Ρεκόρ ψήφων στην Ζωή Κωνσταντοπούλου για την Προεδρία της Βουλής

zoi_33_1Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με 235 ψήφους και ρεκόρ αποδοχής για τη θέση στα κοινοβουλευτικά χρονικά της χώρας.

Ψήφισαν 298 βουλευτές και βρέθηκαν 61 άκυρα και δύο λευκά ψηφοδέλτια. “Βρίσκομαι εδώ όχι γιατί το θέλησε η τύχη αλλά γιατί εμάς επέλεξαν οι πολίτες της χώρας μας για να επιστρέψει στον τόπο η αξιοπρέπεια” είπε στον εναρκτήριο λόγο της η νέα Πρόεδρος της Βουλής και ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για τη στήριξή τους.

Υπενθυμίζουμε ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ είχαν ανακοινώσει ότι θα υπερψηφίσουν την υποψηφιότητά της.

Προτού ξεκινήσει η διαδικασία ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσαν τον πολιτικό τους όρκο ως βουλευτές – καθώς απουσίαζαν στο Βερολίνο για τη συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όταν τελέστη την Πέμπτη η ορκωμοσία της νέας Βουλής.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των αντιπροέδρων, των κοσμητόρων και των γραμματέων.

Για τις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων προτείνονται οι Αλέξης Μητρόπουλος (α’ αντιπρόεδρος), Γιάννης Μπαλάφας (β’ αντιπρόεδρος) και Δέσποινα Χαραλαμπίδου (γ’ αντιπρόεδρος). Από τη ΝΔ υποψήφιος αντιπρόεδρος είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Κοσμήτορες της Βουλής προτείνονται οι Νάσος Αθανασίου και Γιώργος Πάντζας. Για γραμματείς οι Παναγιώτα Δριτσέλη, Δανάη Τζίκα, Ζήσης Ζάννας και Βασίλης Τσίρκας.

Επίσης, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ορίστηκε ο Χρήστος Μαντάς και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Νίκος Φίλης, Θανάσης Πετράκος και Όλγα Γεροβασίλη.

Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Κώστας Αθανασίου, συντονιστής της ΕΕΚΕ ο Βασίλης Χατζηλάμπρου.

Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων θα ξεκινήσει τελικά το απόγευμα της Κυριακής (ώρα 18:00).

Την πρώτη ημέρα αναγιγνώσκονται οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στη συνέχεια διεξάγεται συζήτηση επ’ αυτών και τα μεσάνυχτα της Τρίτης 10 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
ekriti.gr