Τα 25 σημεία – SOS των δηλώσεων

«Αντιμέτωποι» με την εφορία βρίσκονται από σήμερα περίπου 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες και εισοδηματίες.

Μέχρι και τις 26 Απριλίου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου, οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να καταθέσουν ή να αποστείλουν στην εφορία τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Πριν από την αποστολή, ρίξτε μια τελευταία ματιά και ελέγξτε τα 25 σημεία προκειμένου να αποφύγετε τα πήγαινε – έλα στην Εφορία για διορθώσεις ή για προσκόμιση νέων αποδεικτικών στοιχείων.

Τα 25 σημεία - SOS των δηλώσεων

1 Αν είστε παντρεμένοι, ελέγξτε αν σημειώσατε την ένδειξη «Εγγαμος». Επίσης, γράψτε υποχρεωτικά τα στοιχεία της συζύγου με την οποία υποβάλλετε κοινή δήλωση ανεξαρτήτως από τα αν έχει εισοδήματα ή περιουσία.

2 Αν η σύζυγος δεν έχει ΑΦΜ, βεβαιωθείτε ότι αφήσατε κενό το σχετικό τετραγωνίδιο και δεν γράψατε τον αριθμό της ταυτότητάς της.

3 Χωρισμένοι, ανύπαντροι, χήροι δεν σημειώνουν την ένδειξη έγγαμος.

4 Οι σύζυγοι – γυναίκες που δηλώνουν ανεπάγγελτες, εάν έχουν εισόδημα από ενοίκια, υποχρεωτικά πρέπει στη δήλωση να αναγράφουν τον ΑΦΜ τους.

5 Ελέγξτε αν είναι σωστός ο δήμος που είστε εγγεγραμμένος την 31.12.2009. Το πεδίο αυτό είναι προεκτυπωμένο και αφορά τον δήμο που χορηγεί πιστοποιητικά και όχι τον δήμο της κατοικίας. Το πεδίο αυτό δεν συμπληρώνεται από αλλοδαπούς.

6 Προαιρετική η αναγραφή του αριθμού του κινητού τηλεφώνου.

7 Εκτός από το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, οι επιτηδευματίες συμπληρώνουν και συνυποβάλλουν το έντυπο Ε3 με βάση το οποίο προσδιορίζονται τα καθαρά κέρδη.

8 Οι σύζυγοι συμπληρώνουν ξεχωριστά έντυπα Ε3, αν και οι δύο είναι υπόχρεοι στην υποβολή του λόγω επαγγέλματος.

9 Τα καθαρά κέρδη των ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας του ΚΒΣ υπολογίζονται μόνο λογιστικά, δηλαδή με βάση τα πραγματικά έσοδα και έξοδά τους.

10 Μόνο τη λογιστική μέθοδο θα χρησιμοποιήσουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να προσδιορίσουν τα καθαρά κέρδη που απέκτησαν το 2009.

11 Οι φορολογούμενοι που πήραν το 2009 στεγαστικό δάνειο, έχουν την ευκαιρία να μειώσουν τον φόρο, καθώς ως έκπτωση αναγνωρίζεται το 40% των τόκων, ακόμη και αν το δάνειο αφορά σε απόκτηση δευτερεύουσας κατοικίας ή εξοχικού ή επαγγελματικής στέγης.

Το ποσοστό μείωσης του φόρου υπολογίζεται στους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου ή του συνόλου των δανείων και των δύο συζύγων ως 350.000 ευρώ. Εξαιρούνται τα νέα δάνεια για αποπληρωμή παλιών. Από τις δηλώσεις του 2011 η έκπτωση περιορίζεται στο 20% για δάνειο μέχρι 200.000 ευρώ και αγορά πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τ.μ.

12 Στις φετινές δηλώσεις, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να προσκομίσουν αποδείξεις από κομμωτήρια, δεξιώσεις, ταβέρνες, εστιατόρια, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, σχολές χορού, γυμναστήρια, ωδεία κ.λπ. για να έχουν έκπτωση φόρου. Οι φορολογούμενοι μπορούν να προσκομίσουν αποδείξεις συνολικής αξίας έως 20.000 ευρώ για να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημα έως και κατά 8.000 ευρώ (σ.σ.: το 40% επί του ποσού των αποδείξεων που θα συγκεντρωθεί). Από τις δηλώσεις του επόμενου έτους, η έκπτωση αυτή χάνεται αφού οι αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών θα αξιοποιηθούν μόνο για την εξασφάλιση του αφορολογήτου ορίου.

13 Μεγαλύτερη έκπτωση φόρου θα έχουν όσοι προσκομίσουν αποδείξεις από γιατρούς και δικηγόρους. Φέτος, τα έξοδα σε γιατρούς και δικηγόρους αφαιρούνται εξ ολοκλήρου από το φορολογητέο εισόδημα. Για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2011 η έκπτωση για δικηγόρους «ψαλιδίζεται».

14 Οι επιτηδευματίες θα έχουν και φέτος τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τη διαδικασία της «αυτοπεραίωσης», δηλαδή να κλείσουν χωρίς έλεγχο τη χρήση του 2009.

15 Φέτος, θα είναι η τελευταία χρονιά που οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να συμπληρώσουν τη δήλωσή τους χωρίς το άγχος των τεκμηρίων. Με τα νέα τεκμήρια που προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο, πολλοί επαγγελματίες θα αναγκαστούν να εμφανίσουν στην εφορία υψηλότερα εισοδήματα για να καλύψουν τα τεκμήρια.

16 Το Ε9 θα υποβληθεί στην περίπτωση που το 2009 άλλαξε η περιουσιακή (αγορά ή πώληση ή μεταβίβασης ακινήτου) ή η οικογενειακή κατάσταση (γάμος, διαζύγιο, ενηλικίωση παιδιού ή θάνατος).

17 Ο υπολογισμός του φόρου για τους εμποροβιοτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες θα γίνει με το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ. Στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 10.500 έως τα 12.000 ευρώ εξακολουθεί να επιβάλλεται συντελεστής 15%. Στο κλιμάκιο εισοδήματος από τα 12.000 έως τα 30.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου είναι μειωμένος σε 25%. Πάνω από τα 30.000 ευρώ και μέχρι τα 75.000 ευρώ ισχύει συντελεστής μειωμένος από 35%, ενώ πάνω από τα 75.000 ευρώ διατηρείται το 40%.

18 Για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν την ηλεκτρονική οδό εφόσον διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης.

19 Ελέγξτε όλα τα δικαιολογητικά που πρέπει να ανταποκρίνονται σε κάθε δαπάνη ή εισόδημα.

20 Τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν τη φορολογική δήλωση πρέπει να είναι διατυπωμένα στην ελληνική γλώσσα. Εάν έχουν εκδοθεί σε άλλη γλώσσα πρέπει να είναι μεταφρασμένα από οποιαδήποτε αρχή που έχει σχετικό δικαίωμα.

21 Επισυνάψτε τα δικαιολογητικά αγοράς όπως τιμολόγια για αγορά αυτοκινήτου, φωτοαντίγραφο συμβολαίου αγοράς ακινήτου κ.λπ.

22 Επισυνάψτε τα αποδεικτικά όπως βεβαίωση σχολής ή βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ για τα προστατευόμενα παιδιά προκειμένου να έχετε αυξημένο αφορολόγητο (12.000 ευρώ για ένα παιδί, 13.000 ευρώ για δύο και 21.000 ευρώ για τρία, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον).

23 Τα έξοδα για την αγορά φαρμάκων δεν περιλαμβάνονται στις ιατρικές δαπάνες.

24 Εκπτωση φόρου έως 240 ευρώ για τις δαπάνες ενοικίων και διδάκτρων.

25 Στα 1.200 ευρώ ανέρχεται το ανώτατο όριο έκπτωσης από το εισόδημα της δαπάνης για ασφάλιστρα ζωής. Οι ημερομηνίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ελεύθερων επαγγελματιών, εμποροβιοτεχνών και εισοδηματιών

[ethnos.gr]