Ελληνικές Τράπεζες διατηρούν υποκαταστήματα σε φορολογικούς παραδείσους

offshoreΣτα 15 δισ. ευρώ ετησίως φτάνουν οι απώλειες για την Ελληνική οικονομία, εξαιτίας της φοροδιαφυγής όπως προκύπτει από τη δημοσιοποίηση των πεπραγμένων της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έδωσε στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας Γιώργος Σούρλας.

Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr «Εξέχουσα» θέση στην έκθεση έχουν Τραπεζικοί Ελληνικοί όμιλοι όπου σύμφωνα πάντα με τον κ.Σούρλα έχουν ιδρύσει υποκαταστήματα Offshore στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους

Στην έκθεση αναφέρονται επίσης χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως αυτό του λαθρεμπορίου καυσίμων, ενώ ξεχωριστός φάκελος έχει σχηματιστεί για τη νοθεία στα καύσιμα των ενόπλων δυνάμεων που φτάνει μέχρι το 69%

Ειδικότερα στην απολογιστική έκθεση της διετίας 2012- 2014 που έδωσε στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Σούρλας ως προς το σκέλος της διαφάνειας επιφυλάσσει σημαντικά στοιχεία για τον τομέα του λαθρεμπορίου καυσίμων, των offshore εταιρειών αλλά και το φαινόμενο των πλαστών και εικονικών στοιχείων.

Στην έκθεση αυτό που ξεχωρίζει είναι η αναφορά ότι ακόμα και ελληνικές τράπεζες έχουν ιδρύσει υποκαταστήματα σε φορολογικούς παραδείσους, προσφέροντας off shore τραπεζικές υπηρεσίες στους πελάτες τους, τις οποίες μάλιστα και διαφημίζουν. Για το ζήτημα των offshore εταιρειών, επισημαίνεται από τον Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας ότι ελληνικές τράπεζες, έχοντας ιδρύσει υποκαταστήματα σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί από τον ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ ως φορολογικοί παράδεισοι, προσφέρουν σε μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας σειρά offshore τραπεζικών υπηρεσιών. Τουλάχιστον έξι τραπεζικοί όμιλοι έχουν εκδώσει τέτοιους τίτλους και το αποδίδουν στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τον διεθνή ανταγωνισμό.

Ως προς τη φορολογική τους αντιμετώπιση, επισημαίνεται ότι οι μέτοχοι των offshore απαλλάσσονται από φόρο κληρονομιάς, δωρεών και μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας ενώ κατοχυρώνεται η ανωνυμία των μετόχων. Η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας προτείνει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τις εταιρείες στην Ελλάδα ώστε να αποτρέπεται η δραστηριότητα μέσω των offshore, να φορολογούνται οι Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι της χώρας και στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά τους που προκύπτει από δραστηριότητα offshore εταιρειών. Προτείνεται επίσης, όσον αφορά στις εισαγωγές προϊόντων, να θεωρείται νόμιμο το τιμολόγιο που εκδίδεται από την προμηθεύτρια εταιρεία απευθείας στον συναλλασσόμενο και όχι μέσω offshore, να είναι υποχρεωμένοι οι των offshore να δηλώσουν προέλευση των χρημάτων τους και να φορολογούνται όπως όλοι οι άλλοι πολίτες και οι επιχειρηματίες.

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που πρέπει να γίνει άμεσα είναι ο έλεγχος των offshore, καθώς υπολογίζεται ότι οι φόροι θα είναι πάνω από 2 δισ. ευρώ.

news247.gr