Μισάνοιχτο… το γραφείο του Ε.Ο.Τ. στα Χανιά
Κανένα περιθώριο για την επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσης του Γραφείου Υποστήριξης Τουρισμού Χανίων -που από το 2010 λειτουργεί με μία μόλις σταθερή υπάλληλο- δεν άφησε χθες ο γ.γ. του Ε.Ο.Τ. Πάνος Λειβαδάς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα η ικανοποίηση ενός τέτοιου αιτήματος «είναι εκτός πραγματικότητας».
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ήταν καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το θέμα της συνέχισης της λειτουργίας του Γραφείου καθώς, όπως υπογράμμισε, η ύπαρξη τόσο των κεντρικών όσο και των περιφερειακών δομών του Ε.Ο.Τ. έχει διασφαλιστεί διά νόμου.
Ο κ. Λειβαδάς βρέθηκε χθες στα Χανιά όπου μίλησε σε σπουδαστές του Διεθνούς Κέντρου Πρωτοποριακών Σπουδών και του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) με θέμα “Τουρισμός, όχημα οικονομικής ανάπτυξης”.
Ειδικότερα, απαντώντας ο κ. Λειβαδάς σε σχετικό ερώτημα των “Χ.Ν.” για την ανησυχία που έχουν εκφράσει τοπικοί φορείς για το ενδεχόμενο να κλείσει το τοπικό γραφείο του Ε.Ο.Τ. στα Χανιά, απάντησε: «Πρέπει να σας πω ότι πλέον έχουμε νόμο ο οποίος είναι σαφής και λέει ότι δεν κλείνουν ούτε τα κεντρικά γραφεία ούτε τα γραφεία πληροφόρησης ούτε τα υποστηρικτικά γραφεία. Κι αυτό δεν είναι προσωπική εκτίμηση. Εχουμε έναν συγκεκριμένο νόμο. Οπότε καλά θα κάνουν όσοι εκφράζουν την ανησυχία -παρόλο που κατανοώ ότι είναι ανθρώπινο- να καταλάβουν ότι πλέον δεν έχουν κανένα λόγο να την εκφράζουν διότι πλέον έχουμε έναν νόμο του κράτους».
Σε ό,τι αφορά το θέμα της υποστελέχωσης του Γραφείου Υποστήριξης Τουρισμού Χανίων που από το 2010 λειτουργεί με μία μόλις σταθερή υπάλληλο -η οποία κατά διαστήματα ενισχύεται με άτομα που κάνουν την πρακτική τους άσκηση- ο γ.γ. του Ε.Ο.Τ. ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για να δοθεί λύση στο πρόβλημα: «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο τα τελευταία 2 χρόνια όπου πρέπει να μάθουμε όλοι όσοι ασκούμε δημόσια διοίκηση και την υπηρετούμε -μιλώ και για τον δημόσιο υπάλληλο- ότι δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα σήμερα. Πρέπει λιγότεροι άνθρωποι να εκτελέσουμε το έργο που παλαιότερα κάναν πολύ περισσότεροι άνθρωποι. Είναι θέμα ρεαλισμού. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν εκτός της πραγματικότητας. Θέλετε δυστυχώς -πιθανόν δυστυχώς- αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να χτίζουμε πάνω σε στέρεα θεμέλια αυτό το οποίο γίνεται». Συνεχίζοντας ο κ. Λειβαδάς ανέφερε ότι από τις γενικότερες πολιτικές που ακολουθούνται «και ο Ε.Ο.Τ. έχει υποστεί πλήγματα μέσα από την τάση που υπάρχει», ωστόσο, υποστήριξε ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι «μπορούμε να ανταποκρινόμαστε άξια σε αυτές τις προκλήσεις» κι έκανε λόγο για διπλασιασμό του παραγόμενου έργου από τον Ε.Ο.Τ. τα τελευταία 2 χρόνια. «Άρα σωστό είναι να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας γιατί βοηθάει προκειμένου να κατανοούμε καλύτερα το τι συμβαίνει, αλλά ακόμα καλύτερο είναι κοιτάμε τα πραγματικά δεδομένα», επεσήμανε ο κ. Λειβαδάς.
«ΧΡΟΝΙΑ ΡΕΚΟΡ»
Στο μεταξύ, ο γ.γ. του Ε.Ο.Τ. χαρακτήρισε το 2014 ως «χρονιά ρεκόρ» στο θέμα των αφίξεων και των εισπράξεων. Ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει σχετικό ερώτημα των “Χ.Ν.” για τις συνέπειες που θα έχουν στον τουρισμό της Ελλάδας τα μέτρα της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας. «Μετά από μια χρονιά σταθμό το 2013 σε επίπεδο αφίξεων και εισπράξεων, με τα ρεκόρ όλων των εποχών να σπάνε, παρατηρούμε ότι τα δεδομένα που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι το 2014 θα είναι μια νέα χρονιά ρεκόρ όλων των εποχών», σημείωσε ο κ. Λειβαδάς και πρόσθεσε: «Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τα γενικότερα οικονομικά διότι συνεισφέρουμε στο πλεόνασμα που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη σαν οικονομία, κυρίως όμως αυτό σημαίνει μια σταθερότητα στο περίπου 1 εκατ. θέσεις εργασίας άμεσα και έμμεσα οι οποίες προσφέρει ο συγκεκριμένος κλάδος».
Ο κ. Λειβαδάς διευκρίνισε δε ότι η αύξηση στα έσοδα που καταγράφεται φέτος σε σχέση με το 2013 ανέρχεται σε ποσοστό περίπου 27% με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για την περίοδο μέχρι και τον Μάιο.
haniotika-nea.gr