Διαπαραταξιακή επιτροπή για το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Στη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα αναλάβει να ανοίξει το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης το οποίο είναι… αμπαλαρισμένο σε κούτες εδώ και χρόνια στο εσωτερικό της πύλης Μακάσι, αναμένεται να προχωρήσει ο Δήμος Ηρακλείου, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το σχετική εισήγηση κατέθεσε χθες προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αριστέα Πλεύρη, η οποία ζητά από κάθε δημοτική παράταξη να ορίσει εκπρόσωπο προκειμένου να συμμετέχει στην επίσημη παραλαβή του σπουδαίου αρχειακού υλικού του Μουσείου, που τόσο άδοξα έληξε η λειτουργία του. Στόχος της δημοτικής αρχής όπως τονίζει η κ. Πλεύρη, είναι η επαναλειτουργία του Μουσείου του οποίου τόσο σε χώρο κατάλληλο. Επίσης υπογραμμίζει την ανάγκη να αναδειχτεί το σπουδαίο αρχειακό υλικό για την τοπική ιστορία της Κρήτης, το οποίο συγκεντρώθηκε χάρη στην εθελοντική προσφορά δεκάδων συμπολιτών μας, οι οποίοι προσέφεραν οικογενειακά τους κειμήλια για να εκτεθούν και όχι για να χαθούν μέσα σε κούτες…

Όπως έχει γράψει και στο παρελθόν η “Π”, το Μουσείο Μάχης Κρήτης και Εθνικής Αντίστασης, εδώ και χρόνια υπήρχε μόνο στις …ενημερωτικές πινακίδες… και σε τουριστικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, αφού μετά την περιπέτεια της στέγασης του σε ακατάλληλο υπόγειο που πλημμύρισε, δεν δρομολογήθηκε η επαναλειτουργία του. Αντίθετα, η πρώην Δημοτική Αρχή, επέλεξε να απομακρύνει το αρχειακό υλικό και να το αποθηκεύσει μέσα σε κούτες μέσα στην πύλη Μακάσι, η οποία προφανώς δεν είναι κατάλληλος χώρος για τη στέγαση του. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να το μεταφέρει έστω για προσωρινή φιλοξενία σε μια δημοτική αίθουσα.

Οι χειρισμοί αυτοί προκάλεσαν την αγανάκτηση των ανθρώπων οι οποίοι είχαν γενναιόδωρα προσφέρει προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων τους για να στηρίξουν τη λειτουργία του Μουσείου και όχι για να παραμείνουν εγκαταλελειμμένα μέσα σε κούτες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σπουδαίο αυτό υλικό μαζεύτηκε με πολύ κόπο και προσπάθεια, καθώς οικογένειες συμπολιτών μας για να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών της Κατοχής, δώρισαν στο δήμο πολύτιμα κειμήλια με σκοπό να εκτεθούν και η τοπική κοινωνία αλλά και οι επισκέπτες της πόλης να γνωρίσουν την ιστορία του Ηρακλείου.

Σημειώνεται ότι εκθέματα του Μουσείου αποτελούν χίλιες -οι περισσότερες αυθεντικές- φωτογραφίες-εικόνες από τη μάχη της Κρήτης και την εθνική αντίσταση, διακόσια περίπου βιβλία, μονογραφίες, μελέτες των ιστορικών γεγονότων, από το 1941 έως το 1945, εκτοντάδες έγγραφα και διάφορα δημοσιεύματα τύπου. Επίσης περιλαμβάνει ποικίλα πολεμικά αντικείμενα (όπλα, εξαρτήματα, στολές, αντικείμενα καθημερινής χρήσης κ.λ.π.).

Πατρις Ηρακλείου