποιείται ως κεντρικός χώρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού». Πρόσθεσε, δε, ότι «στον σχεδιασμό μας για την περιοχή των Αγίων Αποστόλων συμπεριλαμβάνεται επίσης η αναπαλαίωση των παλιών κτισμάτων του ΠΙΚΠΑ. Ο Δήμος Νέας Κυδωνίας έχει προχωρήσει ήδη στην αποκατάσταση της ετοιμορροπίας των πέτρινων κτισμάτων, τα οποία θα αναστηλωθούν και θα χρησιμοποιηθούν ως χώρος πολιτισμού», σημείωσε ο κ. Αρχοντάκης, τονίζοντας, ότι «παράλληλα θα προχωρήσουμε άμεσα στην απομάκρυνση των κερκίδων και στην ανάδειξη των τειχών της ανατολικής τάφρου».
Ο κ. Αρχοντάκης γνωστοποίησε, ακόμη, ότι «οραματιζόμαστε και προσεγγίζουμε τη δημιουργία μιας παραλιακής διαδρομής περιπάτου και ποδηλάτου, που θα συνδέει το παραλιακό μέτωπο από τον Κουμπελή έως την Αγία Μαρίνα, στον οποίο η περιοχή των Αγίων Αποστόλων θα έχει έναν κομβικό ρόλο».

ΠΛΑΤΕΙΕΣ – ΠΑΡΚΑ
Αναφερόμενος στο αστικό περιβάλλον και στους ελεύθερους χώρους εντός της πόλης των Χανίων ο κ. Αρχοντάκης τόνισε ότι «οι πλατείες και τα πάρκα της πόλης έχουν χάσει τον χαρακτήρα τους και παρακμάζουν, αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας».
Η εικόνα αυτή μπορεί και πρέπει να αλλάξει, επεσήμανε ο κ. Αρχοντάκης, «με στοχευμένες παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνουν αναπλάσεις, πεζοδρομήσεις, κατασκευή ποδηλατοδρόμων, υπαίθριες αθλητικές υποδομές, ενοποιήσεις ελεύθερων χώρων, όπως το πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, με τον δημοτικό κήπο, το εθνικό στάδιο Χανίων και τον πεζόδρομο Κοραή. Προπαντός όμως με μια διαφορετική αντίληψη, που θα δίνει ‘ζωή’ στους δημόσιους χώρους, και θα κάνει ελκυστική τη χρήση τους από τους πολίτες».

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Αναφερόμενος στο θέμα του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, ο κ. Αρχοντάκης υπογράμμισε ότι «πήραμε εξ αρχής ξεκάθαρη θέση. Μια θέση που είναι υπέρ της αξιοποίησης του στρατοπέδου ως χώρου πρασίνου και αναψυχής, παράλληλα με την κατασκευή ενός σχολείου που έχει ανάγκη η περιοχή. Δεσμευόμαστε για δυναμική διεκδίκηση μέχρι την τελική παραχώρηση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς θεωρούμε τη δημόσια χρήση του ως αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της τοπικής κοινωνίας.
ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ
Ο κ. Αρχοντάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «παντελή έλλειψη χώρων, που αφορούν κυρίως σε δραστηριότητες παιδιών και νέων, όπως είναι τοίχοι για γκράφιτι, πίστα σκέητμπορντ, πίστα αναρρίχησης κ.ά., με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται πολλές φορές γι’ αυτές τις δραστηριότητες ακατάλληλοι ή και επικίνδυνοι χώροι. Σε πολλά σημεία του νέου Δήμου Χανίων, συμπεριλαμβανομένων και των περιαστικών περιοχών, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τέτοιοι χώροι, που με τον κατάλληλο σχεδιασμό θα προσφέρουν στους πολίτες εναλλακτικές προτάσεις για τον ελεύθερο χρόνο, τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία τους», υπογράμμισε.

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ
Ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων τόνισε ακόμη ότι «περισσότερη μέριμνα θα πρέπει να δοθεί στην προσβασιμότητα σε όλους τους δημόσιους χώρους και ειδικότερα από κοινωνικές ομάδες, όπως είναι μητέρες με καρότσια, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία κ.ά. Παράλληλα και ο χρηστικός αστικός εξοπλισμός (φωτισμός, παγκάκια, παιδικές χαρές κ.ά), εκτός του ότι θα πρέπει να πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας θα πρέπει επίσης να “δένει” αρμονικά και με το αστικό περιβάλλον».
Ο ίδιος παρατήρησε ότι «συχνό φαινόμενο κυρίως στην πόλη των Χανίων είναι η καταπάτηση δημόσιων χώρων (πεζοδρομίων, πάρκων κ.ά.), κυρίως από δίκυκλα. Πρόκειται για μια κατάσταση, όπου εκτός του ότι δυσχεραίνεται η διάβαση των πεζών, δημιουργείται και μια άσχημη εικόνα για την πόλη, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Η νέα Δημοτική Αρχή οφείλει να χωροθετήσει περισσότερους χώρους στάθμευσης για δίκυκλα και να φροντίζει για την τήρηση της τάξης».

Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
Ο κ. Αρχοντάκης παραδέχθηκε ότι «προκειμένου να μπορέσει το “σύστημα” του νέου Δήμου Χανίων να υλοποιήσει μια τέτοια πολιτική και να μη μείνει στις εξαγγελίες, πρέπει να κινηθεί γρήγορα, ευέλικτα και αποτελεσματικά. Πολλές φορές οι πιο ωραίες και οι πιο απλές ιδέες δεν υλοποιούνται, όχι ελλείψει θέλησης ή χρημάτων, αλλά ελλείψει υποστηρικτικού συστήματος. Στον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων, από τις αρχές του 2011, συστήνεται ισχυρή Υπηρεσία, που υπάγεται απευθείας στον δήμαρχο και την οποία πρόθεσή μας είναι να ονομάσουμε Υπηρεσία Ποιότητας Ζωής. Η συγκεκριμένη Υπηρεσία θα έχει όλη την ευθύνη, από τη σύνταξη μελετών μέχρι και την υλοποίηση όλων εκείνων των παρεμβάσεων για την αξιοποίηση και αναβάθμιση των δημόσιων χώρων, έχοντας ως προτεραιότητα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη. Το επιστημονικό δυναμικό που θα έχει στη διάθεσή του ο νέος Δήμος Χανίων, μετά τις συνενώσεις, επιτρέπει τη λειτουργία αυτής της Υπηρεσίας, ως Υπηρεσίας – προτύπου, η οποία θα δρα με ευελιξία και αποτελεσματικότητα και με μια σύγχρονη αντίληψη για τους δημόσιους χώρου», τόνισε ο κ. Αρχοντάκης.

του Γ.Γεωργακάκη απο τα Χανιώτικα Νέα