Σοκ στη Γαλλία: 2 τρισεκατομμύρια ευρώ το δημόσιο χρέος!

8319beedef71d0d1a1365c94451fcace_XLΤα δύο τρισεκατομμύρια ευρώ ξεπέρασε το δημόσιο χρέος της Γαλλίας που βρίσκεται στο 95,1% του ΑΕΠ την ώρα που οι πολίτες ετοιμάζονται για τον πιο βαρύ χειμώνα της ιστορίας τους.



Το χρέος στα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται στα 212,4 δισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη Ιουνίου, στους ΟΤΑ στα 179 δισεκατομμύρια ευρώ και στους διάφορους κρατικούς οργανισμούς σε 20,1 δις ευρώ.



Τα μεγέθη γνωστοποιήθηκαν όταν η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να καταθέσει τον προϋπολογισμό για το 2015 στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλίας, Μισέλ Σαπέν, μιλώντας στο Reuters, τόνισε: «η πολιτική της κυβέρνησης στοχεύει στο να σταματήσει την αύξηση του χρέους με την εξυγίανση των δημοσίων κονδυλίων και την εξοικονόμηση αφενός και με στρατηγική ανάπτυξης αφετέρου με το Σύμφωνο Αληλλεγγύης».

Πάντως, το δημόσιο χρέος της Γαλλίας δεν είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη καθώς το δημόσιο χρέος της Γερμανίας και της Ιταλίας είναι ακόμα μεγαλύτερα. 

Την ίδια ώρα, παρά τις ζοφερές προβλέψεις, η κυβέρνηση Ολάντ ανακοίνωσε τον προϋπολογισμό του 2015 χωρίς λιτότητα πετώντας, επί της ουσίας, το γάντι στους υπόλοιπους εταίρους.

Βέβαια, η ανακοίνωση του Παρισιού ήρθε μερικές ώρες μετά τη γνωστοποίηση πως η Ιταλία σχεδιάζει να χαλαρώσει το ρυθμό των επώδυνων μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος προκειμένου να αποφευχθεί ένας ακόμα χρόνος ύφεσης.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, τόνισε: «Λάβαμε την απόφαση να προσαρμόσουμε το ρυθμό της μείωσης του ελλείμματος στην οικονομική κατάσταση της χώρας. Η οικονομική πολιτική μας δεν αλλάζει, αλλά το έλλειμμα θα μειωθεί πιο αργά απ’ ό,τι σχεδιαζόταν λόγω των οικονομικών συνθηκών – πολύ ασθενής ανάπτυξη και πολύ ασθενής πληθωρισμός».

Την ίδια ώρα, το δημόσια έλλειμμα πρόκειται να μειωθεί από 4,4% φέτος σε 4,3% την επόμενη χρονιά, σε 3,8% το 2016 και σε 2,8% το 2017 – κάτω από το καθορισμένο από την ΕΕ όριο του 3%.

Πάντως, οι Γερμανοί θεωρούν πως έχει έρθει η ώρα να γευτεί και η Γαλλία τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας με τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις που έχει υποστεί ο ευρωπαϊκός νότος.

kontranews.gr