Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ

vouli_mavraganis_enfia_1-thumb-largeΜε ονομαστική ψηφοφορία εγκρίθηκε από το Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ. Η τροπολογία ψηφίσθηκε από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίσθηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ και των βουλευτών Βασίλη Οικονόμου και Γρηγόρη Ψαριανού που δήλωσαν «παρών».

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 95 βουλευτές, εκ των οποίων υπέρ ψήφισαν 51, κατά 38 και 6 δήλωσαν «παρών».

Πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ αντικαταστάθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος είχε προαναγγείλει ότι δεν επρόκειτο να ψηφίσει υπέρ της τροπολογίας.

Ο κ. Σηφουνάκης, που είχει δηλώσει ότι δεν θα συνηγορήσει στη συνέχιση «μίας εξόφθαλμης αδικίας», αντικαταστάθηκε από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Ρήγα.

«Η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων χωρίς να διακυβεύεται η θετική δημοσιονομική πορεία και η αξιοπιστία της χώρας, είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης που θα συνεχίσουμε αταλάντευτα», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης σε σύντομη παρέμβασή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ.

Ο κ. Μαυραγάνης υποστήριξε, ακόμη, ότι η τροπολογία περιέχει βελτιώσεις και διορθώσεις στρεβλώσεων και επιβεβαιώνει, όπως είπε, ότι από δω και πέρα η συνολική μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων θα συνεχιστεί χωρίς να διακυβεύεται η φορολογική ισορροπία. «Η θετική δημοσιονομική πορεία της χώρας έχει ξεκινήσει με την επίτευξη και των θετικών ρυθμών ανάπτυξης. Είναι μια επιλογή της κυβέρνησης στην οποία όλοι μας είμαστε προσηλωμένοι. Συνεπώς, η τροπολογία είναι βελτιωτική, ελαφρύνει από βάρη και σε αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε αταλάντευτοι», κατέληξε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Έντονα επικριτικός για τον ΕΝΦΙΑ εμφανίστηκε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, προτείνοντας βελτιωτικές αλλαγές. «Είναι μεν θετικό ότι διορθώθηκαν κραυγαλέα λάθη, ωστόσο, φοβάμαι πως όσα μερεμέτια και αν επιχειρηθούν, δύσκολα διορθώνονται οι στρεβλώσεις αυτού του νόμου», τόνισε ο βουλευτής, ο οποίος υποστήριξε: «Τα λάθη του ΕΝΦΙΑ ξεχείλισαν το ποτήρι της οργής. Έστειλε δυστυχώς ένα λάθος μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι ποινικοποιείται η ιδιοκτησία. Μόνο ως έκτακτα μπορούν να γίνου ανεκτά μέτρα τύπου ΕΝΦΙΑ».

Για υπερβολές του ΕΝΦΙΑ έκανε λόγο και η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή, αναγνωρίζοντας μεν ότι η τροπολογία είναι βελτιωτική, σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση, τονίζοντας ωστόσο ότι «τα έσοδα, πρέπει να αναζητηθούν αλλού».
kathimerini