Η “Μεγάλη Επιγραφή” της Γόρτυνας και η συμβολή της στο σήμερα

Για την «Πρώτη γραπτή ευρωπαϊκή νομοθεσία στη Γόρτυνα και τη συμβολή της στο σήμερα» θα μιλήσει ο διακεκριμένος νομικός κ. Αντώνης Βγόντζας , την Τετάρτη 15 Απριλίου στις 6.30 το απόγευμα στο κέντρο ερευνών του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας στους Βώρους του δήμου Φαιστού.


Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που επιχειρούν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαράς και το Ίδρυμα «Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας», συνεχίζοντας τις προσπάθειες προστασίας και προβολής των μνημείων και πολιτιστικών αγαθών της Μεσαράς.
Πρόκειται για τις ενεπίγραφες πλίνθους και ιδιαίτερα τη λεγόμενη «Μεγάλη Επιγραφή» του 5ου π.Χ. αι. (480-450 π.Χ.) η οποία βρίσκεται εντοιχισμένη στον καμπύλο τοίχο του Ωδείου Γόρτυνας του 1ου π.Χ. αι. Αυτή αρχικά ήταν χαραγμένη στην εσωτερική επιφάνεια ενός κυκλικού τοίχου, ενός «ιερού κύκλου», διαμέτρου 33,30 μ. στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς της Γόρτυνας, εύκολα ορατή από όλους τους πολίτες.
Το Ωδείο σήμερα αποτελεί μαζί με τον ναό του Αγίου Τίτου τα κέντρο επίσκεψης του αρχαιολογικού χώρου της Γόρτυνας.. H Μεγάλη Επιγραφή, που ονομάστηκε και «βασίλισσα των επιγραφών» αποκαλύφθηκε με ανασκαφές των Ιταλών αρχαιολόγων F. Halbherr και L. Pernier στην περίοδο 1984-85, 1911-1914, στο χώρο που απαλλοτριώθηκε από τον Εκπαιδευτικό Σύλλογο Ηρακλείου και αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης αρχαιολόγων, επιγραφολόγων, ιστορικών αλλά και νομικών, με τεράστια απήχηση παγκοσμίως.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαράς με το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προστασία και προβολή του Ωδείου και της Επιγραφής. Μετά την πρώτη αναστήλωση του Ωδείου το 1920 από τον Έφορο Αρχαιοτήτων Ν. Χατζηδάκη, με δαπάνες της ελληνικής κυβέρνησης, επιχείρησαν μόλις το 1985-1986 την πρώτη επέμβαση συντήρησης και προστασίας του Ωδείου και του χώρου γύρω του στο πλαίσιο των έργων του Α ΄Προγράμματος Επιμόρφωσης στη Συντήρηση Μνημείων και Τεχνικές Ανασκαφών δημοσιεύοντας και τις σχετικές μελέτες…
Ο διαπρεπής Κρητικός νομικός κ. Βγόντζας, μέλος του ΠΣΜ, έχοντας μελετήσει την πρώτη πραγματικά γραπτή ευρωπαϊκή νομοθεσία που βρίσκεται στη Γόρτυνα θα παρουσιάσει την ιστορία της διάσωσης της Δωδεκαέλτου, και τη συνεισφορά των αρχαιολόγων , την ένταξή της στο ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο και τις αρχές και κανόνες της που παραμένουν πρωτοποριακοί ως σήμερα. Θα αναλύσει στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται σ΄αυτήν, όπως την Αρχή της Νομιμότητας, τα τεκμήρια της αθωότητας, τους κανόνες επιμέτρησης της ποινής, την Αποζημίωση για όσους άδικα στερήθηκαν την ελευθερία τους, το δικαίωμα της γυναίκας πάνω στην περιουσία της. Τέλος θα παρουσιάσει τη συνολική αξιολόγηση του αρχαίου κρητικού δικαίου σε σύγκριση με το αντίστοιχο της Αθήνας και της Σπάρτης.
«Στη σύγχρονη συγκαιρία η ομιλία του κ. Βγόντζα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο για αρχαιολόγους και νομικούς αλλά για όσους ενδιαφέρονται για τα αγαθά του διαχρονικού πολιτισμού της Κρήτης και τη συμβολή τους στον Ευρωπαϊκό», αναφέρει η κ. Δ. Βαλλιάνου.