Vodafone-HOL: Τι “κρύβει” το deal των €311 εκατ.
Ήταν τον περασμένο Ιούνιο όταν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της hellasonline, όταν ο Ντίνος Κόκκαλης, CEO της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, ερωτηθείς για τις συζητήσεις που επί μακρόν βρισκόταν σε εξέλιξη με τη Vodafone, απάντησε διπλωματικά πως “αναζητούμε την καλύτερη λύση για να επιλυθεί το ζήτημα”.
Τελικώς, το ζήτημα εξαγοράς της hellasonline από τον βρετανικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο (μέσω της ελληνικής θυγατρικής του) λύθηκε, έναντι 311 εκατ.ευρώ, το ποσό δηλαδή πουανακοίνωσε το Vodafone Group ως το enterprise value (επιχειρησιακή αξία) της συναλλαγής. Πρόκειται για ένα deal που αποτιμά τη hellasonline στα 100 εκατ.ευρώ και στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός της εισηγμένης, ύψους 211 εκατ.ευρώ (στο τέλος του 2013).
Από το ποσό αυτό, τα 72,7 εκατ.ευρώ αφορούν στην Intracom Group και στη World Equities Investments Holdings SA, συμφερόντων της οικογένειας Κόκκαλη, που συμμετείχαν με 72,7% στο μετοχικό κεφάλαιο της hellas online, όπως ανακοίνωσε η Vodafone Ελλάδος. Η τελευταία από το 2009 κατέχει ποσοστό 18,4% στην hellas online και με την ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας το συνολικό ποσοστό της θα ανέλθει στο 91,2%.
Το επόμενο βήμα, όπως προβλέπεται, μετά την τυπική ολοκλήρωση της συναλλαγής (αναμένεται μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους) είναι η υποβολή δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του ποσοστού που δεν κατέχει η Vodafone Ελλάδος στην εισηγμένη και, όπως όλα δείχνουν, την υποβολή αιτήματος για τη διαγραφή των μετοχών της hellas online από το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η ανακοίνωση του Vodafone Group κάνει σαφή αναφορά για ένα ενοποιημένο σχήμα που θα κατέχει τη δεύτερη θέση στην ελληνική αγορά, τόσο στη σταθερή όσο και στη κινητή τηλεφωνία. Η ενοποιημένη εταιρεία, αναφέρεται, θα έχει το μέγεθος, τη διοικητική εμπειρία, τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τα απαιτούμενα κεφάλαια προκειμένου να ανταγωνιστεί πιο αποτελεσματικά στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά. Έτσι, απαλείφεται στην πράξη και ο non-compete όρος μεταξύ των δύο πλευρών, εν όψει και των εξελίξεων στην υπόθεση Forthnet.
Περαιτέρω, το Vodafone Group αποκτά στην Ελλάδα το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα ανάμεσα στους εναλλακτικούς παρόχους, που ξεπερνά τα 5.200 χλμ. και ενισχύει τη συνδρομητική της βάση καθώς η hellas online στο τέλος του 2013 διέθετε 519.000 LLU συνδρομητές και 11% μερίδιο αγοράς πελατών σταθερής επικοινωνίας. Σημειωτέον, πως στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας των δύο πλευρών, οι κοινοί πελάτες υπολογίζονται σε περίπου 200 χιλιάδες. Σε λειτουργικό επίπεδο ακόμη, η Vodafone Ελλάδος εξοικονομεί σημαντικά κεφάλαια ετησίως από το δίκτυο και τον τεχνολογικό εξοπλισμό, έξοδα για marketing και από επικαλυπτόμενες δραστηριότητες. Σημειωτέον πως η Vodafone θα χρηματοδοτήσει από ίδια κεφάλαια την εξαγορά.
Όσο για την Intracom Holdings, η συμφωνία γεμίζει με ρευστό τα ταμεία του ομίλου που θα επιτρέψει στην εισηγμένη την υλοποίηση νέων επενδύσεων. Στο τέλος του 2013 οι πωλήσεις της Intracom Holdings ανήλθαν σε 513,7 εκατ.ευρώ, τα προσαρμοσμένα EBITDA στα 74,9 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός συγκρατήθηκε στα επίπεδα του 2012 και ανήλθε στα 254,2 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται τέλος, πως η Intracom Holdings την Άνοιξη είχε συμφωνήσει για την παραχώρηση του 49% της Intracom Telecom σε επενδυτές στο Dubai, έναντι 47 εκατ. ευρώ.