Συζητείται για Πρόεδρος Δημοκρατίας και η Ιωάννα Καρυστιάνη
Και το όνομα της συγγραφέως και αντιδικτατορικής αγωνίστριας, Ιωάννας Καρυστιάνη βρίσκεται στο τραπέζι του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Παρά την επιμονή δημοσιευμάτων ότι το όνομα τουΔημήτρη Αβραμόπουλου έχει «κλειδώσει» για την Προεδρία, το θέμα δεν έχει κλείσει για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συναρτάται άμεσα από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ.
Δηλαδή, στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν επιβεβλημένο ένα άνοιγμα προς τα δεξιά, με την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι μονομερές, αλλά αποτέλεσμα μιας ευρύτερης συναίνεσης για την πορεία των εθνικών θεμάτων.
Αν αυτή η ανταπόκριση δεν υπάρξει από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, τότε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται το ενδεχόμενο για Πρόεδρος να προταθεί ένα πρόσωπο που σηματοδοτεί ένα «νέο ύφος και ήθος» . Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν ότι η Ιωάννα Καρυστιάνη μπορεί να αποτελέσει μια θαυμάσια επιλογή.
Ποια είναι η Ιωάννα Καρυστιανη
Η Ιωάννα Καρυστιάνη γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης στις 8 Σεπτεμβρίου του 1952 σε μια πολύτεκνη οικογένεια. Ο πατέρας της Χρήστος είχε γεννηθεί στα Βουρλά και η μητέρα της Χριστίνα στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Έφθασαν στα Χανιά το 1922 ως πρόσφυγες μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Οι γονείς της έχασαν τους δύο πρώτους γιούς τους κατά τη διάρκεια της Κατοχής και μεγάλωσαν συνολικά επτά παιδιά μετά τον πόλεμο. Η Καρυστιάνη έζησε στα Χανιά μέχρι τα 18 που έφυγε για να σπουδάσει στη Νομική Σχολή Αθηνών.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών της ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση. Εξελέγη πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης Κρητών στις αρχές του 1973 και συνέβαλλε στη στροφή της Ένωσης σε πιο αριστερές θέσεις και την επαναφορά του ονόματος του περιοδικού που εξέδιδε η Ένωση στον προδικτατορικό του τίτλο “Ξαστεριά”, ο οποίος θεωρούταν τολμηρός για τις πολιτικές συνθήκες της εποχής .
Συμμετείχε επίσης αρχικά στην αντιΕΦΕΕ και στη συνέχεια στην Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας και πρωτοστάτησε στην κατάληψη της Νομικής. Για τη δράση της βασανίστηκε από τη Χούντα. Στη συνέχεια ήταν για κάποια χρόνια μέλος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ από το οποίο αργότερα αποχώρησε. Συνεχίζει όμως να πρόσκειται στην Αριστερά και πριν από τις εκλογές του 2004 δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή στήριξης του Συνασπισμού. Έχει δηλώσει πως κατά καιρούς της έχουν γίνει προτάσεις για να πολιτευθεί αλλά δεν ενδιαφέρεται να γίνει πολιτικός. Παίρνει όμως συχνά πολιτικές θέσεις μέσα από συνεντεύξεις της και ανοιχτές επιστολές.
Μετά τη δικτατορία δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά ως σκιτσογράφος και εικονογράφος με το ψευδώνυμο “Ιωάννα”. Συνεργάστηκε με την εφημερίδα “Ριζοσπάστης”, τα περιοδικά “Τέταρτο”, “Ένα“ και “Εικόνες” και με ξένες εφημερίδες. Είναι παντρεμένη με τον γνωστό Έλληνα σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, με τον οποίο βρίσκονται μαζί από το 1977 και κατοικούν στο Πολύδροσο. Έχουν δύο παιδιά, τον σκηνοθέτη, ηθοποιό και μουσικό Αλέξανδρο Βούλγαρη και τη σκηνοθέτιδα Κωνσταντίνα Βούλγαρη.
Το λογοτεχνικό έργο της Καρυστιάνη έχει βραβευθεί επανειλημμένα και τυγχάνει γενικά θετικής αποδοχής από την κριτική. Το μυθιστόρημα της “Μικρά Αγγλία” έχει επαινεθεί για τη γραφή του και τη χρήση του γλωσσικού ιδιώματος της Άνδρου, τους ζωντανούς δεύτερους χαρακτήρες του και το στέρεο ιστορικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο χτίζεται η ιστορία. Παράλληλα όμως έχει κατηγορηθεί από τον Δημοσθένη Κούρτοβικ πως το συγκεκριμένο έργο δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τα όρια της ηθογραφίας και καταλήγει να γίνεται ένα «συναισθηματικά εκλεπτυσμένο, αλλά χωρίς το ελάχιστο βάθος μελόδραμα».
thebest.gr