Ανοίγει τις πύλες του σήμερα το Πολιτιστικό Συνεδριακό κέντρο Ηρακλείου
Η πρώτη επίσημη γνωριμία του Ηρακλειώτη με το Πολιτιστικό του Κέντρο.
Σήμερα στις 8.30μ.μ. στο αίθριο του Πολιτιστικού Κέντρου θα πραγματοποιηθεί Συναυλία Κλασσικής Μουσικής με τη Διεθνούς Φήμης Σολίστ Αλεξία Μουζά και το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Δήμου Ηρακλείου.
Οι θύρες του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου θα ανοίξουν όμως απο τις 7 το απόγευμα, για Ελεύθερη Ξενάγηση στους χώρους του.
Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο στο Ηράκλειο Κρήτης ένα υπερφιλόδοξο σχέδιο πολλών εκατομμυρίων ευρώ, παραδίδεται σταδιακά στην πόλη.
Ένα μεγάλο έργο, ακόμα και για τα δεδομένα σε πανελλαδικό επίπεδο
Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία,πάνω στην αλλαγή στα διοικητικά του δήμου και με πολλές αντιδράσεις για τη βιωσιμότητα του .
«Απορρόφησε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και θα κοστίζει ένα σωρό λεφτά κάθε χρόνο για να συντηρηθεί;» είναι η βασικη ένσταση των αντιδρώντων .
Το έργο ωστόσο έχει γίνει και πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα και όπως του αρμόζει Μια πόλη κοντά 250.000 χιλιάδων κατοίκων με έντονη πλιτιστική και συνεδριακή κινηση σίγουρα μπορεί να το στηρίξει .
Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου φτάνει κοντά στα 26.000 τ.μ. τη στιγμή που η “Στέγη Γραμμάτων” στην Αθήνα εκτείνεται σε 17.000 τ.μ.
Με δεδομένη την κρίση, στόχος είναι μέσα στην πρώτη πενταετία το Πολιτιστικό Κέντρο να λειτουργεί όλο τον χρόνο ώστε να μπορεί να στηριχτεί οικονομικά.
Θα έχει έσοδα από παραστάσεις, συνέδρια, εστιατόρια, καφετέριες, ενοικιάσεις των αιθουσών του. Εκτός από φιλοξενίες σχημάτων θα κάνει στο μέλλον και δικές του παραγωγές
Οι δημιουργοί του οραματίζονται έναν φορέα τύπου Μεγάρου Μουσικής με πολλές εκ εκδηλώσεις κάθε είδους, συν ένα κέντρο ελεύθερου χρόνου γερμανικού τύπου, με καφέ, εργαστήρια, βιβλιοθήκες κ.λπ
Υπάρχει η γέφυρα που συνδέει το Πολιτιστικό Κέντρο λειτουργικά και συμβολικά με τον τάφο του Καζαντζάκη.
Στο μπλοκ των κτιρίων του περιλαμβάνει έξι χώρους: Ένα θέατρο χωρητικότητας 800 ατόμων, με υπερσύγχρονη σκηνή 16 μέτρων, που μπορεί να φιλοξενήσει άνετα από απαιτητικές και πολυπληθείς όπερες και έργα κλασικού ρεπερτορίου, μέχρι συνέδρια και άλλες δραστηριότητες. Η αίθουσα συναυλιών, με 237 μόνιμες θέσεις, προορίζεται για εκδηλώσεις μεσαίου μεγέθους (προβολές ταινιών, μουσική δωματίου, διαλέξεις, συνέδρια). Το μικρό αμφιθέατρο, με 155 μόνιμες θέσεις, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για συνέδρια, διαλέξεις, ομιλίες, προβολές. Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με κινητές θέσεις (έως 250) είναι σχεδιασμένη για παραστάσεις πειραματικού θεάτρου και συνεδριακές εκδηλώσεις.Τρεις πολυμορφικές αίθουσες συνολικής χωρητικότητας 230 θέσεων θα μπορούσαν να υποστηρίξουν κινηματογραφική λέσχη και εκδηλώσεις μικρότερης εμβέλειας.Τέλος, μια αίθουσα εκθέσεων πάνω από το θέατρο έκτασης 360τ.μ μπορεί να έχει ευέλικτες χρήσεις. Φουαγιέ,χώροι διοίκησης, καλλιτεχνικά εργαστήρια, καφετέριες, καμαρίνια, παρασκήνια, αποθήκες, βιβλιοπωλεία, δισκοπωλεία,χώροι εστίασης 870 τ.μ. (χωρητικότητας 1 .038 ατόμων) και 4 υπόγεια γκαράζ.
Η αρχιτεκτονική μελέτη είναι των Παναγιώτη Κόκκορη και Αναστασίου Μπίρη. Ανάδοχος του έργου είναι η Κοινοπραξία ΕΔΡΑΣΗ Χ. ΨΑΛΛΙΔΑΣ ΑΤΕ -ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε. Φορέας υλοποίησης και προϊσταμένη αρχή του έργου είναι η ΔΕΠΤΑΗ. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΥΠΠΟ, το πρόγραμμα «Θησέας», τον Δήμο Ηρακλείου και ιδιώτες χορηγούς, όπως τα ιδρύματα Α. Καλοκαιρινού, με 3.000.000 ευρώ.
Αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στη πορεία του διαδικαστικά και κατασκευαστικά ωστόσο είναι και το φτηνότερο πολιτιστικό κέντρο τέτοιου μεγέθους που έχει φτιαχτεί ποτέ.
Παράλληλα ξεκινά μια προσπάθεια με έργα και πολιτικές για την αναβάθμιση της ιστορικής συνοικίας των Λάκκων, πίσω απο το Πολιτιστικό κέντρο με φιλοδοξία τη ανάδειξη της σε συνοικία πολιτισμού και ψυχαγωγίας καθώς η πολεοδομία της με τα στενά γραφικά σοκάκια το ευνοεί. Οι πρώτες προσπάθειες έχουν ξεκινήσει ήδη και απο ιδιώτες που άρχισαν να φτιάχνουν χαρακτηριστικά στέκια εστίασης.
Μανώλης Δερμιτζάκης
ekriti