Ολο το πόρισμα για το πάρτι στην ΠΑΣΕΓΕΣ
Οργιο σπατάλης και κακοδιαχείρισης στην ΠΑΣΕΓΕΣ αποτυπώνεται στο πόρισμα-φωτιά των ελεγκτών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος».
Μποναμάδες, πλούσια εφάπαξ, συνταξιοδοτήσεις-μαϊμού, δωρεάν κινητά ακόμη και στα χρόνια της κρίσης εμπεριέχονται στο πολυσέλιδο πόρισμα που εστιάζει στην περίοδο 2001-2011 και διαπιστώνει ανυπαρξία κανονισμού προμηθειών αλλά και πλήρη ανεπάρκεια ελέγχου δαπανών.
Από τον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει ότι από τα ταμεία της ΠΑΣΕΓΕΣ καλύπτονταν δαπάνες για ενοίκιο και κοινόχρηστα της οικίας του προέδρου στον Χολαργό, αγορά πολυτελούς αυτοκινήτου μάρκας Lexus 3.000 κυβικών και αξίας 67.000 ευρώ για τις μετακινήσεις του προέδρου, έξοδα λειτουργίας οργάνων της Διοίκησης, όπως εδέσματα και πιστωτική κάρτα προέδρου, διάφορα απρόβλεπτα έξοδα για αγορές λουλουδιών, κινητών τηλεφώνων, δαπάνες για πρωτοχρονιάτικα φλουριά, έξοδα για εκδηλώσεις Τσικνοπέμπτης, Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Στη λίστα με τις δαπάνες που εμπεριέχονται στο πόρισμα γίνεται αναφορά για έξοδα κίνησης και αποζημιώσεων υπαλλήλων χωρίς να τα δικαιούνται, έξοδα της ΠΑΣΕΓΕΣ σε μη ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν τον ίδιο τόπο κατοικίας και ενδεχομένως συγγενική σχέση, διευκολύνσεις με σημαντικά χρηματικά ποσά σε εταιρείες στις οποίες συμμετείχε (ΚΕΚ ΠΑΣΕΓΕΣ, Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου κ.ά.).
Στη διάρκεια της περιόδου που τέθηκε στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η ΠΑΣΕΓΕΣ δαπάνησε πάνω από τρία εκατομμύρια για τη λειτουργία του γραφείου Βρυξελλών, καταβάλλοντας, εκτός των άλλων, για τους τρεις εργαζομένους που απασχολούνταν εκεί διάφορες εισφοροκρατήσεις και επιδόματα, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία του Βελγίου, παρότι σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Υγείας προς την ΠΑΣΕΓΕΣ και το ΙΚΑ εξαιρούνταν από το βελγικό σύστημα κοινωνικής ασφάλειας και δεν υπήρχε λόγος να επιβαρύνεται η οργάνωση.
Η εκκαθάριση όλων των εξόδων γινόταν με αποστολή των σχετικών δικαιολογητικών χωρίς περαιτέρω έλεγχο από την οικονομική υπηρεσία.
Από το 2001 μέχρι το 2011 αποχώρησαν 68 υπάλληλοι, κοστίζοντας 3,5 εκατ. ευρώ. Η αποχώρηση υπαλλήλων με κίνητρα εξόδου γινόταν με καταβολή του 100% της αποζημίωσης και όχι του 75% βάσει νόμου. Δίνονταν ποσά για εξαγορά στρατιωτικής θητείας και καθαρά ποσά 4.522 για τις γυναίκες.
Το 2012 αποχώρησαν τρία στελέχη, λαμβάνοντας κίνητρα εξόδου, και επαναπροσλήφθηκαν με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Για την κάλυψη μάλιστα της δαπάνης των αποζημιώσεων η ΠΑΣΕΓΕΣ σύναψε δάνειο με τραπεζικά ιδρύματα.
Στο πόρισμα αναφέρεται επίσης ότι παραχωρήθηκε στην ΠΑΣΕΓΕΣ αγρόκτημα για την ανέγερση συνεταιριστικής σχολής δωρεάν, όπου ενώ μέχρι το 2007 η οργάνωση μέσω του ΚΕΚ ΠΑΣΕΓΕΣ διοργάνωνε εκπαιδευτικά σεμινάρια, προγράμματα κατάρτισης κ.λπ., με αντικείμενο τον αγροτικό τομέα, το 2014 η οργάνωση σύναψε σύμβαση με εταιρεία συμβούλων για την παροχή υπηρεσιών αξιοποίησης του κτιριακού συγκροτήματος στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας δηλώνει (Mega) ότι όλες οι δαπάνες έχουν εγκριθεί ομόφωνα από τις γενικές συνελεύσεις. Οσο για το πολυτελές αυτοκίνητο, ανέφερε ότι «δεν είναι από τα δικά σας λεφτά ή του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά των αγροτών»! Αναφορικά με τις δαπάνες για τις γαλοπούλες και τα φλουριά, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ υποστηρίζει ότι αυτές οι δαπάνες και οι παροχές ήταν προς τους εργαζομένους.
Χωρίς έλεγχο τα έξοδα του γραφείου στις Βρυξέλλες
Τρία εκατομμύρια ευρώ δαπάνησε η ΠΑΣΕΓΕΣ για τη λειτουργία του γραφείου Βρυξελλών, καταβάλλοντας όμως, εκτός των άλλων, για τους τρεις εργαζομένους που απασχολούνταν εκεί διάφορες εισφοροκρατήσεις και επιδόματα σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία του Βελγίου, παρότι σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Υγείας προς την ΠΑΣΕΓΕΣ και το ΙΚΑ εξαιρούνταν από το βελγικό σύστημα κοινωνικής ασφάλειας και δεν υπήρχε λόγος να επιβαρύνεται η οργάνωση.
Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι οι δαπάνες και η διαχείριση εν γένει των διαφόρων οικονομικών συναλλαγών του γραφείου Βρυξελλών φαίνεται να γίνεται από υπηρετούντα υπάλληλο στο εν λόγω γραφείο, ενώ αρμόδια υπηρεσία για την οικονομική διαχείριση όλων των υπηρεσιακών μονάδων της ΠΑΣΕΓΕΣ, σύμφωνα με τον οργανισμό, είναι η Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης. Η μετέπειτα εκκαθάριση όλων των εξόδων γινόταν με αποστολή των σχετικών δικαιολογητικών χωρίς περαιτέρω έλεγχο.
Στις δαπάνες των 3 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται η μισθοδοσία, τα έξοδα ενοικίου του γραφείου, οι κοινόχρηστες δαπάνες, ο φόρος ακίνητης περιουσίας, ο δημοτικός και περιφερειακός φόρος, δαπάνες ταξιδιών και διάφορα άλλα έξοδα.
Ωστόσο, κατά δήλωση του Φορέα στην ελεγκτική ομάδα, ουδέποτε τέθηκε στη νομική υπηρεσία του Φορέα, ούτε έγινε σχετικό έγγραφο του Φορέα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του βελγικού κράτους για την υποχρέωση αυτού ως προς τον φόρο ακίνητης περιουσίας, τον κοινοτικό (δημοτικό) φόρο και τον περιφερειακό φόρο.
Ολα πληρωμένα για τον πρόεδρο
Ολες οι δαπάνες και τα προσωπικά έξοδα του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτου Καραμίχα, ύψους 184.819 ευρώ, στη διάρκεια της περιόδου 2001-2011, καλύφθηκαν, σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τα ταμεία της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Πρόκειται για δαπάνες που αφορούν το ενοίκιο και τα λειτουργικά έξοδα του διαμερίσματος όπου διαμένει ο πρόεδρος της οργάνωσης Τζανέτος Καραμίχας στην περιοχή του Χολαργού, αλλά και για δαπάνες που πραγματοποιούσε με τη χρήση πιστωτικής κάρτας.
Παράλληλα, όπως διαπιστώνεται από το πόρισμα, η διοίκηση του αγροτικού συνδικαλιστικού οργάνου προχώρησε στην αγορά υπερπολυτελούς αυτοκινήτου μάρκας Lexus, κυβισμού 3.000 ίππων και αξίας 67.000 ευρώ για τις μετακινήσεις του προέδρου του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Η δαπάνη ενοικίου είναι 60.670 ευρώ για την περίοδο 2006-2011, ενώ πέραν της λίστας με τα λειτουργικά έξοδα για το διαμέρισμα (κοινόχρηστα 4.559 ευρώ, ρεύμα 2.329 ευρώ, ύδρευση 1.159 ευρώ και καθαρίστρια 11.518 ευρώ), αναφέρονται δαπάνες για πιστωτική κάρτα προέδρου ύψους 103.096 ευρώ.
Χωρίς δήλωση
Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, σύμφωνα με τον νόμο υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης έχουν ο πρόεδρος, τα μέλη του ΔΣ και ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ. Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι δεν υπέβαλλαν δήλωση και συγκεκριμένα:
• Για την εφαρμογή των διατάξεων στάλθηκε σχετικό έγγραφο από τη νομική υπηρεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ, προς τη Διεύθυνση Αγροτικού Συνεργατισμού και Ομαδικών Δραστηριοτήτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς να λάβουν σχετική απάντηση.
• Αν και υπήρχε σχετική υποχρέωση της αρμόδιας Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης της ΠΑΣΕΓΕΣ, για την αποστολή καταλόγου των ελεγχόμενων προσώπων, από το έτος 2006 και μετά προς την αρμόδια επιτροπή, σύμφωνα με τον νόμο 3213/2003 όπως ισχύει, αυτό δεν έγινε ποτέ παρά μόνο για το έτος 2013.
Δαπάνες αμπελιού και Τσικνοπέμπτης!…
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πορίσματος, προκύπτουν δαπάνες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ την περίοδο 2001-2011 που είχαν καταχωριστεί σε λογαριασμό που έφερε τον τίτλο «Διάφορα απρόβλεπτα έξοδα».
Συγκεκριμένα στον εν λόγω λογαριασμό έχουν καταχωριστεί διάφορα έξοδα για πρωτοχρονιάτικα φλουριά, γαλοπούλες, αρνιά, εκδηλώσεις Τσικνοπέμπτης, εκδρομές, αγορές λουλουδιών και εδεσμάτων, έξοδα αμπελιού και κοπή χόρτων, συνολικού ύψους 246.074 ευρώ.
• 9.663 ευρώ για φλουρί
• 13.540 ευρώ για αρνιά Πάσχα
• 97.562 ευρώ για γαλοπούλες
• 11.822 ευρώ για έξοδα αμπελιού και κοπή χόρτων
• 1.964 ευρώ για εορταστικά καλάθια
• 5.459 ευρώ για έξοδα Τσικνοπέμπτης και κοπή πίτας
• 880 ευρώ για εκδρομές
• 38.339 ευρώ για έξοδα γραφείου Βρυξελλών
• 66.862 ευρώ για λοιπά έξοδα
Στο πόρισμα μάλιστα σημειώνεται ότι τα δώρα για γαλοπούλα και αρνί Πάσχα, ποσού 250 ευρώ και 100 ευρώ αντίστοιχα ανά υπάλληλο, χορηγούνται χωρίς αποφάσεις του ΔΣ, πέραν των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα που λαμβάνουν από τις ΣΣΕ.
Στο πόρισμα εντοπίζεται και άλλος λογαριασμός που αφορά σε έξοδα λειτουργίας οργάνων Διοίκησης. Σε αυτόν καταχωρίζονται οι δαπάνες κυλικείου χωρίς αποφάσεις του ΔΣ.
Η συνολική δαπάνη κυλικείου στη διάρκεια της περιόδου 2001-2011 ανέρχεται σε 345.053 ευρώ.
Σύμφωνα με το πόρισμα, κατά δήλωση του γενικού διευθυντή του αγροτικού συνδικαλιστικού οργάνου, δεν υπάρχει κανονισμός προμηθειών, ούτε ακολουθείται διαδικασία που να προβλέπεται από διάταξη νόμου σχετικά με την προμήθεια διαφόρων υλικών για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της ΠΑΣΕΓΕΣ.