Τελευταίο αντίο στον αγωνιστή της Δημοκρατίας Γιάννη Κλωνιζάκη

159Πλήθος κόσμου μέσα σε κλίμα συγκίνησης αποχαιρέτισε χθες το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Μεϊντάνι τον αγωνιστή της Δημοκρατίας Γιάννη Κλωνιζάκη, που έφυγε από τη ζωή προχθές το βράδυ.

Η κηδεία πραγματοποιήθηκε τιμής ένεκεν με δαπάνη του Δήμου Χανίων σε αναγνώριση της πολύχρονης και πολύπλευρης προσφοράς του εκλιπόντος στα κοινά της πόλης.

Στην εξόδιο ακολουθία προεξήρχε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ενώ τόσο το εσωτερικό όσο και ο περίβολος του Ναού γέμισαν ασφυκτικά από κόσμο που θέλησε να πει το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Κλωνιζάκη, εκφράζοντας την εκτίμηση και την αγάπη του προς το πρόσωπό του και τη συμπαράστασή του προς τους οικείους του. Στην είσοδο του ναού είχαν κατατεθεί στέφανα από τους: ΣΥΡΙΖΑ Χανίων και ΑΝ.ΕΛ. Χανίων, το Τ.Ε.Ε. – Τ.Δ.Κ., τον συναγωνιστή του εκλιπόντος Στάθη Γιώτα, τον πρώην υπουργό Νίκο Σηφουνάκη κ.ά.
Το “παρών” έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης και Βάλια Βαγιωνάκη, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Τ.Δ.Κ. Γιάννης Στρογγυλός, δεκάδες εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, κομμάτων και θεσμικών Φορέων.
Κατά την εκφώνηση των επικήδειων, ψήφισμα του Δήμου Χανίων διάβασε ο δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας που, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αναβάλει την προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση του Συμβουλίου ως ένδειξη πένθους, αλλά και να καλυφθεί η κηδεία τιμής ένεκεν με δαπάνη του Δήμου Χανίων.

«ΤΑΥΤΙΖΕ ΤΟ ΕΓΩ
ΜΕ ΤΟ ΕΜΕΙΣ»
Παράλληλα, ο κ. Βάμβουκας μιλώντας για τον Γιάννη Κλωνιζάκη σημείωσε ότι ο Δήμος και οι πολίτες των Χανίων κατευοδώνουν έναν μεγάλο δημοκράτη, αντιστασιακό και άνθρωπο της Αυτοδιοίκησης. «Είναι σπουδαίο να ταυτίζει κανείς το “εγώ” με το “εμείς” κι έτσι περπάτησε ο Γιάννης Κλωνιζάκης», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βάμβουκας ενώ σε μήνυμα του προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης Βασίλη Λαμπρινού που διάβασε, ο δήμαρχος Ηρακλείου σημείωνε: «Ο Γιάννης Κλωνιζάκης υπηρέτησε αρχές και αξίες που τον καταξίωσαν στην κοινωνία. Η αντιστασιακή του δράση, η συνέπεια και το σπάνιο ήθος του θα αποτελούν ένα φωτεινό παράδειγμα υπεύθυνου πολίτη και ακέραιου ανθρώπου στους μελλοντικούς καιρούς».
«ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ
ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ»
Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής αναφερόμενος στον εκλιπόντα επεσήμανε ότι ο Γιάννης Κλωνιζάκης υπήρξε «μάχιμος μηχανικός», ενώ «όταν χρειάστηκε και έπρεπε έκανε το χρέος του, βάζοντας το στήθος του μπροστά. Αντιστάθηκε, διώχθηκε, φυλακίστηκε και υπέφερε, αλλά έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει κάθε πολίτης που δεν ανέχεται καθεστώτα ανελευθερίας».

«ΑΦΗΝΕΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΡΓΟ»
Ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Τ.Δ.Κ. Γιάννης Στρογγυλός στον επικήδειο που εκφώνησε αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση στην προσφορά του Γιάννη Κλωνιζάκη στην αντιδικτατορική δράση, στην Αυτοδιοίκηση, αλλά και στην επιστήμη. «Από τα σημαντικότερα έργα της Δημαρχίας του η ίδρυση και οργάνωση της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. και της Πολεοδομικής Υπηρεσίας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ενώ μέλος της αντιπροσωπίας του Τ.Ε.Ε. – Τ.Α.Κ. που παρευρέθηκε στην τελετή διάβασε ψήφισμα στο οποίο επισημαίνονταν: «Συνάδελφε Γιάννη σου χρωστάμε πολλά για όσα μας δίδαξες με το ήθος και το πείσμα σου να είσαι πάντα ενεργός πολίτης».
Εκ μέρους του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Χανίων ο Γιάννης Βόρδος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι ο Γιάννης Κλωνιζάκης «τίμησε την πολιτική και την επιστήμη του πολιτικού μηχανικού, αναβάθμισε δημόσιες θέσεις και υπηρέτησε αρχές και αξίες και όχι αξιώματα».
Ψηφίσματα στα οποία εκφράζονταν η πολύπλευρη προσφορά του Γιάννη Κλωνιζάκη στα κοινά των Χανίων και στους αγώνες για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία κατά την περίοδο της δικτατορίας διαβάστηκαν από εκπροσώπους του Δήμου Καντάνου -Σελίνου, του Συλλόγου Επιστημόνων Σελίνου και του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων.
Επικήδειους εκφώνησαν ακόμα ο Γιώργος Δρακωνάκης, αλλά και ο πρώην δήμαρχος Σητείας Νίκος Πετράκης σημειώνοντας για τη ζωή του Γιάννη Κλωνιζάκη: «Η ζωή σου υπήρξε φως και αίμα. Φως το όραμα, το ήθος και οι αγώνες. Η παρουσία σου στα κοινά, η οικογένεια και το παράδειγμά σου. Αίμα τα βασανιστήρια και οι φυλακές. Οι δοκιμασίες της υγείας, οι πικρίες και η αγωνία. Αλλά φεύγεις δικαιωμένος. Σήμερα σε κατευοδώνει με τιμή η Κρήτη και σε υποδέχεται η απάνω Κρήτη, η ιστορική Κρήτη των αγωνιστών της Ελευθερίας».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ
Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή τους οι ΑΝ.ΕΛ. Χανίων εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήριά τους προς την οικογένεια του Γιάννη Κλωνιζάκη τονίζοντας ότι ο Γιάννης Κλωνιζάκης «θα μείνει στη μνήμη μας για το ήθος του, για τους αγώνες του για την πατρίδα καθώς και για τη συνεισφορά του στα κοινά των Χανίων».
«Οι αγώνες του για τη Δημοκρατία, η αντιδικτατορική του στάση και η προσφορά του στην πολιτική ζωή του τόπου αποτελούν πρότυπο για τις επόμενες γενιές», σημειώνει σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο του Γιάννη Κλωνιζάκη το Ποτάμι Χανίων, ενώ η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Χανίων επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «υπήρξε μέχρι το τέλος της ζωής του ενεργός πολίτης αγωνιζόμενος πάντοτε στους κόλπους της δημοκρατικής παράταξης».
Τα συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Γιάννη Κλωνιζάκη εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο εκλιπών διετέλεσε μέλος της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης με ψήφισμά της εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια του Γιάννη Κλωνιζάκη υπενθυμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο πρώην δήμαρχος είχε διατελέσει μέλος του Συμβουλίου της Ακαδημίας.
Ψήφισμα για τον θάνατο του Γιάννη Κλωνιζάκη εξέδωσε και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων στο οποίο εξαίρει την προσωπικότητα του εκλιπόντος.

haniotika-nea.gr