«Ώρα μηδέν» για τις συγχωνεύσεις των τραπεζών

Τρεις μεγάλες τράπεζες, η HSBC Bank Plc, η Deutsche Bank AG London Branch και η Lazard Frères SAS, θα αναλάβουν να λύσουν τον γρίφο των τραπεζικών συγχωνεύσεων και να συμβάλλουν στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, όπως αποφάσισε σήμερα η διυπουργική επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο σκέλος του έργου των συμβούλων εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί περί τα μέσα Σεπτεμβρίου. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση θα κληθεί αρχικά να αξιολογήσει τις στρατηγικές μελέτες και τους οικονομικούς ελέγχους που θα ασκήσει η νέα τρόικα στις τράπεζες και εν συνεχεία να διατυπώσει ένα ενιαίο πρόγραμμα για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του τραπεζικού συστήματος.

Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών επεσήμαναν ότι η αποστολή της νέας -τραπεζικής αυτή τη φορά- τρόικας θα είναι διττή: αφενός καλείται να γνωμοδοτήσει τόσο για την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την απόκτηση της ΑΤΕbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου όσο και για την πρόταση της ΑΤΕbank να συγχωνευθεί με το Τ.Τ., το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Τράπεζα Αττικής.

Αφετέρου, θα εκπονήσει μελέτη για τη μεταρρύθμιση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κορμού, ανοίγοντας τον δρόμο των αποκρατικοποιήσεων για όλες εκείνες τις τράπεζες, στις οποίες ενυπάρχει άμεσος ή έμμεσος έλεγχος από πλευράς του Δημοσίου, ενώ θα ξεκινήσει και ο χορός των συγχωνεύσεων για ιδιωτικούς τραπεζικούς ομίλους.

ολόκληρο το άρθρο εδω