Πρωτοβουλία Πολιτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Επίκαιρη όσο ποτέ η διεκδίκηση του στρατοπέδου

markopoulou-stratopedo-2xsbmliu6rqa9ac9f5ds0aΤην εξ ολοκλήρου και χωρίς αντάλλαγμα παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, ζητά για μια ακόμα φορά η Πρωτοβουλία Πολιτών που εδώ και χρόνια έχει συσταθεί για το ζήτημα, επισημαίνοντας την ανάγκη το θέμα να απασχολήσει εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και τους βουλευτές του νομού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι εξελίξεις στον τόπο είναι ραγδαίες. Έχουμε μια νέα κυβέρνηση με κορμό ένα κόμμα της αριστεράς. Ωστόσο παρά τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, κάτι τέτοιο δεν είναι δεδομένο, αφού και το θέμα αυτό μπαίνει στο μικροσκόπιο. Ανάμεσα στις τελευταίες προτάσεις της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις προς το Eurogroup, που έγιναν αποδεκτές, συμπεριλαμβάνεται και η «αναθεώρηση των ιδιωτικοποιήσεων με σκοπό την βελτίωση των όρων τους, έτσι ώστε να μεγιστοποιούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη της πολιτείας, να παραχθούν έσοδα, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στις τοπικές οικονομίες, να προωθηθεί η εθνική οικονομική ανάκαμψη και να τονωθούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης». Και ενώ είχε αναγγελθεί η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ τώρα δηλώνεται ότι «θα ενοποιηθεί με διάφορες υπηρεσίες διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας με σκοπό την ανάπτυξη των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων και την αύξηση της αξίας κτήσης τους, αναθεωρώντας το καθεστώς χρήσης τους». Δεν κρύβουμε ότι μας προκαλεί τουλάχιστον ανησυχία η αλλαγή αυτή. Πρόσφατα μάλιστα υπήρξε τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομίας και Χανιώτη Γιώργου Σταθάκη για «επαναδιαπραγμάτευση» της συμφωνίας που αφορά στην πώληση του αεροδρομίου Χανίων, μία πώληση στην οποία είχε αντιδράσει σύσσωμη η χανιώτικη κοινωνία, μαζί και με την τότε αξιωματική αντιπολίτευση και τους τοπικούς εκπροσώπους της.

Η διεκδίκηση του στρατοπέδου σήμερα λοιπόν, έχει μεγάλη σημασία για το χανιώτικο λαό, όσο ποτέ, γιατί φοβόμαστε ότι η «αξιοποίηση» μπορεί να παρουσιαστεί πλέον με «πατριωτικό» πρόσωπο και με στόχο τη διάσωση της χώρας από τους δανειστές, τους «εταίρους» ή όπως αλλιώς ονομαστούν. Δεν θέλουμε να μπούμε σε καθαρά πολιτικές απόψεις, αφού η διεκδίκηση του στρατοπέδου για δημιουργία πάρκου αφορά όλο το χανιώτικο λαό ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα έχει ψηφίσει η καθεμία και ο καθένας μας. Είναι όμως προφανής η αναγκαιότητα παραχώρησης του στρατοπέδου, αφού η χανιώτικη κοινωνία έχει ανάγκη από χώρους που θα της δίνουν ανάσες ανάπαυσης, ψυχαγωγίας και άθλησης, χωρίς οικονομική ανταπόδοση, ιδίως σε μία περίοδο κρίσης που περνάμε όλοι σήμερα.

Δυστυχώς και η τοπική αυτοδιοίκηση με τον νέο «Καλλικρατικό» Δήμο είναι σε τραγική κατάσταση, με το οικονομικό να είναι κυρίαρχο πρόβλημα που καθορίζει τις όποιες αποφάσεις. Τα μεγάλα έξοδα και τα αναμενόμενα μειωμένα έσοδα δεν επιτρέπουν στους ΟΤΑ να σχεδιάσουν προγράμματα που θα καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες, έργα μη ανταποδοτικά και προγράμματα αναβάθμισης του δημόσιου χώρου. Επομένως, ούτε και η με οποιοδήποτε τρόπο «εξαγορά» του στρατοπέδου από το Δήμο είναι δυνατή, εκτός του ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν άδικη, αφού δικαιωματικά ο χώρος ανήκει στο χανιώτικο λαό, ως ανενεργό. Επίσης πιστεύουμε ότι δεν απαιτούνται μεγάλα έργα διαμόρφωσης του χώρου με τεράστιους προϋπολογισμούς, αλλά μια ήπια παρέμβαση για τη δημιουργία άλσους κυρίως με φυτεύσεις.

Έτσι θεωρούμε ότι η μόνη λύση είναι η διεκδίκηση του στρατοπέδου και η εξ ολοκλήρου και χωρίς αντάλλαγμα παραχώρησή του στην τοπική κοινωνία. Άμεσα θα πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να επικαιροποιήσει παλιότερη ομόφωνη απόφασή του, με αυτό το στόχο, που πιστεύουμε ότι είναι και ο πιο ρεαλιστικός. Επίσης νομίζουμε ότι το θέμα είναι αρκετά σοβαρό για να απασχολήσει και τους βουλευτές του Νομού, ιδίως τους νέους, που ήταν παρόντες όλα αυτά τα χρόνια που διεκδικούσαμε το στρατόπεδο.

agonaskritis.gr