Ο Βερόπουλος επιβεβαιώνει τη συμφωνία με το “Σκλαβενίτη”

104156Το πλειοψηφικο πακέτο μετοχών 60% που κατείχε η Αφοί Βερόπουλοι στην εταιρεία Χαλκιαδάκης από το 1993, πωλήθηκε στο “Σκλαβενίτη”, όπως επιβεβαιώνει επίσημα με δηλώσεις του ο επικεφαλής του ομίλου, Νίκος Βερόπουλος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο businessnews.gr, ο κ. Βερόπουλος σημειώνει ότι η πώληση εξασφαλίζει στην αλυσίδα του μια σημαντική ένεση ρευστότητας η οποία θα βελτιώσει τα οικονομικά μεγέθη αλλά και θα μειώσει το χρόνο αποπληρωής των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Βερόπουλου έχει ως εξής:

Η συμφωνία της Βερόπουλος με τη Σκλαβενίτης για την πώληση του 60% της Χαλκιαδάκης έχει κυκλοφορήσει εδώ και κάποιο καιρό, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε υπάρξει κάποια επίσημη επιβεβαίωση. Μπορείτε να μας αναφέρετε τι ακριβώς ισχύει;

Όντως, εδώ και αρκετές εβδομάδες κυκλοφορεί ανεπισήμως η είδηση ότι η εταιρεία μας έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών 60% που κατείχε στην εταιρεία Χαλκιαδάκης από το 1993.

Πράγματι αυτή την απόφαση την επιβεβαιώνω και επισήμως.

Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της πώλησης των μετοχών της Χαλκιαδάκης στην εταιρεία Σκλαβενίτης.

Πώς αποφασίσατε μετά από 21 χρόνια συνεργασίας με τη Χαλκιαδάκης να προχωρήσετε στη συγκεκριμένη κίνηση, ειδικά όταν η κρητική αλυσίδα κατέγραφε πολύ θετική πορεία, συμβάλλοντας σημαντικά στα οικονομικά του Ομίλου Βερόπουλος;

Ήταν μια δύσκολη απόφαση για την εταιρεία Βερόπουλος να αποχωριστεί μια τόσο κερδοφόρα και επιτυχημένη θυγατρική της που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην Κρήτη. Το μοντέλο λειτουργίας Χαλκιαδάκης-Βερόπουλος ήταν μοναδικό στην ελληνική αγορά, διότι κατάφερε μια αλυσίδα 11 καταστημάτων προ εξαγοράς, το 1993, να την αναδείξει σε πρώτη δύναμη για την αγορά της Κρήτης, με 39 καταστήματα σήμερα, 140 εκατ. τζίρο, εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς πελάτες, με υποδομή και καταστήματα υποδειγματικά.

Επίσης, η σχέση μετόχων Χαλκιαδάκης-Βερόπουλος μέσα στην εταιρεία επί 21 χρόνια βασίστηκε στη συνεργατικότητα, το ήθος, την εργατικότητα, την τυφλή εμπιστοσύνη και ανέδειξε το εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα.

Όμως οι μέτοχοι της Βερόπουλος αποφάσισαν ότι αυτή η συνεργασία έπρεπε να αποτιμηθεί και η Βερόπουλος να εισπράξει την υπεραξία για να την επενδύσει στη μητρική εταιρεία.

Οι πληροφορίες θέλουν κι άλλες αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων να ενδιαφέρονται για τη Χαλκιαδάκης. Πώς καταλήξατε τελικά στη συμφωνία με την οικογένεια Σκλαβενίτη; Τι μέτρησε περισσότερο;

Η Βερόπουλος επέλεξε τον Σκλαβενίτη για αγοραστή της Χαλκιαδάκης, διότι παρά το ικανοποιητικό τίμημα πολλών εκατομμυρίων ευρώ που καταβάλλει, έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τη Βερόπουλος, που σημαίνει ότι θα διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της κρητικής αλυσίδας.

Τέτοια χαρακτηριστικά, από πλευράς Σκλαβενίτη, είναι: το μέγεθος της εταιρείας, η ελληνική οικογενειακή ιδιοκτησία, το ήθος, το επιτυχημένο management στο αντικείμενο και η προσωπική εμπλοκή των μετόχων-managers.

Ποια θα λέγατε πως είναι τα οφέλη για τη Βερόπουλος από τη συγκεκριμένη συμφωνία;

Η Βερόπουλος μετά από αυτή τη στρατηγική επιλογή πώλησης της Χαλκιαδάκης θα προχωρήσει σε βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της, δίνοντας μεγάλη έμφαση στη μείωση του χρόνου αποπληρωμής των υποχρεώσεών της προς τους προμηθευτές της.

Αυτό θα βελτιώσει τους οικονομικούς της δείκτες, θέτοντας τις σχέσεις με τους προμηθευτές σε πιο υγιή βάση.

Κρίνοντας από το έντονο ενδιαφέρον που έχει παρουσιαστεί και από άλλους αγοραστές για τη Χαλκιαδάκης, θεωρούμε αυτή τη συναλλαγή ολοκληρωμένη (δηλαδή, ζεστό χρήμα στα ταμεία μας) και έτσι μπορούμε να σχεδιάζουμε την εμπορική, πολιτική και στρατηγική ανάπτυξη της Αφοί Βερόπουλοι για το 2015.

Μπορείτε να μας δώσετε κάποια πρώτα στοιχεία για τις προγραμματισμένες κινήσεις ανάπτυξης της εταιρείας;

Μπορώ να σας πω πως ήδη έχουμε αποφασίσει ότι μέσα στο 2015 θα ανοίξουμε 6 νέα καταστήματα, από τα οποία προτεραιότητα έχουν εκείνα που θα δημιουργηθούν στο Καλαμάκι, στο Λαύριο και στα Λιόσια.

creteplus.gr