Αλλαγές στη φορολογία: Ποιοι φόροι αυξάνονται και ποιοι μειώνονται το 2015

foroi2015Συνολικά 12 αλλαγές στο φορολογικό σύστημα αναμένεται να φέρει η νέα χρονιά. Από το 2015 οι φορολογούμενοι θα δουν φόρους να μειώνονται, ελαφρύνσεις και απλοποιήσεις σε αρκετές διαδικασίες, θα δουν όμως και φόρους να παίρνουν την ανιούσα.

Μία από τις πρώτες και σημαντικές αλλαγές του 2015 θα είναι αυτή στη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που καταβάλλουν μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Η εξέλιξη αυτή θα είναι θετική, καθώς οι φορολογούμενοι που έχουν μισθούς και συντάξεις άνω των 12.000 ευρώ θα δουν αύξηση στο μηνιαίο εισόδημά τους από 39 έως και 1.200 ευρώ.

Δεύτερη αλλαγή είναι αυτή της κατάργησης του αντικειμενικού προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος καθώς και η φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, που είχε ως συνέπεια το εισόδημα να είναι αφορολόγητο μέχρι τα 9.550 ευρώ.

Από το 2015 τα εισοδήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων θα φορολογούνται με 13% από το πρώτο ευρώ, αφού έχουν αφαιρεθεί οι παραγωγικές δαπάνες τους από τα ακαθάριστα έσοδά τους.

Ο νέος χρόνος θα φέρει αλλαγές και στις αποδείξεις, καθώς μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν θα χρειαστεί να συγκεντρώσουν το 25% του εισοδήματός τους σε αποδείξεις, αλλά το 10%.

Αν δεν καταφέρουν να καλύψουν το 10% του εισοδήματος με αποδείξεις το «ακάλυπτο» ποσό εξακολουθεί να φορολογείται με 22%.

Επίσης, καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος που επιβαλλόταν μέχρι και το 2014 με συντελεστή 1,5% στα εισοδήματα τα οποία προέρχονταν από εκμισθώσεις κατοικιών μέχρι 300 τ.μ. και με συντελεστή 3% στα εισοδήματα που προέρχονταν από εκμισθώσεις κατοικιών άνω των 300 τ.μ. ή από εκμισθώσεις κτισμάτων επαγγελματικής στέγης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το όφελος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων κυμαίνεται από τα 180 έως 360 ευρώ.

Επίσης, στα θετικά νέα για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα του 2015 συγκαταλέγεται και η αναστολή από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως και την 31η Δεκεμβρίου του 2016 της εφαρμογής των ρυθμίσεων για την επιβολή φόρου στην υπεραξία που προκύπτει από τις πωλήσεις ακινήτων.

Το 2015 όμως φέρνει και αλλαγές που θα επιβαρύνουν την τσέπη των φορολογουμένων.

Μία από αυτές είναι η αύξηση από 10% σε 11% του συντελεστή φορολόγησης για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος από ακίνητα που μπορεί να οδηγήσει σε επιβάρυνση μέχρι τα 120 ευρώ για έναν ιδιοκτήτη εκμισθούμενου ακινήτου.

Επιβάρυνση θα φέρει και το ότι από τη νέα χρονιά το ετήσιο εισόδημα ενός φορολογουμένου που προέρχεται από ακίνητα στο σύνολό του ή κατά το μεγαλύτερο μέρος του (κατά ποσοστό άνω του 50%), τότε εφόσον τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, τα ΙΧ αυτοκίνητα και τα σκάφη που κατέχει προσδιορίζουν εισόδημα μεγαλύτερο του δηλωθέντος, το τεκμαρτό αυτό εισόδημα θα φορολογείται ως «κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα» με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και με συντελεστή 33% πάνω από τα 50.000 ευρώ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το money-money.gr.

Αυξήσεις στη φορολογία θα δουν και οι μισθωτοί με μπλοκάκι, καθώς τα εισοδήματα του 2014 από το μπλοκάκι θα φορολογηθούν υποχρεωτικά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%, ενώ θα πληρώσουν και τέλος επιτηδεύματος αυξημένο από τα 500 στα 650 ευρώ.

Όσοι φορολογούμενοι ήταν φοιτητές ή άνεργοι μη εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ το 2014 και είχαν εισοδήματα πολύ χαμηλά προερχόμενα από περιστασιακή απασχόληση ή απέκτησαν πολύ χαμηλά εισοδήματα από τόκους καταθέσεων θα φορολογούνται για τεκμαρτά εισοδήματα τα οποία θα προσδιορίζονται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Οι φόροι που θα καλούνται να πληρώσουν θα υπολογίζονται με 26% από το πρώτο ευρώ των τεκμαρτών εισοδημάτων, για όσους έχουν αποκτήσει εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση και με 26% επί της πρόσθετης διαφοράς εισοδήματος που θα προσδιορίζουν τα τεκμήρια διαβίωσης, για όσους έχουν δηλώσει μόνο εισοδήματα από τόκους.

Επίσης, με το νέο χρόνο θα παρακρατείται επιπλέον φόρος από τους μισθούς υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν παροχές σε είδος, εφόσον αυτές δεν αποσκοπούν στο να υποβοηθήσουν την εκτέλεση της εργασίας τους.

Τέλος, το 2015 περίπου 450.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που κατά την διάρκεια του 2014 είχαν συνολικά ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ, απαλλάσσονται από την υποχρέωση είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ στο Δημόσιο.

 

action24.gr