Εκλογές 2015 – Έλληνες εφοπλιστές πρωταγωνιστές στη φυγή κεφαλαίων;

eurozone34«Είναι το 2015 έτος επιστροφής της δραχμής;» αναρωτιέται η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», η οποία στην ηλεκτρονική της έκδοση αφιερώνει τα πρώτα της θέματα στην Ελλάδα, τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη κατακλύζουν τις τελευταίες δύο ημέρες τον ξένο Τύπο, με αφορμή και την αποκάλυψη της επίσης γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» για φυγή 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες μέσα στο Δεκέμβριο.

Το γεγονός χαρακτηρίζεται ως «μίνι φυγή κεφαλαίων», καθώς επιχειρήσεις και καταθέτες απέσυραν 2,5 δισ. μέσα σε ένα μήνα σε σύγκριση μάλιστα με το Νοέμβριο, όταν το αντίστοιχο ποσό ήταν μόλις 200 εκατομμύρια ευρώ.

Η «Handelsblatt», ως αιτία, «βλέπει» το φόβο των πολιτών για μία πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, η οποία θα σηματοδοτήσει νέα, μεγαλύτερη φυγή κεφαλαίων.

Σύμφωνα, πάντως, με τον «Economist» πρωταγωνιστές μέχρι στιγμής στη φυγή κεφαλαίων φέρονται να είναι Έλληνες εφοπλιστές, δίνοντας μία ακόμα διάσταση στο θέμα. Οι -στην ουσία αφορολόγητοι- εκπρόσωποι του ελληνικού εφοπλισμού φέρονται ανήσυχοι από το ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου φόρου μεγάλης περιουσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον επικρατήσει στις εκλογές. Γι’ αυτό «ήδη αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τοπικές τράπεζες» αναφέρει. «Οι μικροί καταθέτες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους» σημειώνει επαναφέροντας στη συζήτηση μία επανάληψη του κουρέματος καταθέσεων, που επιβλήθηκε στην Κύπρο το 2013.

Υπενθυμίζεται ότι και στην περίπτωση της Κύπρου, δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο έκαναν λόγο για μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων από λογαριασμούς σε κυπριακές τράπεζες, οι οποίοι ανήκαν σε ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί το «κούρεμα».

Στην περίπτωση που το δημοσίευμα του «Economist» επαληθευτεί, οι Έλληνες εφοπλιστές θα έχουν συμβάλει τα μέγιστα στη δημιουργία κλίματος οικονομικής αστάθειας και τρομοκράτησης που επιχειρείται από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμα φορά ότι ο πατριωτισμός τους και η στήριξη στην ελληνική οικονομία εξαρτάται από την ικανοποίηση των στενών επιχειρηματικών τους συμφερόντων.

Τα μηνύματα που στέλνουν οι δανειστές είναι σαφή:  «Τόσο στο Βερολίνο όσο και στις Βρυξέλλες το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ εξετάζεται πλέον νηφάλια. Αυτό που πριν από τρία χρόνια θα μπορούσε να πυροδοτήσει πανευρωπαϊκό πανικό και φυγή κεφαλαίων με ρυθμούς ντόμινο, σήμερα θεωρείται εφικτό. ‘Αν κερδίσει ο Τσίπρας και θελήσει να παίξει… πόκερ, τότε η Ελλάδα θα επιστρέψει στη δραχμή’ αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι των Βρυξελλών» τονίζει η «Handelsblatt». Μάλιστα, δεν αποκλείει ότι σημάδια ενός πραγματικού bank-run και μίας κατάρρευσης του ελληνικού χρηματιστηρίου να καθορίσουν την εκλογική προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου πάντως, η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι τα αποτελέσματα κάθε δημοσκόπησης από την Ελλάδα είναι «καυτά νέα για την Ευρώπη».

newsbomb.gr