Κόμποστ από τα απορρίμματα των Χανίων! Διαθέσιμο στο εμπόριο το πρώτο κρητικό φυτόχωμα

31aΣτα γεωπονικά καταστήματα βρίσκεται το πρώτο κρητικό φυτόχωμα, που έχει ως πρώτη ύλη κόμποστ από τα απορρίμματα που συγκεντρώνονται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης  της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. στο Ακρωτήρι Χανίων!


Το προϊόν κυκλοφόρησε στην αγορά σε συσκευασίες των 20 και 50 λίτρων, ενώ επίσης υπάρχει και ειδική συσκευασία αποκλειστικά για τα οξύφιλα. Ετσι τόσο οι παραγωγοί καλλιεργειών (δενδρώδεις και κηπευτικά) όσο και οι πολίτες στα σπίτια τους θα μπορούν να χρησιμοποιούν ένα ντόπιο παράγωγο, προϊόν ανακύκλωσης.
«Το φυτόχωμα έχει κυκλοφορήσει εδώ και μία εβδομάδα και έχει αρχίσει να διατίθεται στους καταναλωτές. Υπάρχει μια καλή αποδοχή μέχρι στιγμής και βέβαια από τον Μάρτιο που θα ξεκινήσει η μεγαλύτερη κατανάλωση σε τέτοια προϊόντα πιστεύουμε ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο η ζήτησή του», είπε στα “Χ.Ν.” ο κ. Κώστας Λιονουδάκης, γεωπόνος, το κατάστημα του οποίου είναι ένα από τα πολλά στα οποία θα διατίθεται το φυτόχωμα.
Σύμφωνα με τον γεωπόνο, το χαρακτηριστικό του χανιώτικου φυτοχώματος είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ ποιοτικό προϊόν. «Η περιεκτικότητα σε κόμποστ το κάνει πολύ θρεπτικό και προσφέρει στα λουλούδια και τα φυτά ολοκληρωμένη θρέψη για αρκετό διάστημα (2 – 3 μήνες μετά τη φύτευση) και επειδή έχει μια πολύ καλή ανάμιξη με τύρφη, περλίτη, ελαφρόπετρα δεν “σβολιάζει”, δεν αφήνει μαύρα ζουμιά μετά το πότισμα και έχει συνεκτική δομή. Εχει δηλαδή όλα τα καλά στοιχεία ώστε τα φυτά μας να έχουν καλή παρουσία στις γλάστρες. Επίσης είναι κατάλληλο για λαχανικά, αλλά και για δέντρα, γκαζόν. Εχει δηλαδή μια ολοκληρωμένη χρήση», τονίζει ο κ. Λιονουδάκης.
Οι συσκευασίες του φυτοχώματος διατίθενται σε πολύ καλή τιμή, ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι πρόκειται για καθαρά ελληνικό και τοπικό προϊόν που θα μπορεί να αντικαταστήσει τα ανάλογα εισαγόμενα φυτοχώματα.
«Είναι ένα τοπικό προϊόν και είναι τιμητικό για την τοπική κοινωνία να ανακυκλώνει τα απόβλητά της και να μπορεί να τα επαναχρησιμοποιεί. Δεν το προτείνουμε μόνο για λόγους περιβαλλοντικούς, αλλά γιατί πραγματικά ανταγωνίζεται τα πολύ υψηλής ποιότητας φυτοχώματα», καταλήγει ο κ. Λιονουδάκης.
Η καταλληλότητα του φυτοχώματος πιστοποιείται από το Εργαστήρι Εδαφολογίας και Φυλλοδιαγνωστικής του Μ.Α.Ι.Χ. μετά από πολλούς μήνες εργαστηριακών αναλύσεων και ερευνών, ενώ η παραγωγή, συσκευασία και διακίνησή του γίνεται με συνεργασία της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. και της  χανιώτικης εταιρείας “Εξυπνη Συσκευασία Hellas”.

haniotika-nea.gr