Πρόσληψη χειριστών μηχανημάτων έργων ζητά ο δήμαρχος Αποκόρωνα

koukianakissΕπιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ.Νίκο Βούτση, απέστειλε ο Δήμαρχος Αποκόρωνα κύριος Χαράλαμπος Κουκιανάκης, σχετικά με την αναγκαιότητα άμεσης πρόσληψης χειριστών μηχανημάτων έργου, για τις ανάγκες του Δήμου.

Αναλυτικότερα η επιστολή έχει ως ακολούθως :

«Κύριε Υπουργέ,
Με την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας, σας μεταφέρω τις ειλικρινείς ευχές μου για καλή επιτυχία στο έργο σας. Ο δήμος Αποκορώνου ευελπιστεί σε εποικοδομητική συνεργασία με το υπουργείο σας, με στόχο την επίλυση σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν τον δήμο μας αλλά και ευρύτερα την αυτοδιοίκηση.
Κατανοώ ότι είναι ίσως λίγο πρόωρο να θέτουμε ζητήματα προς επίλυση, καθώς μόλις πριν λίγες ημέρες αναλάβατε την διοίκηση του Υπουργείου, αλλά είναι δεδομένο ότι η καθημερινότητα στους δήμους είναι πιεστική και υπάρχουν ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Θα ήθελα λοιπόν να ζητήσω την συνεργασία σας για ένα ζήτημα που ως δήμος Αποκορώνου θεωρούμε ότι είναι και δίκαιο και αντικειμενικά υλοποιήσιμο.
Ο δήμος μας διαθέτει ένα πολύ σημαντικό αριθμό μηχανημάτων, τα οποία αν βρίσκονται σε πλήρη καθημερινή αξιοποίηση είναι δυνατόν να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος καθημερινών αναγκών των δημοτών μας που αφορούν στην συντήρηση και αποκατάσταση του συνόλου του αγροτικού οδικού δικτύου, στην αποκατάσταση και συντήρηση του λοιπού δημοτικού οδικού δικτύου, στην άμεση επίλυση μικρών εκτάκτων τεχνικών ζητημάτων, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην αποκατάσταση ζημιών των δικτύων ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, στην πολιτική προστασία κ.α. ».

Στη συνέχεια τονίζεται:

«Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην αδυναμία του δήμου να αξιοποιήσει πλήρως αυτόν τον σημαντικό στόλο, καθώς διαθέτει μόνο 3 μόνιμους χειριστές για τα μηχανήματα αυτά. Το πρόβλημα είναι ακόμα εντονότερο καθώς ο ένας εκ των τριών χειριστών μας βρίσκεται σε μακρά άδεια ανάρρωσης με προοπτικές αναγκαστικής απόλυσης για λόγους υγείας. Ουσιαστικά λοιπόν βρισκόμαστε με 2 χειριστές για οκτώ μηχανήματα τα οποία σε καθημερινή βάση είναι αναγκαία να λειτουργούν σχεδόν στο σύνολό τους και να καλύπτουν ανάγκες του δήμου μας.
Το πρόβλημα προφανώς βρίσκεται στους περιορισμούς και στις διαδικασίες που αφορούν τις προσλήψεις είτε για μόνιμους είτε για εποχικούς (8μηνης διάρκειας) υπαλλήλους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο δήμος αναγκάζεται να υπολειτουργεί τα μηχανήματα που διαθέτει και να μην εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες των δημοτών του, ενώ παράλληλα αναγκάζεται να καλύψει μέρος των αναγκών του είτε με έκτακτες 2μηνες προσλήψεις, είτε κυρίως με αναθέσεις σε ιδιώτες που όμως έχουν μεγαλύτερο κόστος, υψηλότερη γραφειοκρατία και συγκεκριμένη διάρκεια.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα παραλογισμό, καθώς είναι προφανές ότι αν ο δήμος Αποκορώνου διέθετε επαρκή αριθμό υπαλλήλων χειριστών μηχανημάτων, τότε και τα μηχανήματά του θα αξιοποιούσε εξυπηρετώντας τις ανάγκες των δημοτών του και πόρους θα εξοικονομούσε.
Ως δήμαρχος βεβαιώνω ότι διαθέτουμε τους πόρους για την κάλυψη του κόστους μισθοδοσίας και επιπλέον καυσίμων και συντήρησης των μηχανημάτων που θα προκύψει, καθώς το κόστος αυτό είναι υποδεέστερο αυτού που τώρα διατίθενται σε εξωτερικές αναθέσεις (μισθώσεις & εργασίες). Σε κάθε περίπτωση βέβαια, με την πρόσληψη επιπλέον χειριστών θα είναι δεδομένη η αύξηση της παρεχόμενης υπηρεσίας στον δήμο μας, κάτι που είναι και το πραγματικά ζητούμενο σε ένα δήμο.
Εφόσον έχουμε θετική αντιμετώπιση του αιτήματός μας θα προχωρήσουμε στις σχετικές τροποποιήσεις του προϋπολογισμού, αναπροσαρμόζοντας τα έξοδά μας χωρίς να υπάρξει συνολικά αύξηση αυτών για τα συγκεκριμένα αντικείμενα που θα καλύπτει η πλήρης λειτουργία των μηχανημάτων μας.
Θεωρώ ότι το δημόσιο συμφέρον και η κοινή λογική επιβάλλουν την παράκαμψη των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων του άρθρου 11 παρ. 1 του Ν. 3833/2010 όπως τροποποιήθηκε από την παρ. 4α του άρθρου 3 Ν. 3899/2010 & αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 37 Ν. 3986/2011.
Άμεσα θα μπορούσε να δοθεί στον δήμο Αποκορώνου η δυνατότητα της πρόσληψης σε πρώτη φάση υπαλλήλων από τους 6 διοριστέους, (1 Χειρ. Μηχανημάτων, 1 Οδηγός, 1 Υδραυλικός, 2 Εργάτες & 1 Τεχνολόγος Πολιτικός Μηχανικός) της 1/671Μ/2008 προκήρυξης (ΦΕΚ 88/12-3-2009) του τέως Δήμου Βάμου, οι οποίοι έχουν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 462/Γ/7-6-2010 όπως διορθώθηκε με το ΦΕΚ 559/Γ/30-6-2010.
Στη συνέχεια χρειαζόμαστε την έγκριση να προχωρήσουμε στην διαδικασία πρόσληψης άλλων τριών (3) μονίμων υπαλλήλων χειριστών μηχανημάτων, με παράλληλη παροχή δυνατότητας πρόσληψης 3 εποχικών (8μηνων) για το ενδιάμεσο διάστημα έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης των μονίμων.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας και είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε σχετική διευκρίνιση».

haniotika-nea.gr